Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj všem maminkám,
prosím o radu. Syn má necelých 7 měsíců a zatím ho skoro plně kojím (jen 1-krát denně má příkrm). Dnes jsem ale zjistila, že mám úplně popraskanou bradavku a na kojící vložce se objevily nemalé kapičky krve. Potřebuji poradit! Bojím se (a vlastně si jsme docela jistá), že syn pije mateřské mléko i s krví! Bradavky si pravidelně mažu Bepantenem, ale stejně mě hodně bolí a jsou celé popraskané. Vím, že je to zřejmě způsobeno špatnou technikou kojení, ale syn je při kojení docela „neposlušný“ (už jako malé miminko se špatně kojil, chvíli nebyl v klidu a pořád se snažil přetáčet). Co teprve teď, když už má 2 zoubky!
Jen dodávám, že dceru jsem zcela bez problémů kojila 1 rok, tak snad bych měla vědět „jak na to“! ![]()
Nemá náhodou některá maminka stejnou zkušenost? Poradíte mi, jak si od bolestivého kojení pomoci? Nerada bych s kojením přestávala, ráda bych syna kojila do 1 roku jako dceru, ale s vypětím všech sil a se slzami v očích je to docela boj! ![]()
Děkuji všem za odpověď.
Hana
Hanko,
poradím to, co asi víš. Mazat, nechat větrat, v žádném případě nepoužívat jednorázové prsní vložky - chytají se chloupky - raději prací nebo vyžehlený kapesník. Pokud je to jenom jedno prso, zkusit vynechat 2-3 kojení a uvidíš, že se to o hodně zlepší. Taky jsem tomu nevěřila, ale pomohlo to. ![]()
A malému vysvětlit, že kousat nesmí. Klidně bych sebrala prso a nedala už mlíko - po kousanci. Oni to pochopí.
Mně kluci vytvořili takovou ragádu, že jsem nechápala a u každého kojení řvala bolestí.
Nebo zavolat na horkou linku kojení a podívat se na www.kojeni.cz.
Hodně štěstí.
Jana
První pomoc na tu rozkousanou bradavku (co se osvědčilo mně): smíchat Infadolan a kalciovou mast v poměru 1:1, namazat na bradavku a přikrýt takovým tím sběračem (chráničem) od Medely, co má v horní části dírky, aby k prsu mohl vzduch - http://www.zdravotnipotreby.cz/…ce-bradavek/ Takhle to dělat před každým kojením. Do dvou dnů jsem měla bradavky úplně zahojené ![]()
Jinak proti kousání se nám osvědčilo opravdu sebrat prs, důrazně říct „Ne, to nesmíš“ a dát pít třeba až za pár minut. Malá kousala asi týden a pak jak když utne - asi to pochopila.
Souhlasím s chráničem na bradavky od Medely, to je asi nejlepší způsob,
jak popraskanou bradavku udržet na vzduchu aby měla čas se hojit.
Mám u kojení stejně neposedného syna
- už v porodnici jsem od něj měla bradavky do krve (přičemž techniku kojení jsem měla správnou, což mi potvrdilo i několik dětských sester). Tam mi je potíraly genciálkou. Bepanthen mi nepomáhal, ale doma jsem se s ním mazala. V kojení jsem pokračovala i při „léčbě“ a zahojilo se to asi za 2-3 týdny.
Potom, asi kolem 5 měsíců, byl syn už dost neposedný a bradavky mám od té doby neustále rudé, naštěstí ne do krve. Tvůj syn musí pochopit, že se do bradavky nekouše, netahá se za ni - mému to trvalo 2 měsíce. Když byl malý, tak jsem mu po každém kousnutí řekla důrazně NE a sebrala prso (za chvíli jsem mu ho dala zpátky). Asi před 2 měsíci mě po dlouhé době kousl (sedmi zuby - to už je docela mazec), hned jsem řekla NE, TO NESMÍŠ, prso mu sebrala a šíleně se rozbrečel. Od té doby to už nikdy neudělal.
Pokud to máš jen na jednom prsu, tak doporučuju třeba den, dva kojit jen z jednoho prsa a z toho bolavého odstříkávat. A to bolavé potřít genciálkou. Nebo kojit s kloboučkem. Ty chániče od Medely jsou také dobrý nápad.
Díky všem, dnešní nic byla zase hrozná, už mám úplně krvavou i druhou.
Ale dopoledne zajdu do lékárny a koupím si ty chrániče a snad to zabere. Jen jsem chtěla vědět, jestli Ríšovi nemůže vadit, že pije mléko i s krví. V noci ho strašně bolelo bříško a vůbec se nemůže vykakat a tak se bojím, jestli to nemůže souviset? ![]()
Tak si pořád říkám, jestli mám opravdu za každou cenu kojit a trápit nás tak oba nebo se na kojení raději vykašlat a začít s mlékem. Poradíte??? ![]()
Ahoj Hani,
já jsme měli taky v Ríšovým půlroce problém s bradavkou (i když ne prasklou, měla jsem tam nějaký vřídek, tak jsem si ho snažila vymáčknout a celý se mi to otevřelo) a ten můj cvalík mlíko vysával i s krví, jak jsem později zjistila, když měl ráno uplně černý hovínko (začalo to nejdřív takovýma černýma jakoby vlásečnicema, později už to bylo fakt černý jak uhel). Letěla jsem s tím k doktorce, ta mi potvrdila, že ta černý barva je od krve a poslala nás na pozorování do Motola, i když jsem jí říkala, že to bude od té bradavky. V Motole nám řekli den, dva na pozorování, přestala jsem tam kojit tím jedním „nemocným“ prsem a z nějho jenom odstříkávala, barva hovínka se hned spravila, takže to bylo tím, jenže jsme v nemocnici stejně nakonec zůstali týden, protože tam chytnul nějaké rotaviry, které mělo celé oddělení, na jejiž epidemii jsme nebyli ani předem upozorněni…no to je jedno. Jenom jsem chtěla upozornit, aby ses té případné barvy nelekla. S tím, že teď vypil nějakou tu krev, bych si nedělala starosti, doktorka mi tenkrát v nemocnici říkala, že jí prostě tělo mimča zase vyloučí. Mě každopádně tenkrát taky pomohl ten asi 3-denní klid od kojení z toho jednoho prsu, ale jestli máš teď obě bradavky zničené, tak to asi nepůjde. Zkus to s těmi chrániči nebo asi nezbyde nic jiného, než že budeš několik dní odstříkávat a MM podávat pokud možno alternativně (lžička, stříkačka…). Kdyžtak se poraď s nějakou to pomocnicí, které jsou na kojeni.cz.
Ahoj,
myslím, že už bylo napsáno celkem vše, jenom chci napsat, že nesouhlasím s tím chráničem na bradavky, teda ne že by to bylo špatný, ale není to jedinný způsob, jak udržet bradavku na vzduchu. Myslím, že lepší je být prostě doma bez podprdy a je to, člověk na to ani nic nepotřebuje
.
Eva
Dokonale se mi osvědčilo homeopatikum arnica montana 9 ch 2 kuličky 5 krát denně. Je to na popraskliny, vzala jsem to večer a do rána byla bradavka zahojená.
Zkus taky změnit polohu kojení, třeba si dát mimko pod pažu a kojit jako by zezadu. Dám příklad: Při kojení z levého prsu dát mimko pod levou paži a pravou rukou chytit prso a kojit.
Já měla rozkousané a krvavé bradavky první měsíc a pomohla mi mastička od babylove a neustálé větrání prsou… ![]()
""http://www.babysfirstsite.org/newtickers/ticker/128723.birthday.png:http://www.babysfirstsite.org/…birthday.png