Problém s kojením - dožaduje se každou hodinu

789
15.6.11 17:16

Kojení problém

Mám problém při kojení, respektive se chci zeptat, zda je to normální. Mám pětidenní mimčo, které se dožaduje krmení každou hodinu, někdy i půlhodinu. Z prsu cucá asi 10 minut, poté usne a nepomáhá ani šimrání ani žádné jiné praktiky, aby v sání pokračovalo. Prostě usne. Za deset minut se vzbudí a dožaduje se znovu, ale prso si jenom pocucá a netahá. Mám ho nechat vyhladovět/nechat ho křičet) a krmit až třeba po 2 hodinách? Nebo pořád přikládat k prsu? Mám strach, že se mi potom bude dělat méně mléka, když budu přikládat tak často a že nebude tak výživné. Je fakt, že při kojení každou hodinu včetně noci už doslova padám na hubu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8651
15.6.11 17:27

Je to úplně normální, koj když si řekne, tak dlouho jak chce (dokud máš dojem, že pije, když jen dudlá, můžeš odpojit, ale to se většinou nesetká s nadšením dítěte :))). Proč pije tak často a přitom poměrně málo:

1. bylo zvyklé mít nonstop „jídlo“ z pupečníku, takže mu pocit hladu hodně vadí, reaguje na něj přehnaně, časem si zvykne
  2. má malinký žaludek, nesní moc naráz
  3. je potřeba, aby ti nastimuloval produkci mléka (čím častěji pije, tím víc prsa vyrábí – zákon poptávky a nabídky). Pokud bys mu uměle prodloužila pauzu mezi kojením, budeš ho stresovat a tvoje prsa získají dojem, že o mlíko vlastně nikdo moc nestojí. Teprve se ti začíná tvořit hotové mléko, spíš máš zatím hlavně mlezivo, toho je malé množství a je hodně koncentrované, takže to miminku stačí, to se nemusíš bát.
  4. potřebuje tvou blízkost – prso cucá na uklidnění i když zrovna nemá hlad, to lze později vyřešit dudlíkem, ale teď bych to ještě raději neriskovala, může to ohrozit techniku kojení
  5. nemá moc síly, sání je náročné a brzo ho unaví, navíc je u prsa moc spokojené a cítí se v bezpečí, takže z toho usne

Takže doporučuju zalézt do postele, na gauč atd. a klidně celý den jen chovat a kojit, když usne, spi taky, třeba si ho polož na sebe. Pokud nutně potřebuješ doma něco dělat, můžeš využít šátek, miminko bude u tebe, bude ho to houpat a mělo by být spokojené. A neboj, bude líp, ale prostě po 5 dnech nemůžeš čekat nějaké extra výkony.

Příspěvek upraven 15.06.11 v 17:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
say
1461
15.6.11 17:30

Hlavně mimčo je hodně malinký a musí se sám naučit bumbat, neboj vydrž, ono se to zlepší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
15.6.11 17:37

Mělo sem to stejně.Malá když byla takhle maličká,chtěla skoro pořád pít,nebo být u prsa.Dej mimču čas :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
15.6.11 17:38

ahoj, ja by som mozno este poradila, ze ked zaspava, tak skus si chytit prsnik zboku- aby bol palec hore a ostatne prsty dole tak, aby si malickom citila rebro a stlac prsnik, mne to poradila LP, moj maly potom zacne vzdy cuckat.prsnik drzim stlaceny, kym pije a ked prestane, tak pustim a znova stlacim. vacsinou sa takto napije este cosi :)
a ci dietatko pije poznas podla toho, ze sa mu spusti bradicka dole- pre predstavu skus pit slamkou a ked nasajes tekutinu, tiez Ti poklesne brada. :-D

ale ivushka Ti to napisala perfektne :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4595
15.6.11 17:46

Ahoj, já mám taky problém, evidentně nejsem jediná… Mám holčičku 3,5 měsíce, málo mi přibírala, takže nám pediatrička po 3 týdnech odolávání v 9 týdnech naordinovala přikrmovat Nutrilonem. Už předtím byla malá občas neklidná, spíš si s prsem hrála, sála pořádně jen 3-5 minut. Některé kojení saje pěkně, jiné už po třech minutách začne „blbnout“. Na začátku jsem kojila vždy z jednoho prsu 20 minut, po 6 týdnech jsem kojila z obou po 10 minutách, intervaly jsou mezi 2 a 4,5 hodinami - jak si malá řekne… přiznám se, že když mi po hodině řvaní usne, nebudím ji a nechám, až se vzbudí, pokud to jsou už 4 hodiny, teprve pak budím. V noci prakticky nekojím, naposledy kojím kolem deváté a probouzí se mezi čtvrtou a šestou. Jinak je moc spokojené miminko. Nějaký tip, co dělat jinak? Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janulemalina
15.6.11 17:48

U mé první dcery to ze začátku probíhalo stejně, kojila jsem snad každou půlhodinu ve dne i v noci, ale do konce šestinedělí se to upravilo. Bylo to náročné (hlavně v noci), ale je potřeba vydržet, nebude to takhle pořád.

• Citovat
  • Upravit
7576
15.6.11 17:48

Měla jsem to stejně, první 3 měsíce jsem nedělala prakticky nic jiného, než kojila :lol: tedy v noci to ustalo dřív, než přes den. Ivuska to napsala dobře, nebudu opakovat. Vydrž a hlavně nestresuj ohledně domácnosti, jsi doma kvůli miminku, to je teď tvoje hlavní „práce“ :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
789
15.6.11 19:34

díky moc za vyčerpávající informace, problém je v tom, že už mám doma jedno dítě, které vyžaduje taky mou přítomnost a někdo musí taky aspoň uvařit, když už nic jiného. Může jeho únava u sání být spojená s novorozeneckou žloutenkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
say
1461
15.6.11 19:37
luckyhorse píše:
díky moc za vyčerpávající informace, problém je v tom, že už mám doma jedno dítě, které vyžaduje taky mou přítomnost a někdo musí taky aspoň uvařit, když už nic jiného. Může jeho únava u sání být spojená s novorozeneckou žloutenkou?

pokud mělo děcko žloutek tak jsou víc děti unavené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bin
465
15.6.11 19:39

naše dvojčata byly nedonošený a extrémně spavý…moc dobře si pamatuju, jak jsem nad nima ronila slzy, aby jedly, jinak nás z porodnice nepustí…ale dělala jsem to tak, že jsem každou držela na prsu tak 40minut a budila…nejvíc zabíralo lechtání na žebírkách a to, když jsem jim prso jakoby chtěla vzít…přisosly se znovu, ale někdy prostě spaly a já brečela…takže přesně vím o čem mluvíš…a je fakt, že první měsíc to bylo o tom, že jsem jenom kojila…pamatuju si noce, kdy mi manžel podával jednu za druhou a já jen seděla opřená o pelest a přikládala a přikládala…ale nastartovala se dobře laktace a jak zesílily, tak začaly sát krásně a pak stačila ta dvacetiminutovka a byly najezený…takže přeju hodně síly a trpělivosti - bude líp! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
789
15.6.11 19:45

no žloutenku pořád má, pustili nás s ní domů, hodnoty byly od 186 do 225

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
15.6.11 19:46
luckyhorse píše:

Žloutenka určitě může mít vliv. Se starším dítkem to chápu, není někdo z rodiny, kdo by ti mohl pomoct, aspoň třeba na týden? Jinak fakt zbývá jen ten šátek, já jsem syna jako novorozence taky hodně nosila, právě z toho důvodu, abych taky něco udělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
15.6.11 20:31

Ahoj, posílám moc síly, tohle znám… :hug:
Prvních pár týdnů po porodu jsem si připadala, že má funkce matky a manželky se smrskla jen v dojnici… :roll:
Bordel - neřeš
Vaření - namaž chleba
Až se zaběhneš, bude líp. Fakt teď se vyprdni na všechno nedůležité. A staršímu vysvětluj, co se děje - že miminko Tě potřebuje, protože neví, jak to na světě chodí. A snaž se zapojovat ho - ať něco mimču vypráví atd - bude se cítit důležitě a do budoucna Ti pomůže (přinést plínku atd). :-) :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9034
15.6.11 20:37
luckyhorse píše:

Určitě, děti se žloutzenkou pijou špatně, nám na neonatologii říkali, že mimnka ze žloutenkou se rychle unaví a tak musí být kojená často, aby měli přísun živin. Já naší malou z inkubátoru tahala každou hodinu přes den, v noci co 2,5 hodiny. Bylo to náročné, když začala žloutenka ustupovat, tak se to zlepšilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová