Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
prosím o radu zkušenější maminky, které už odstavovaly svá mimča. Mám 14ti měsíční holčičku a dosud jsem jí hodně kojila. Dneska mi ale doktorka řekla, abych to kojení omezila, protože má zduřená prsíčka a tak má prý dost hormonů i ode mě, prý v důsledku, jak často kojím, což opravdu kojím dost často, vlastně ráno, dopoledne v poledne odpoledne i večer a i v noci. Vždycky po každém jídle jsem jí nabídla ještě prso. Dneska jsem ale denní kojení vy:,–(ila, nakojila jsem ji jen ráno v 8.00 hodin, pak ještě v 10.00h a pak už nic až do večera. Jenomže večer už jsem se na kojení doslova těšila, protože jsem měla nateklá prsa a hrozně moc mlíka. Teď nevím, jak to mám dělat, když se mi tvoří hodně mlíka, takže když nenakojím, tak mě prsa až bolí, ale zároveň kojení mám omezovat. Mohly by jste mi napsat, jak jste to dělaly s vysazováním Vy? A taky jestli je správné jí úplně odstavit. Doktorka říkala, že bych jí měla odstavit úplně, ale mně se zatím ještě nechce, takže to zatím jen omezím a ranní a večerní kojení asi zachovám. Moc děkuji za názory. Dana
Já odstavila malou v 9ti měsících. Najednou to určitě nejde. Nejdříve jsem vy:,–(ila kojení přes den, dala jsem jí max jednou za den. Po čase vůbec. Pak tůstalo večerní, noční a ranní kojení. večer místo koja, jsem začala dávat UM, chvilku to trvalo, asi týden, ale pak v pohodě,pak přišlo to nejhorší, ranní a noční. Začala jsem ranním, kdy místo koja, jsem nabízela dudlík, to bylo řevu, ale pět asi po týdnu pochopila, že prso nebude a byl klid, nastoupila opět flaška. Nejvíc strach jsem měla z noci, ale to šlo úplně samo. První noc jsem místo koja nabídla flašku a zabralo to, dalí noci už jen dudlík a prošlo to. Celé to trvalo tak 3-4 týdny. Malá byla velký závyslák na prsu, ale zvládla to v pohodě. Pak jsem jí dávala asi 1-2× za den jen tak cucnout, aby šlo mlíčko pryč, a ono se postupně přestalo dělat. Jinak jsou i léky na zastavení laktace. Základ je odnaučit ráno, v noci a večer. Přes den už se to vždy nějak ukočíruje, pokud chceš stále kojit. Snad jsem to napsala aspon trochu srozumitelně…
Ahoj, já tedy ještě kojím, ale jen večer a ráno. Omezila jsem to postupně z 8× denně na 6×, 4× a teď 2× denně. Když nepůjdeš postupně, tak budeš mít samozřejmě moc mlíka a bude to bolet. ![]()
Myslím, že musíš jít postupně, aby se tvorba mlíka přizpůsobila a snížila. Nebo přestat naráz, ale pak musíš stejně zapojit odsávačku a postupně snižovat. Takže pro tebe to vyjde asi nastejno. ![]()
Zvyšuj intervaly mezi kojením, at si tvoje tělo zvykne a mlíka se ti bude tvořit míň a míň.
Hodně štěstí, P. ![]()
Ahojky, já jsem malou musela odstavit ze dne na den v šesti měsících proto, že jsem dostala zánět prsa a v důsledku braní silných antibiotik jsem o mlíko přišla během velice krátké doby. Malá z toho byla nešťastná, pořád hledala „to svoje“, ale nebylo… Kdyby mě toto nepotkalo, kojila bych dle potřeby ještě hoooodně dlouho.
Ahoj,
jak dlouho budes chtit kojit se rozhodni sama a podle toho bych pomalu nenasilne odstavovala.
Syna jsem chtela kojit 6m plne a pak zkoncit do roka. Mas 5 jidel denne. V 7.mesici jsem nahradila kojeni obedem,v 8.m svacinu, v 9.m veceri. Jak snedl celou porci kase tak jsem v noci prestala kojit a jen chovala a max.nabizela vodu. Vzdy kdyz uz zvladl celou porci jidla, tak jsem davala jen vodu nebo neslazeny caj a do dalsiho jidla nekojila. No a pak uz jsme jen vyradili kojo na druhou svacinu a zuctalo nam jedno po probuzeni na pomazleni. Pak mu zacali rust horni spicaky i rezaky najednou a bolesti kousal do ceho se dalo-i do prsa.
No a tak jsem namichala Nutrilon a bylo po kojeni. V klidu, bez place…v 11m.
Hlavne nikam nespechat. Holcicka bude v pohode a tobe zustane pekny tvar prsou ![]()