Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj chtela jsem se zeptat jestli nekdo nevi radu jak se poradns rozkojit. Rodila jsem ve 32 tt a mala musi byt v inkubatoru a bouzel zani musim kazdy den dojizdet nejradeji bych tam byla sni… No abych to zkratila odsavam uz tri tydny a porad mam po 24 hodinach sotva 60 ml odsato coz nam nestaci…zkousela jsem nahrivani prsou, caje na podporu kojeni, masaze, hodne piju a hodne jim a ne a ne se rozkojit uz jsem zoufala nevi nekdo tip prosim?
A to odsáváš jen jednou za 24 hodin? To o mléko opravdu přijdeš! Takže - odsávat každé 3 hodiny (zezačátku i v noci), i když odsaješ jen trochu nebo nic, nevadí - jde o stimulaci prsou. Bez toho to opravdu nepůjde!
Pokud něco odsaješ, dávej to do sterilní lahvičky a do mrazáku, každou další dávku přilej na to zmražené a pak to můžeš miminku odvézt zmražené.
@Ivetka.chumlenova Nejlepší odsavačka a stimul pro prsa je dítě. Takže začít dítě při návštěvách přikládat, co nejdřív toho bude schopno, pak se nechat hospitalizovat s dítětem. Pak už jen kojit a kojit. držím palce, hlavně ať je miminko v pořádku! ![]()
Ještě dodám, že ten případný přechod na UM vidím jako předčasný a zbytečný. Klokánkuješ při těch návštěvách? Pokud ne a mimčo je stabilizované, řekla bych si o to. Kontakt je také důležitá stimulace. Jinak nezbyde, než se nechat co nejrychleji s miminkem hospitalizovat.
Jestli odsavas jednou za 24 hodin, tak to jsi jeste dobra, ze mas porad jeste 60 ml.. odsavej kazde 3 hodiny, i kdyby to melo byt treba jen par ml.. vsak ono se zacne tvorit vice, jak bude vetsi odber.
Taky mě příjde zbytečné hned dávat UM. Já rodila v 35tt a přikládala pravidelně, pak ještě dokrmovala stříkačkou,
Stimul je dítě, pokud musíš být doma, dítě bych si vyfotila nebo natočila a pouštěla si to při odstříkávání.
A odsávat opravdu po 3 hodinách i v noci.
Ahoj, ja bych poradila, pokud je to jen trochu mozne, co nejcastejsi kontakt s miminkem, zkusit prikladat, klokankovat. Doma odstrikavat co 3 hodiny i v noci. Hodne pit, predevsim teple a jist vyuary. Nas maly se narodil 34+0. Takze jsem taky jezdila za nim na jip 2krat denne a doma odstrikavala. Bylo to na budku, ale snaha se vyplatila. Drzim palce ![]()
@leryl píše:
Taky mě příjde zbytečné hned dávat UM. Já rodila v 35tt a přikládala pravidelně, pak ještě dokrmovala stříkačkou,
Stimul je dítě, pokud musíš být doma, dítě bych si vyfotila nebo natočila a pouštěla si to při odstříkávání.
A odsávat opravdu po 3 hodinách i v noci.
@Ivetka.chumlenova píše:
Ahoj chtela jsem se zeptat jestli nekdo nevi radu jak se poradns rozkojit. Rodila jsem ve 32 tt a mala musi byt v inkubatoru a bouzel zani musim kazdy den dojizdet nejradeji bych tam byla sni… No abych to zkratila odsavam uz tri tydny a porad mam po 24 hodinach sotva 60 ml odsato coz nam nestaci…zkousela jsem nahrivani prsou, caje na podporu kojeni, masaze, hodne piju a hodne jim a ne a ne se rozkojit uz jsem zoufala nevi nekdo tip prosim?
Je to tak jak holky tady rikaji, taky jsem si to zazila. Odsavala jsem do ted kazde tri hodiny, ale po dvou mesicich jsem to uz vzdala (nemela jsem z jednoho odsavani ani jednu celou davku pro ni ani po tech dvou mesicich, a zacla jsem mit jeste min).Ale jsem rada, ze mala mela aspon castecne moje mliko, a ze jsem si aspon kojeni castecne uzila. Uz v porodnici ji zacli po nekolika dnech davat UM (ale nejdriv davat odsate mleko od jinych maminek). Takze bylo moje+UM, ted uz jen UM. Zkouset ale netrapit se:-))
@pavlats
Nn odsavam jednou za dve hodiny ale po 24 hodinach chodim do porodnice to davat mali jelikoz je v inkubatoru tak mi ji nemuzou dat na pokoj a ja bych tam pri byla zbytecna tak musim dochazet, bylo to mysleny ze za ten jeden den stejne odstikam strasns malo a mali to nestaci tak musej dokrmovat.Mala se narodila s 1,20 kg tak musi mit nejake protilatky z meho mleka
@pavlats musime pockat az bude mit dve kg jinak k ni na pokoj nemuzu mala se narodila s 1.20 kg. Zkouseli sme se prisat mam male bradavky tak sem si koupila kloboucky ale newi co stim pac ji krmeji prez hadicku primo do zaludku.
@Ivetka.chumlenova Tak to je těžké. V jaké nemocnici jste? U nás jsou takto malé děti na pokoji u maminek běžně, pokud jsou stabilizované, bez podpory přístrojů a bez infuzí (České Budějovice), ale to Ti nepomůže.
Pak bych viděla šanci v tom klokánkování - ono cítit miminko na kůži, udělá opravdu hodně.
Přijde mi i jako dobrý nápad, jak tu někdo psal - miminko si natočit a pak si to při odstříkávání pouštět.
A co se týká přikládání k prsu, tak bych teď volila určitě bez kloboučku, aby byly bradavky co nejvíce stimulované.
Držím palečky a určitě to zatím nevzdávej. Ono i to málo, co od Tebe takhle malé miminko dostane je moc důležité!
@pavlats
Mlada boleslav… A bouzel mi ji nechtej moc pujcouvat pri ji vsechno strasne moc vycerpa tak musi byt v klidu a v teple inkubatoru… Ale oni i ty sestricky jsou neochotny a namysleny a to dela taky hodne.
Radím vyprdnout se na sestry, ty mi taky moc po porodu nepomohly, strašně mi zkazily všechny dny po porodu, co jsme byly v nemocnici. Ty jsi matka a máš právo na své dítě. Jestli jí jen vyhřívají, tak není problém, aby sis jí vzala na kůži a přikryly vás.
Věříš-li homeopatikům, pak zavolej do homeopatické poradny na č. 776 879 799 nebo 596 113 330, jsou tam super paní, i mě moc poradily a pomohly, znovu jsem se po homeopatikách několikrát rozkojila.
Na fcb existuje skupina laktační poradkyně/poradci, zastánci a milovníci kojení. Najdeš tam poradkyni, kterou máš nejblíž a můžeš tam dát dotaz.
Moc ti držím pěsti, aby se ti to povedlo. Čeká mě možná to stejné, od 29+5 mi hrozí předčasným porodem, dneska jsem 33+1 a myslím, že už vydržím tak maximálně v hodinách než to přijde.
@Ivetka.chumlenova Tak to je blbý. To klokánkování by určitě pomohlo a klokánkují se i menší děti, pokud jsou stabilizované. To jí vlasně jen na chvíli nahrazuješ inkubátor. Zkusila si se na tom domluvit rovnou s doktorem? U nás to indikuje lékař a sestře nezbývá než poslechnout.
Jinak to přikládání bude asi ještě chvilku trvat, to by teď při této váze těžko zvládla. Ale až k tomu dojde, tak se na kloboučky vykašli.