Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
v zimě se chystáme poprvé s naším synem na hory a zajímaly by mě Vaše názory a zkušenosti ohledně lyžování dětí. Synovi v té době bude 27 měsíců. Existují nějaká prkénka (asi né rovnou lyže), na kterých se děti seznamují se sněhem a učí se udržet rovnováhu? Pokud ano, nevíte, kde by se daly sehnat? Bude se těšit na Vaše názory a zkušenosti a předem děkuji.
Hezký den.
Zůza
Ahoj Zuzo,
znami se informovali letos v zime (jejich chlapeckovi byly tehdy presne 2 roky) a pry veskere vybaveni na hory pro deti (vc. lyzarskeho „vycviku“) je az od tri let.
Ten instruktor jim doslova rekl, ze zatim maji zustat u sanek a bobu…
Pokud neco existuje, bude lepsi, kdyz se budes informovat primo ve stredisku, kam jedete… Ale podle me jsou v tomhle veku ty sanky lepsi ![]()
Krasny den.
Eliska a Kubicek
Ahojky Zuzo,
ještě pořád se ve sportu prodávají plastový pidilyžičky zvaný bačkoráky (volná pata, upínání na obyč. boty), ale těm jsem se radši vyhnula. Jsou nestabilní a dítě na nich zpravidla neudrží rovnováhu ani na rovině. Matyáš začne s lyžováním letos, „Ježíšek“ přinese opravdový lyže s bezpečnostním vázáním a opravdovými přeskáči a učit se začne v lyžařský škole. V tu dobu mu budou tři a to si myslím, že je nejdřívější doba, kdy s lyžema začít. Řekla bych, že těm „pinďatům“ nic neuteče. Vždyť si může užít príma prázdniny s obyč pekáčem nebo sáňkama.
Měj se hezky Katka
Ve veku 27M bych se na lyzovani opravdu vykaslala, dite jeste neni vyvinute a ma slabe vazy a muze mu to uskodit. Taky jsem cetla a slysela, ze na lyze nejdrive ve 3 letech (+- nejaky mesic dva asi az tak neva). Samozrejme ze existuji takove kluzky, ktere se pripevnuji primo na normalni zimni botu, ale do toho bych nesla. Kdyz uz, tak opravdove lyze s poradnym bezpecnostnim vazanim a poradne boty prezkace, kde bude noha stabilni. Ve vsech lyzarskych strediscich existuji pujcovny lyzi a bot a dite ti tam vybavi, na ten tyden mu to bude stacit. Dalsi moznost je zajit do nejakeho lyzarskeho barazku a tam poridit komplet soupravu a pak to kazdy rok menit … stare prodat a nove (myslim ojezdene) koupit, takhle to dela moje kamaradka a moc se mi to libi. Ja byla s malou na horak taky, kdyz ji bylo 26-27M a uplne ji stacily boby a sane, i z nich mela respekt:-) Letos nemluvi o nicem jinem nez o lyzich a doma neustale „lyzuje“ na cemkoliv, co ji klouze po podlaze, takze do toho pujdeme, 3R ji budou v lednu. Urcite to zkusime, ale pomaly a uvidime, zda ji to chytne nebo ne:-)
Uzijte si hezky hory na sanich a bobech, maly bude stastny!
Sulanek
Ahojky, mě naši poprvé postavili na lyže (teda samozřejmě „kluzky“), jestě jsem neměla ani ty 2 roky a žádný problém jsem s tím nikdy neměla, naopak jsem si lyžování moc zamilovala a strašně se těšila kdy už konečně dostanu ty pořádné lyže
Ale to záleží na každém. Nik.
Ahoj holky,
děkuji za Vaše názory, s lyžováním ještě rok počkáme a téď si budeme užívat bobování a sáňkování
. Už teď se nemůžu dočkat zimy, moc se na ty hory těším
.
Mějte se hezky.
Zůza
Ja se musim pripojit. Jako dite jsme mela modre lyzicky s medvidkama a vlockama. Do ted si je pamatuju - mely kozene prezky a v podstate se obouvaly na snehule. Bohuzel nam je ze sklepa nekdo ukradl - jinak bych si je fakt schovala. Ja myslim, ze v tomhle pripade se nejedna o lyzovani jako takove spis jako klouzani se po placku. Dobre je to mozna pro udrzeni stability a koordinovani pohybu. Myslim, ze nejak uskodit nemuzou, protoze nejde o lyzovani jako takove. Sama z nich zadne nasledky nemam ![]()
a prevazne jsem nejradsi lyzovala na sankach, kdyz jsem mela lyze na zemi, takze takovy skibob ![]()
Nasi male budou v zime dva a pul roku, takze na dalsi zimu kdyz ji budou tri a pul uz pujdeme do lyzi klasickych s prezkacema a bezp.vazanim. A ucit ji budou v lyzarske skolicce. Nevim jak je to s urovni vyuky tady, ale napriklad v Italii to nema chybu - instruktori s detmi zpivaji a delaji blbiny, jezdi mezi zviratkovymi tyckami apod. A kdyz jdou na sjezdovku tak cizi dospeli dostavaji s sebou maleho cestovatele, protoze prdolove maji jeste kratke male nozicky pri nastupovani a vystupovani z lanovek
![]()
Přes zimu pracuji jako instruktorka v lyžařské škole, tak bych ráda připěla do této diskuse. ![]()
V lyžařský školičkách se děti učí až od tří let. Jsou fyzicky ale i psychicky zralé (nestresuje je již tolik odloučení od maminy a dokáží se soustředit). Mladší děti většinou celou hodinu propláčí, protože nechápou, že mamka s taťkou jsou pryč a oni musí být u cizí „tety“ (strejdy). Končí to tím, že si rodiče berou dítko dříve a jsou celý rozčarovaní a zklamaní
(zaplatili spoustu peněz a dítě se nic nenaučilo).
Tříleté dítě je schopné se naučit jezdit v obloučkách a zastavit, tak za 4-5 dní ( některé i dříve), pod vedením zkušeného učitele. ![]()
Pokud, ale chcete, aby si 2 leté dítko vyzkoušelo „lyže“, tak umělohmotné lyžičky s volnou patou nejsou špatné. Je to dodré na stabilitu a koordinaci. Musí se ale s nima být na rovině , kde si dítko samo ťape. NIKDY JE NEBERTE NA KOPEC A NEPOUŠTEJTE JE DOLU! Pokud dítě získá špatnou zkušenost, dlouho si ji pamatuje.
Také je důležité, aby je to bavilo, proto je do do lyží nenuťte. ![]()
Sama má dvě děti (6let a 2.5 roku. Obě začínaly ve 2 letech ťapat po zahradě na kluzkách, starší letos začíná závodně lyžovat a mladší si vyzkouší lyže s vázaním a přeskáčema).
Malým lyžařům hodně štestí přeje Míša
Koukám, že je to už stará diskuze. Ale také si myslím, že ty plastové nejsou špatné. Jen na takové to ťapání po rovině. Jedeme s dcerou 1,5 na hory a plasťáky bereme. Bude bobovat, ale jednou nebo dvakrát na pár minut a na foto ji postavíme do lyžiček ![]()
@Lauřík00 píše:
Koukám, že je to už stará diskuze. Ale také si myslím, že ty plastové nejsou špatné. Jen na takové to ťapání po rovině. Jedeme s dcerou 1,5 na hory a plasťáky bereme. Bude bobovat, ale jednou nebo dvakrát na pár minut a na foto ji postavíme do lyžiček
Plastové lyžičky jsme měli pro dceru také, půjčené - a k ničemu nebyly. Jen na párminutové zabavení dítka (což se ale každopádně taky hodí
)
Co se lyžování týče, bylo to spíš kontraproduktivní, protože v tom neměla upevněnou nohu a prostě to fungovalo úplně jinak než opravdové lyže.
Takže syna jsme na to vůbec nepostavili, až loni poprvé na opravdové lyže - a co zatím mohu posoudit, udělali jsme dobře.
Plastové lyže jsou opravdu zbytečné. Nic se na tom naučit nedá. malý začal lyžovat loni, Když mu byli 3roky na normální ch lyžích a je to opravdu lepší. Než umělé lyže radši pořádné boby ![]()
@Lauřík00 píše:
Koukám, že je to už stará diskuze. Ale také si myslím, že ty plastové nejsou špatné. Jen na takové to ťapání po rovině. Jedeme s dcerou 1,5 na hory a plasťáky bereme. Bude bobovat, ale jednou nebo dvakrát na pár minut a na foto ji postavíme do lyžiček
Tuhle kravinu udělali rodiče u mojí sestry (ač já samotná šla na třech letech rovnou do klasických lyží), a pak jsme jí je nedokázali vyměnit, co si pamatuji, tak ta na „kačenkách“ jezdila pomalu ještě ve škole ![]()
Osobně se přimlouvám spíš za to, půjčit si někde malé, ale opravdové lyžičky, ono mrně stejné déle než tak čtvrt, půlhodinku, v nich nevydrží.. a chvilku ho povozit, a pak zase jinou činnost.. - a takto postupně zvykat..
@Damael píše:
Tuhle kravinu udělali rodiče u mojí sestry (ač já samotná šla na třech letech rovnou do klasických lyží), a pak jsme jí je nedokázali vyměnit, co si pamatuji, tak ta na „kačenkách“ jezdila pomalu ještě ve škole
Osobně se přimlouvám spíš za to, půjčit si někde malé, ale opravdové lyžičky, ono mrně stejné déle než tak čtvrt, půlhodinku, v nich nevydrží.. a chvilku ho povozit, a pak zase jinou činnost.. - a takto postupně zvykat..
souhlasím. Je potřeba, aby si dítě zvyklo na tvrdý a nepohodlný lyžák. My už třeba máme lyžáky doma a malý v nich sem tam chodí. Ať si zase pomalu zvyká.
@Silwinka87 píše:
souhlasím. Je potřeba, aby si dítě zvyklo na tvrdý a nepohodlný lyžák. My už třeba máme lyžáky doma a malý v nich sem tam chodí. Ať si zase pomalu zvyká.
Náš doma už jezdí i na lyžích
chudák se nemůže dočkat sněhu.
Jinak souhlas s holkama. Ty plastový jsou k ničemu. Brácha je měl a jak mu to na nich nejelo, tak byl akorát vzteklý a další rok se mu nechtělo na klasické lyže.
@lucenka píše:
Náš doma už jezdí i na lyžíchchudák se nemůže dočkat sněhu.Jinak souhlas s holkama. Ty plastový jsou k ničemu. Brácha je měl a jak mu to na nich nejelo, tak byl akorát vzteklý a další rok se mu nechtělo na klasické lyže.
No přesně tak.Jak tu někdo psal, je to kontraproduktivní.. ![]()
Jinak, když malý loni dostal pod stromeček lyže, tak v nich taky chodil doma. Letos si přinesl jen lyžáky, že musí,,tjénovat"
Jedeme v únoru na hory, tady u nás se sněhu asi nedočkáme..
![]()