Je hyperaktivní?

96
26.9.05 11:27

Je hyperaktivní?

Zdravím maminky, mám 9,5 měs. čertíka-chlapečka. Už na ultrazvuku to bylo velmi živé miminko, v postýlce pořád kopal nožičkama a od 8.měs., kdy začal lozit, pořád jenom leze, staví se o všechno a chvilku neposedí. V ohrádce si vydrží hrát jenom chvilku a když si s ním chci pohrát, zajímá se o všechno ostatní. Snažím se s ním trávit co nejvíc času, ale mám pocit jako by mě ke hraní vůbec nepotřeboval :((. Když si hraje sám, přebíhá od jedné hračky k druhé. Mám spoustu knížek kde radí jak si hrát s miminky, ale nic nezabírá. Podle nich by měl už umět paci paci, pápá, vkládat tvary do příslušných otvorů, stavět dvě kostky na sebe … ale nic z toho nedělá. Dá se poznat už v tomto období, jestli je hyperaktivní? Můžete mi prosím poradit jak ho udržet dýl v pozornosti, jaké hračky a hry zkusit?
Děkuji za odpovědi, Tery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
144
26.9.05 11:43

Ahojky Tery, já mám doma poměrně to samé. Synovi je skoro 11m., navíc má strašný problémy se spaním, především v noci. Stále se budí, neusne jinak, než u prsu…ale to je jiná diskuse. Já dokážu upoutat synovo pozornost tím, že se ho ptám, kde co je. Dělám to tak už asi přes měsíc a když potřebuju, většinou to zabere. Rád hledá to, co jsem mu ukázala a řekla, jak se to jmenuje. Okno, obrázek, kdytička..myslím, že už zkouší i mluvit. Dokonce asi před 3mi dny se naučil dělat paci paci sám o svoje ruce-tleskat. Kostičky na sebe taky nestaví, a taky si raději hraje sám,ale už se to mění. Nevím, jestli se dá poznat hyperaktivita,ale můj Tomík má po kom mít lehku mozkovou disfunkci. Porucha pozornosti, disleksie…nevim, jaký I/Y…pardon. Takže myslím, že hyperaktivní asi bude. Nevim, v jaké míře, ale hyperakt. děti prý většinou trpí lehkou mozk. disfunkcí…Chtěla jsem se obrátit pro radu na nějakého psychologa, ale nevím,. kde ho hledat. Ani nevím, zda by byla konsultace s ním zadarmo, nebo se to musí platit. Pokud něco zjistíš, ráda si to poslechnu.pa a pevný nervy, to je nejdůležitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
26.9.05 11:49

Ahoj Teri,

nevím , jestli máš hyperaktivní dítě, ale rozhodně si nic nedělej z toho, že ještě neumí paci paci a pá pá. Ondráškovi je 10 měsíců, v pátek jsem s ním byla na 10 měsíční prohlídce.. Doktorka se taky ptala na ty paci atd.. No, jediné, co náš Ondrášek umí je berany berany duc :wink: Podle Dr. to stačí..
A že hodně leze? Bud´ ráda, alespoň je pohybově nadaný :wink:
Ondra si taky hodně vystačí sám (já si teda nestěžuju :wink: ).. Myslím, že to je v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
26.9.05 12:05

Jo, a ještě k tomu společnému hraní: Ondrovi se moc líbí, když mu ukazuju různé obrázky - máme několik knížek, ale stačí i obrázky na plenkách, obalech, peřince apod.. Myslím ale, že i tohle je hodně individuální. Mně se např. líbilo, když mám stavěla veže a já je bourala.. Ondrášek o nic takového nejeví zájem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
26.9.05 12:10

Ahojky maminky,

je možné že je hyperaktivní. Může to být jak dědičné tak způsobené komplikovaným porodem. Přidušením příp. jinými komplikacemi. Určitě bych se zeptala děcké lékařky nebo případně zatelefonovala nějakému děckému psychologovi. Vím že tentýž problém řešila sestřenice a už tak brzo s tím něco dělat šlo. No alespoň ji uklidnili a poradili co a jak dál. Malý měl LMD a je dislektik, disgrafik i disortografik. Nakonec musel do speciální školky a pak i školy(první stupeň) ale dnes studuje s jedničkami končí střední školu a hlásí se na vysokou školu. „Upozorňuju že né zvláštní školu jen speciální.“ Já se taky trošku bojím protože u nás v rodině jsem dislektik a disgrafik já a můj bratr taky. Tak je možnost dědičnosti vysoká. Hyperaktivita většinou provází něco z toho. A pokud můžu poradit tak mu hodně čti, předčítej a vyprávěj. A vynech televizní pořady je tam příliš podnětů.
Ať dobře pořídíte a vše zvládnete. Je to záběr ale dá se to. Ahoj Iva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
26.9.05 13:23

Hyperaktivita se tak brzo nepozná,většinou až tak kolem třetího roku se dá říct,že tu ta možnost je…
Jinak mám holčičku stejného ražení,už od bříška je malý ďáblík,v motorice hodně napřed,ale zatím to fakt nic neznamená…tak si říkám,že je prostě živější a řešit to začnu nejdřív za rok :-)))

Hodně síly a trpělivosti.....někdy to dá zabrat :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10459
26.9.05 13:52

Souhlasím s Amazonkou, pojem hyperaktivní dítě je velmi rozšířený a ve většině případů není na místě. O hyperaktivním dítěti lze uvažovat až kolem třetího roku dítěte (příklad - pokud temperamentní dítko vydrží 30 minut u telky, pak není hyperaktivní :! ). Máš prostě živější dítko… :lol:
 Silvie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
26.9.05 15:13

Ahojky Tery,

ja mam doma to same co ty. Prckovi bude deset mesicu. V brisku byl porad vzhuru a mrskal s sebou o sto sest. Nekdy mi ani nemoihli natocit monitor, protoze furt utikal snimaci. Ted leze rychlosti blesku, v ohradce si hraje jen chvilicku a uz zase chce lezt. Hracky ho taky moc nezajimaji, u kazde je jenom chvilicku. Furt jenom lozi po byte, chce si stoupat, ale jeste to neumi, tak za nim jenom beham a chytam. nekdy ho nemuzu ani prebalit, jak se krouti a nechce lezet na zadech. pak ho honim nahatyho po pokoji. Paci paci takyneumi, papa zacal delat vcera, ale jenom trosku. No, asi sem ti neporadila, ale neboj se, ze mas hyperaktivni ditko, akorat je trosku zivejsi. Holt si moc neodpocineme.
Romca a David

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
26.9.05 18:43

Zkus si přečíst nějakou knihu od psychologa Matějčka. Trochu tě uvede do problému lehkých mozkových dysfunkcí a hyperaktivity. Osobně zastávám názor, že máš dítě s dráždivější nervovou soustavou, které má kolem sebe příliš mnoho podnětů. Bude to chtít hromadu práce. O hyperaktivitě se v tomhle věku nedá mluvit. Někdy těmto dětem pomáhá pohyb - například plavání v bazénu, cvičení v mateřském centru. Určitě vynechávej televizi a co se týče hraček - než před něj položit hromadu, tak jednu a pomoct mu s ní si hrát. Vývoj v tomhle věku začíná být nestejnoměrný a dítě potřebuje k učení pohodu a ocenění od rodičů (Matějček Prvních šest let ve vývoji dítěte). Budu držet palečky. Je to namáhavá práce, ale výsledky se dostaví neboj. Jen to hned nevzdávej, je to záležitost dlouhodobá. Chce to zkoušet a být trpělivý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
olíposp
22.3.10 19:47

Ahoj, tak koukám že nemám sama takového divocha. v bříšku teda moc nekopal, ale když mu byli dva měsícíce se rozjel. pořád brečel, a když byl v pohodě tak zase hrozně kopal nohama.teď mu budou dva a pořád v noci mele nohama a potřebuje sunar když mu nedám tak se vzteká. taky se nic nechtěl učit ale ted tu pusu nezavře, a teď je trošku klidnější. ale má své dny zlobení dá to hodně zabrat. taky sem přemejšlela o nějakém doktorovi. ale já si myslím že je jenom živej počkám do tří let a potom uvidim. přeju všem maminkám pevné nervy.

• Citovat
  • Upravit
5411
21.7.13 08:06

Ahojky tak nevím jestli mám hyperaktivní dítě moje malá má 19 měsíců. Když někam jdem ven tak mě neposlouchá a utíká prostě jí nezajímá nějaká máma nebo táta, dostává často na zadek protože už je toho vážně někdy moc na mě, má spoustu hraček snima si nehraje jen je vysype a jde od nich pryč má autíčko a kočárek občas si tím hraje pojezdí ale pak to nechá být a jde vymýšlet něco jiného, ted se naučila lézt přes postýlku takže samozdřejmně spadla ani skoro nebrečela takže kolem postýlky to musím mít vystlané kdyby náhodou v noci jí to napadlo aby si něco neudála, s jídle dělá vyloženě prasečinu chvilku hamá hezky ale pak začne do toho ruce používat mazat to všude kde je to možné, neposlouchá prostě ignoruje, když jdem na náštěvu kde mají děti stejně staré nebo o něco starší tak si snima hraje a ani o ní nevím je hodná, jsem už zní neštastná nevím co sní máte taky někdo doma něco podobného? a jak to kdyžtak tohle řešíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
21.7.13 08:09
@Tery píše:
Zdravím maminky, mám 9,5 měs. čertíka-chlapečka. Už na ultrazvuku to bylo velmi živé miminko, v postýlce pořád kopal nožičkama a od 8.měs., kdy začal lozit, pořád jenom leze, staví se o všechno a chvilku neposedí. V ohrádce si vydrží hrát jenom chvilku a když si s ním chci pohrát, zajímá se o všechno ostatní. Snažím se s ním trávit co nejvíc času, ale mám pocit jako by mě ke hraní vůbec nepotřeboval :((. Když si hraje sám, přebíhá od jedné hračky k druhé. Mám spoustu knížek kde radí jak si hrát s miminky, ale nic nezabírá. Podle nich by měl už umět paci paci, pápá, vkládat tvary do příslušných otvorů, stavět dvě kostky na sebe … ale nic z toho nedělá. Dá se poznat už v tomto období, jestli je hyperaktivní? Můžete mi prosím poradit jak ho udržet dýl v pozornosti, jaké hračky a hry zkusit?
Děkuji za odpovědi, Tery.

no podle mě v tomhle věku se hyperaktivita nedá diagnostikovat, určitě né dřív než po druhém roce, možná je jen víc zvídaví a nechce se nechat někým brzdit, chce prozkoumávat okolí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
21.7.13 08:16

@pavla.velova ta moje je mnohem divočejší, neposlušnější, živější,…já jí nechávám být. Kdybych jí měla za vše dát na zadek, tak bych jí musela umlátit. Prostě to neřeším, jsem v klidu a v pohodě :mrgreen:. A není to v tomhle věku tak trochu běžné??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
21.7.13 08:18
@micelinka píše:
@pavla.velova ta moje je mnohem divočejší, neposlušnější, živější,…já jí nechávám být. Kdybych jí měla za vše dát na zadek, tak bych jí musela umlátit. Prostě to neřeším, jsem v klidu a v pohodě :mrgreen:. A není to v tomhle věku tak trochu běžné??

naprosto souhlasím, moje starší dcera se v tomhle věku navíc ničeho nebála, klidně mi utekla a někam vylezla, postupem času se zklidnila sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
21.7.13 08:22

@kelis227 u nás je to věkem horší. Nejraději mi utíká, jsme venku, stačí, abych se na chvilku otočila a už je v čoudu. Třeba teď se snaží uškrtit na kabelu od pc. Nemá žádný pud sebezáchovy. Jak je venku hezky a chodí na lehko, tak je celá sedřená a plná modřin. Ráno vstane a kecá až do večera, nikdy není v klidu. Kdybych měla všechno řešit, tak se zblázním :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí