Od kdy začít lyžovat?

2184
26.9.05 11:24

Od kdy začít lyžovat?

Ahoj holky,
v zimě se chystáme poprvé s naším synem na hory a zajímaly by mě Vaše názory a zkušenosti ohledně lyžování dětí. Synovi v té době bude 27 měsíců. Existují nějaká prkénka (asi né rovnou lyže), na kterých se děti seznamují se sněhem a učí se udržet rovnováhu? Pokud ano, nevíte, kde by se daly sehnat? Bude se těšit na Vaše názory a zkušenosti a předem děkuji.
Hezký den.

Zůza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
614
26.9.05 11:35

Ahoj Zuzo,
znami se informovali letos v zime (jejich chlapeckovi byly tehdy presne 2 roky) a pry veskere vybaveni na hory pro deti (vc. lyzarskeho „vycviku“) je az od tri let. :( Ten instruktor jim doslova rekl, ze zatim maji zustat u sanek a bobu…
Pokud neco existuje, bude lepsi, kdyz se budes informovat primo ve stredisku, kam jedete… Ale podle me jsou v tomhle veku ty sanky lepsi :wink:
Krasny den.
Eliska a Kubicek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kdoviktera
26.9.05 11:40

Ahojky Zuzo,

ještě pořád se ve sportu prodávají plastový pidilyžičky zvaný bačkoráky (volná pata, upínání na obyč. boty), ale těm jsem se radši vyhnula. Jsou nestabilní a dítě na nich zpravidla neudrží rovnováhu ani na rovině. Matyáš začne s lyžováním letos, „Ježíšek“ přinese opravdový lyže s bezpečnostním vázáním a opravdovými přeskáči a učit se začne v lyžařský škole. V tu dobu mu budou tři a to si myslím, že je nejdřívější doba, kdy s lyžema začít. Řekla bych, že těm „pinďatům“ nic neuteče. Vždyť si může užít príma prázdniny s obyč pekáčem nebo sáňkama.

Měj se hezky Katka

• Citovat
  • Upravit
5636
26.9.05 11:45

Ve veku 27M bych se na lyzovani opravdu vykaslala, dite jeste neni vyvinute a ma slabe vazy a muze mu to uskodit. Taky jsem cetla a slysela, ze na lyze nejdrive ve 3 letech (+- nejaky mesic dva asi az tak neva). Samozrejme ze existuji takove kluzky, ktere se pripevnuji primo na normalni zimni botu, ale do toho bych nesla. Kdyz uz, tak opravdove lyze s poradnym bezpecnostnim vazanim a poradne boty prezkace, kde bude noha stabilni. Ve vsech lyzarskych strediscich existuji pujcovny lyzi a bot a dite ti tam vybavi, na ten tyden mu to bude stacit. Dalsi moznost je zajit do nejakeho lyzarskeho barazku a tam poridit komplet soupravu a pak to kazdy rok menit … stare prodat a nove (myslim ojezdene) koupit, takhle to dela moje kamaradka a moc se mi to libi. Ja byla s malou na horak taky, kdyz ji bylo 26-27M a uplne ji stacily boby a sane, i z nich mela respekt:-) Letos nemluvi o nicem jinem nez o lyzich a doma neustale „lyzuje“ na cemkoliv, co ji klouze po podlaze, takze do toho pujdeme, 3R ji budou v lednu. Urcite to zkusime, ale pomaly a uvidime, zda ji to chytne nebo ne:-)

Uzijte si hezky hory na sanich a bobech, maly bude stastny!

Sulanek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
26.9.05 12:48

Ahojky, mě naši poprvé postavili na lyže (teda samozřejmě „kluzky“), jestě jsem neměla ani ty 2 roky a žádný problém jsem s tím nikdy neměla, naopak jsem si lyžování moc zamilovala a strašně se těšila kdy už konečně dostanu ty pořádné lyže :) Ale to záleží na každém. Nik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
26.9.05 22:27

Ahoj holky,
děkuji za Vaše názory, s lyžováním ještě rok počkáme a téď si budeme užívat bobování a sáňkování :lol: . Už teď se nemůžu dočkat zimy, moc se na ty hory těším :D .

Mějte se hezky.

Zůza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.9.05 23:21

Ja se musim pripojit. Jako dite jsme mela modre lyzicky s medvidkama a vlockama. Do ted si je pamatuju - mely kozene prezky a v podstate se obouvaly na snehule. Bohuzel nam je ze sklepa nekdo ukradl - jinak bych si je fakt schovala. Ja myslim, ze v tomhle pripade se nejedna o lyzovani jako takove spis jako klouzani se po placku. Dobre je to mozna pro udrzeni stability a koordinovani pohybu. Myslim, ze nejak uskodit nemuzou, protoze nejde o lyzovani jako takove. Sama z nich zadne nasledky nemam :lol:
a prevazne jsem nejradsi lyzovala na sankach, kdyz jsem mela lyze na zemi, takze takovy skibob :-)))
Nasi male budou v zime dva a pul roku, takze na dalsi zimu kdyz ji budou tri a pul uz pujdeme do lyzi klasickych s prezkacema a bezp.vazanim. A ucit ji budou v lyzarske skolicce. Nevim jak je to s urovni vyuky tady, ale napriklad v Italii to nema chybu - instruktori s detmi zpivaji a delaji blbiny, jezdi mezi zviratkovymi tyckami apod. A kdyz jdou na sjezdovku tak cizi dospeli dostavaji s sebou maleho cestovatele, protoze prdolove maji jeste kratke male nozicky pri nastupovani a vystupovani z lanovek :D :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
27.9.05 10:14

Přes zimu pracuji jako instruktorka v lyžařské škole, tak bych ráda připěla do této diskuse. :wink:
V lyžařský školičkách se děti učí až od tří let. Jsou fyzicky ale i psychicky zralé (nestresuje je již tolik odloučení od maminy a dokáží se soustředit). Mladší děti většinou celou hodinu propláčí, protože nechápou, že mamka s taťkou jsou pryč a oni musí být u cizí „tety“ (strejdy). Končí to tím, že si rodiče berou dítko dříve a jsou celý rozčarovaní a zklamaní :? (zaplatili spoustu peněz a dítě se nic nenaučilo).
Tříleté dítě je schopné se naučit jezdit v obloučkách a zastavit, tak za 4-5 dní ( některé i dříve), pod vedením zkušeného učitele. :lol:

:! Pokud, ale chcete, aby si 2 leté dítko vyzkoušelo „lyže“, tak umělohmotné lyžičky s volnou patou nejsou špatné. Je to dodré na stabilitu a koordinaci. Musí se ale s nima být na rovině , kde si dítko samo ťape. NIKDY JE NEBERTE NA KOPEC A NEPOUŠTEJTE JE DOLU! Pokud dítě získá špatnou zkušenost, dlouho si ji pamatuje.
Také je důležité, aby je to bavilo, proto je do do lyží nenuťte. :wink:

Sama má dvě děti (6let a 2.5 roku. Obě začínaly ve 2 letech ťapat po zahradě na kluzkách, starší letos začíná závodně lyžovat a mladší si vyzkouší lyže s vázaním a přeskáčema).

Malým lyžařům hodně štestí přeje Míša

• Citovat
  • Upravit
39
2.1.14 22:52

Koukám, že je to už stará diskuze. Ale také si myslím, že ty plastové nejsou špatné. Jen na takové to ťapání po rovině. Jedeme s dcerou 1,5 na hory a plasťáky bereme. Bude bobovat, ale jednou nebo dvakrát na pár minut a na foto ji postavíme do lyžiček :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
2.1.14 23:00
@Lauřík00 píše:
Koukám, že je to už stará diskuze. Ale také si myslím, že ty plastové nejsou špatné. Jen na takové to ťapání po rovině. Jedeme s dcerou 1,5 na hory a plasťáky bereme. Bude bobovat, ale jednou nebo dvakrát na pár minut a na foto ji postavíme do lyžiček :lol:

Plastové lyžičky jsme měli pro dceru také, půjčené - a k ničemu nebyly. Jen na párminutové zabavení dítka (což se ale každopádně taky hodí :mrgreen: )

Co se lyžování týče, bylo to spíš kontraproduktivní, protože v tom neměla upevněnou nohu a prostě to fungovalo úplně jinak než opravdové lyže.

Takže syna jsme na to vůbec nepostavili, až loni poprvé na opravdové lyže - a co zatím mohu posoudit, udělali jsme dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
2.1.14 23:49

Plastové lyže jsou opravdu zbytečné. Nic se na tom naučit nedá. malý začal lyžovat loni, Když mu byli 3roky na normální ch lyžích a je to opravdu lepší. Než umělé lyže radši pořádné boby :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
20155
3.1.14 00:06
@Lauřík00 píše:
Koukám, že je to už stará diskuze. Ale také si myslím, že ty plastové nejsou špatné. Jen na takové to ťapání po rovině. Jedeme s dcerou 1,5 na hory a plasťáky bereme. Bude bobovat, ale jednou nebo dvakrát na pár minut a na foto ji postavíme do lyžiček :lol:

Tuhle kravinu udělali rodiče u mojí sestry (ač já samotná šla na třech letech rovnou do klasických lyží), a pak jsme jí je nedokázali vyměnit, co si pamatuji, tak ta na „kačenkách“ jezdila pomalu ještě ve škole :zed:
Osobně se přimlouvám spíš za to, půjčit si někde malé, ale opravdové lyžičky, ono mrně stejné déle než tak čtvrt, půlhodinku, v nich nevydrží.. a chvilku ho povozit, a pak zase jinou činnost.. - a takto postupně zvykat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
3.1.14 00:10
@Damael píše:
Tuhle kravinu udělali rodiče u mojí sestry (ač já samotná šla na třech letech rovnou do klasických lyží), a pak jsme jí je nedokázali vyměnit, co si pamatuji, tak ta na „kačenkách“ jezdila pomalu ještě ve škole :zed:
Osobně se přimlouvám spíš za to, půjčit si někde malé, ale opravdové lyžičky, ono mrně stejné déle než tak čtvrt, půlhodinku, v nich nevydrží.. a chvilku ho povozit, a pak zase jinou činnost.. - a takto postupně zvykat..

souhlasím. Je potřeba, aby si dítě zvyklo na tvrdý a nepohodlný lyžák. My už třeba máme lyžáky doma a malý v nich sem tam chodí. Ať si zase pomalu zvyká.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
3.1.14 08:06
@Silwinka87 píše:
souhlasím. Je potřeba, aby si dítě zvyklo na tvrdý a nepohodlný lyžák. My už třeba máme lyžáky doma a malý v nich sem tam chodí. Ať si zase pomalu zvyká.

Náš doma už jezdí i na lyžích :) chudák se nemůže dočkat sněhu.

Jinak souhlas s holkama. Ty plastový jsou k ničemu. Brácha je měl a jak mu to na nich nejelo, tak byl akorát vzteklý a další rok se mu nechtělo na klasické lyže.

• Citovat
  • Upravit
Silwinka87
3.1.14 11:00
@lucenka píše:
Náš doma už jezdí i na lyžích :) chudák se nemůže dočkat sněhu.Jinak souhlas s holkama. Ty plastový jsou k ničemu. Brácha je měl a jak mu to na nich nejelo, tak byl akorát vzteklý a další rok se mu nechtělo na klasické lyže.

No přesně tak.Jak tu někdo psal, je to kontraproduktivní.. :roll:
Jinak, když malý loni dostal pod stromeček lyže, tak v nich taky chodil doma. Letos si přinesl jen lyžáky, že musí,,tjénovat" :mrgreen: Jedeme v únoru na hory, tady u nás se sněhu asi nedočkáme.. :nevim: :zed:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML