kojení po roce

Kaa
100
26.9.05 21:05

kojení po roce

Ahoj holky, už jsem tady asi před třemi měsíci řešila, že moje holčička nic moc nejí a zatím žádné zlepšení:
Náš jídelníček vypadá zhruba tak, že ráno kojím, potom - když má dobrou náladu, tak sní během dopoledne trošku ovoce (co může jíst rukama - kousky hroznového vína, hrušek, švestky, borůvky, v létě jedla i meruňky a broskve, meloun …, jablko a banán většinou odmítá), někdy kousek chleba, rohlíku, pár křupek … V poledne většinou vařím zeleninu - už jsem vyzkoušela všechny kombinace a způsoby, co mě napadly - s rýží, těstovinami, bramborami, ovesnými vločkami, pohankou, s masem, různé druhy zeleniny, přidat jogurt, přidat sýr, kousek másla, Nutrilon … udělat kaši / polévku / kousky, různé teploty - už fakt nevím, ale ta dračice prostě nejí nic. Zkusí pár lžiček a konec, začne se vztekat, háže jídlo po zemi … Občas sní třeba deset lžiček, to je ohromnej úspěch, ale to samé jídlo za pár dnů už zase vůbec nejí. Zkoušela jsem ji kojit po jídle i před jídlem, žádná změna. Odpoledne / večer sní někdy trošku ovoce nebo třeba kousek okurky (ale to jsou taky porce - opravdu jen pár kousíčků, dohromady to dá třeba tři kuličky vína nebo půl švestky :? ), někdy pár lžiček jogurtu, kousek pečiva, sýru. S kaší je to podobné, pár lžiček a hotovo (opět vyzkoušeno asi dvacet druhů, s Nutrilonem, jogurtem, ovocem …). Takže to dopadá tak, že po každém jídle, které odmítne, ji nakojím (protože křičí ham-ham a nechce prostě nic jiného). K tomu několik kojení v noci, polední a večerní usínání u prsa a máme v podstatě plně kojené dítě :)
Komplikovaný je to ještě tím, že jsem atopička, manžel alergik, takže mám i omezený výběr potravin. Neošálím ji ani tím, že bych jí něco mixovala do lahve, protože z ní moc nepije - ona tedy vůbec moc nepije, ale když už, tak z hrnečku. A z hrnečku tase nechce nic jiného než vodu nebo čaj.
Doktorka mi řekla, že kojené děti se někdy takhle chovají, Bea je naštěstí zdravá, je štíhlá, přibírá pomalu, ale nehubne - teď má 8,90 kg / asi 76 cm.
Myslím si, že by v tomhle věku měla jíst něco jiného kromě mléka, ale nenapadá mě už žádný způsob, jak to do ní dostat. Už si připadám jak blázen, nosím sebou různá jídla do ruky i na procházku, protože venku někdy něco sní, pořád vymýšlím, co by jí mohlo chutnat, sháním biopotraviny, vařím, mixuju … a už mě to přestává bavit, když mi všechno háže na zem a skanduje HAM HAM (mám hlad, ale tenhle hnus fakt jíst nebudu :) )

Máte někdo více než roční skoro plně kojené dítě nebo jsme rarita? A řešíte to nějak? Nechci ji nějak dramaticky odstavovat, ale připadá, že ostatní maminy kolem mě už nekojí buď vůbec nebo aspoň už nahradily některá kojení jiným jídlem. Mě kojení těší, ale teď mi připadá, že ji budu kojit snad až do školky - jestli ne dýl :)

Snad bude někdo z vás mít trpělivost to dočíst až sem - díky!

Kaa + závisláček Bea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
246
26.9.05 21:21

Ahoj Kaa,
možná tě trochu uklidním, mám doma 14měs. dceru, která váží méně než Beatka (8,5kg), je to taky nejedlík, a nejraději by byla jen o mlíku. Sice s ní nemám až takové problémy s jídlem, jako popisuješ ty, ale jídlu taky moc nedá a taky podle toho vypadá 8O , je to nítěnka :wink:
Kojím ráno v posteli, pak před poledním spaním, pak během odpoledne, a večer před usnutím, no a pochopitelně v noci, protože ta moje tyranka se ochotně v noci budí, aby se mohla nasosat :D Během dne toho moc nesní, i když nemůžu říct, že by nejedla vůbec. Ale je pravda, že roční dítě nemůže být jen o mléku, to už mu nedostačuje.

Těžko ti můžu něco poradit, protože jsi zřejmě vyzkoušela, co se dá, jen jsem tě chtěla trochu ukllidnit :lol:

RaS

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
27.9.05 09:34

Ahoj,

mam skoro 11m syna a je to u nas hodne podobne. Kojim a kojim. Ve dne v noci. Nekdy sni trosku ovoce k snidani, nekdy trosku zeleninky k obedu a trosku kase vecer. Nekdy cely den jen kojim. Vubec se to nevyvyji k lepsimu. Syn ma atop. ekzem, takze si taky musime davat pozor.
Ja se s tim vzdycky pripravuju … a tatinek to sni. Dostavaji me babicky a nase detska doktorka. Prej mu mam zacit solit, ze mu to bude chutnat lip.
A je desne tezke udrzet ho pri jidle na miste. Chvili lezi, chvili sedi, chvili beha kolem. Kejcha, prska, breci. No a pak se na me vrha a chce nakojit.
Tak v tom aspon nejsi sama:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
27.9.05 11:16

Ahojky
Tak mám takový pocit, že máte doma všechny malé závisláky. Sice nemám doma tak staré dítě jako vy, moje beruška má 4 měsíce a váží 7 kilo(zatím plně kojená),takže težko mohu přidat svoje zkušenosti,ale já bych třeba v poledne, když by nechtěla malá zeleninový příkrm, prostě to prso potom nedala.Dítě si pak zvykne, že bude jenom zeleninka, ale žádné mlíčko od maminky.Pak bych zkusila vyřadit ranní kojení.Toď můj názor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
27.9.05 12:42

Ahoj,
my jsem zažily něco podobného a v rozmezí 10-13 měsíců.Začalo to tím, že dcera začala v 10 měsících odmítat oběd.Polední jídlo doslova létalo vzduchem :)
Vždy jsme pak oběd musely završit kojením.Následovala večerní kaše, z té ujedla pár lžiček, takže pak bylo zase kójo.Dopolední ovocnou svačinku tolerovala, ale musela být dokonale rozmixovaná.
Pak přišlo období, kdy začala odmítat i kojení.Byla jsem zoufalá, byla takový hubeňour a navíc zjistili, že je i chudokrevná.Zoufale jsem jí kojila, když spala a nebránila se tomu.
Když toto období pominulo, kojení nám zůstalo už jen ráno a po odpoledním spánku a bohužel několikrát i v noci.Ale ostatní papání se nezlepšilo.Byla jsem z toho vážně skoro šílená.Situace kolem jídla se mi vymykala z rukou.Už dopředu jsem si říkala, že zase nic nesní, dávala jsem si za vinu, že jí nedokážu pořádně vykrmit.UM dcera také tvrdošíjně odmítala.
Když v roce vážila rovných 8 kg, začala jsem dělat při krmení vše, co se nemá.Nanosila jsem jí do židličky hračky a vůbec všechno možné, co jí jen trochu od jídla odvedlo pozornost a přitom jsem se do ní snažila nacpat aspoň nějaké to sousto.Ale moje zlatíčko se mnou pěkně cvičilo.
Prošly jsme si i obdobím, kdy jsem jí pro změnu s jídlem honila po bytě.Měli jsme pak jídlo úplně všude, včetně záclon :oops:

Pak se to postupně zlepšilo.Moc ti neporadím, protože vůbec nevím, co to způsobilo, ale moje dcerka si začala na jídle pochutnávat.Máme i takové dny, kdy už se snaží papat sama lžičkou a říká u toho mňam mňam.A když vidí, že během dne někdo něco jí, co ona nemá, chodí za ním o říká to své mňam mňam , dokud něco nedostane.
Ale také máme den, kdy se nezadaří a moc toho nesní, ale už je to zlaté oproti tomu, jaké problémy jsme se stravou měly ještě před třemi měsíci.

Je to sice trochu jiná situace, než ta tvá, ale chci tě jen povzbudit, že to je třeba jen dočasné a bude líp.My jsme toho zářným příkladem.

Bodlinka a Veru 15m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
27.9.05 12:45

Ahojte,
tak já mám už 13 m syna a je to u nás skoro jak popisuje Kaa.
Do roka jsem kojila snad 12× za 24 hod, ted jsme to „omezili“ na asi 8×. Ale nejí skoro nic, co jakž takž zabere, je chléb a banán, nebo ovoce vůbec. Ale jsou to vše takové miniporce, že to prostě kojení nenahradí.

Před měsícem jsem zkoušela prostě nabídnout jedno jídlo, nic jiného ani prso nedat a vydržet tak 4 hodiny do dalšího jídla (jídlo nebo kojení) No, vydržela jsem to tak tak 3 dny, furt jsem sledovala hodinky, v noci byl řev, všichni nevyspaní (to jsem já pochopitelně furt od synova narození, ale manžel je pak protivnej, protože on je přece ten, kdo musí stávat a musí jít do práce … asi to znáte, bez komentáře). Takže jsem si řekla, že je to prostě mlíkový dítě a že se to zlomí časem. Přestala jsem skoro vařit (synkovi), přece jen je to kojení pohodlný a ty příkrmy se pak vyhazovaly nebo jse m to jedla já. A škoda toho času a práce!

Na roční prohlídce mi doktorka řekla, že už to mám omezit, že mu to kojení nic nedává. Na druhou stranu doktoři doporučují dáívat umělý mlíko do 3 let. až 0,5l denně. Tak fakt nevím, myslíte, že to Bůh (nebo příroda) zařídil tak, že se přestane násilím kojit ? Jedna má švagrová příliš kluka neomezovala a kojila ho dokud chtěl (pochopitelně jedl celkem vše normálně, pil MM tak 1- 2× denně), o mlíko přišla až v jeho 3 letech a kousek.
Samozřejmě záleží, co do sebe dávám já, když kojím, ale já jím fakt dost zdravě, můj velký hřích je teda kafe, ale to je asi tak vše.
Jinak syn vypadá zdravě a dobře (10kg, 73cm, normální vývoj), nezdá se, že by mu něco chybělo.

musím přiznat, že občas jsu dost ohryzaná, to pak jsu rozhodlá prso nedat, ale za pár hodin zase vyměknu… Ale myslím si ,že to prostě ještě pár měsíců vydržím, pak bych zase zkusila asi nějaké to „násilí“ - krmit podle hodin, nenabízet nic jinýho, prostě zkusit nechat vyhladovět. A vydržet řev. Asi se na to budeme muset připravit celá rodina - manžel i starší syn.
Tak mmoje zkušenosti a názory

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
27.9.05 13:04

Ahojky

nechci strašit, ale to MM jim potom prostě přestane stačit - prostě kapacita žaludku začně být vyšší než co jsou schopni z vás vysát… ¨Známá má holčičku je jí 1 rok a skoro 8 měsíců - a zatím je z 90 % kojená - nechce prý nic jíst… zato prso si vezme - v noci se budí po 30 minutách - hodině. Maminka už je hubená jak lunt…

Vím že je to těžký, ale u plnýho stolu ještě nikdo hlady neumřel co zkusit aby jí krmil někdo jiný a tys tam vůbec nevyla … z tatínka nebo z babičky nic nevytáhne:)))

No každopádně pevné nervy a hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.9.05 13:39

Já mám 2,5 letého téměř plně kojeného kluka, jenomže má 98cm a 15kg, tak se tolik tím jídlem nezabývám. Když nechce jíst, ať nejí. Během dalšího těhotenství, když jsem měla jen málo kolostra, tak vůbec nic nepřibral, tak už jsme měla trochu nervy a snažila se do něj někdy s křikem něco nacpát. Ale po porodu během 4 měsíců přibral 1,5kg, tak jsem zase přestala kontrolovat, kolik toho sní. Asi málo, protože má většinou mléčnou stolici.
Takže si myslím, že to mléko prostě těm dětem stačí a víc by nepřibraly ani z masa a zeleniny.

• Citovat
  • Upravit
172
27.9.05 14:58

Je pravda, ze kdyz Vitka o vikend krmi babicky a ma zabavu s nekym jinym, nez se mnou, tak me pak boli prsa. Protoze ho kojim o dost mene nez kdyz jsem s nim sama doma a lip ji prikrmy.
Jenze pres den ho nikdo jiny bezne nenakrmi. Tatka by byl v noci take nevrly a pres den bohuzel taky, protoze pracuje doma a placici dite s nim dokaze divy.
Rekla jsem si, ze do roka to necham a pak to zacnu resit. Chudak, chystam se na nocni kojeni, spani v postylce , zavadet lepe prikrmy.
No ale kojit ho planuju minimalne do dvou let. Je to atopik a vypada to, ze se osypava i z hypoalergenniho mleka. Tak dokud bude moje, nemusim to nejak resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bzb
135
27.9.05 15:58

Kojení

Ahoj Kaa,
neklesej na mysli, takových maminek jako jsi Ty (a já také) je dost. Naše kojené děti jsou zkrátka rozmazlené, týrají nás v noci, kdy vrstevníci chrupkají celou noc, chtějí kojit po každém „jídle“… :-) Víš, u nás byl boj s počátkem kojení a teď je boj se zaváděním příkrmů. Když jeden den se slávou něčeho trochu sní tak druhý den plive, prská a tváří se :cry:
Oni, ti naši prckové, moc dobře vědí, že máma dá prso. Mám už druhé dítě a vím o čem mluvím, i když první dcera se jakž takž rozjedla už v devátém měsíci, zatímco Nanynka bude mít v listopadu rok a kojení jsme nenahradily ani jedno.
Také střídavě propadám depce a střídavě se tomu směju, také mi říkají, že mám začít solit, že začne jíst, také má babička tisíc řečí… Vyslechnu si to a udělám jak myslím a přitom to nemám nikomu za zlé, myslí to dobře, ale já jsem rozhodnutá jinak. Třeba ta sůl - neodpírám jí kousek rohlíčku nebo graham tyčky když á chuť to cupovat, dám jí ochutnat z mého talíře - a v tom už je tolik soli, že nemusím solit i to její jídlo. O tom zda je normální kojit skoro roční dítě nediskutuju, protože jsem buď nenormální, nebo mám mlíko na mozku :lol: . Myslím, že už dceři nikdy nebudu moci dát víc (co se týče stravy a blízkosti) než jsou ty naše kojící chvilky, je to okamžik kdy se zastavuje čas a prcek sosá. Jistě, můžu ji odstavit, ale proč bych to dělala? V zá:,–(ě mi to nevadí, nemyslím si, že - když dítě prospívá - jí něco chybí. Zvykla jsem si na to, i když to neznamená, že se nesnažím dnes a denně, že nevylívám všechny výtvory do výlevky, že mě ta práce (a i peníze za bio zeleninku aj.) neštve. Jestli v našem potrubí žije nějaká krysa tak bude brzo tak tlustá, že to potrubí ucpe :-))).
Až jim budou dva - tři roky bude jedno kdy začali naše děti jíst pořádně, všechny budou jíst stejně a bude úplně fuk zda papkají od půl roku nebo od dvou let.
Hlavu vzhůru a bojuj, bude líp :-). Samo, můžeš násilně odstavit a dcerka se bude muset - v rámci boje o přežití - naučit jíst, ale to už je jen na Tobě a tvém rozhodnutí kojit. Vím, že to není lehké, řeším to dnes a denně, jeden den je líp, druhý den je hůř. Jsou to zkrátka vykutálené potvůrky a my - mámy - jim ten pocit převahy ještě chvíli dopřávejme, vždyť to NE už teď poslouchají dost často a bude hůř… :-) A kojit do školky nebudeš, neboj, ona začne být brzy ústnatá a máma ji začne prudit a budu chtít všechno sama bez mámy :-).
Pa a krásný den, pohlaď za mne Beu
 bzb

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
27.9.05 16:07

Ahoj Kaa a Baetko,

holky,jak to tu čtu,mám pocit,že moje Niki je podobný jedlík.V roce měla taky 8.90kg a 75cm :D
Sice už 5m nekojím,ale s jídlem bojujeme každý den podobně jako Vy.Niki je taky děsný minrod a mě to taky mrzí,že toho moc nesní.
My to máme asi tak:
4-5hod.180ml Nutrilonu
8hod ovocný jogurt
12hod 150-200ml zeleninové polévky/omáčky/
po spánku tvaroh nebo ovoce nebo přesnídávka
20hod 250ml kaše z lahve
Vím,že Ti asi nějak nepomůžu,ale alespoň trochu podpory a útěchy,že v tom nejste sami.
Niki dělá problém ještě teď přechod na kousky,takže pokud chci,aby něco/polévky/ snědla,musí to mít alespoň hrubě rozmixované.Jak píšeš,že malá papá kousky ovoce,to zas já vůbec neznám,ovoce celkově musím všude maskovat/ do jogurtu,přesnídávky/.Fakt jsem z toho taky někdy na budku,no a teď v podzimním období vůbec nevím jak do ní dostat zvýšený příjem vitamínů.
Holky,tak pevné nervíky a myslíme na Vás.
Pa Naďa a Niki

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
27.9.05 16:59

Ahoj holky,

tak u nás to bylo dost podobné asi do toho roku. Anežka měla na prohlídce 7,8kg a jíst nechtěla skoro nic.
Pak se to najednou zlomilo a já se nestačím divit, co se do ní všechno vejde. Kojení jsem nijak drasticky neomezila (přes den, v noci tedy ano, budila se i 3× za hodinu :( ), prostě už si tolik nevzpomene. Hubená je pořád, ale jí za dva. Takže nezoufejte, určitě se to zlomí i u vás!!!

Držíme palečky

Veronika a Anežka (13měsíců)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.9.05 18:31

moje dcera má ve 2 letech necelých 10 kg, taky moc nejí a kojila jsem do 21 měsíců. V noci tak 2-3×, pak jsme ze dne na den zkončily, a spí celou noc. Ale jí furt mizerně.

• Citovat
  • Upravit
Kac
5049
27.9.05 20:07

Ahoj,
ja jsem s Honzikem mela ten samy problem. Jedl pouze „jak o tom ze ji nevedel“. Ruzne pouze s hrackama. Nyni kdyz ji - ale pouze obed a veceri(kasi)-tak ji pouze za asistence akuvrtacky. Nebou sroubovaky a na:,–(y. Jinak bych do nej asi taky skoro nic nedostala. Vim, ze to nedelam moc dobre, ale aspon tak. Jinak snidani a svacinky sni v pohode, je to kratka doba a to ma rad tak to zvlada.
Mliko-sunar ze lahve nikdy nepil a ani nechtel a kojila jsem ho do 14mesicu a odstavil se sam.
tak preji uspesne krmeni.
Kac + Honzik(20m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kaa
100
28.9.05 21:49

Holky zlatý,

moc vám všem děkuju za odpovědi, jsem ráda, že v tom nejsem sama. I když - zdá se, že stačilo si tady postěžovat a hned je líp - Bea od včerejška jí! Sice ne moc, ale zdá se, že s chutí. Ovšem vůbec netuším, čím to je, dávám jí to, co už jsme zkoušely i dřív a dokonce jsem nepodlehla různým radám z okolí (pořádně jí to přislaď, přisol, dej jí to co jíme my …) - dneska večeřela kaši z ovesných vloček s mrkví a pažitkou a snědla snad 15 lžiček, což je opravdu výkon :)
Jinak žádné násilné odstavování aspoň prozatím nemám v plánu, taky mám kojení ráda a myslím si, že by jí to teď určitě ublížilo - možná jsem měkká, ale když v noci kňourá, tak si ji radši vezmu do postele a nechám přisát, než ji zkoušet nechat vyplakat. Stejně už jsem si za ten rok zvykla, že se párkrát za noc vzbudíme a když to nejsou ty „zoubkové“ noci s probouzením po hodině, tak je to v pohodě :)
Jo a s hračkami u jídla - to děláme taky, nojo :oops: K akuvrtačce jsme se ještě nedostaly, zatím máme leporela, ale možná na ni taky časem dojde :)
Takže díky! a ať vám dítka papají, já doufám, že u nás je to skutečně obrat k lepšímu a že ji ta chuť k jídlu zítra zase neopustí

Káťa + Beatka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect