Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Čau maminky. Prosím Vás o radu: Chtěla bych přestat kojit, ale vůbec nevím, kolik UM mám dávat.
Papáme takto:
ráno - chlebík + Lučina/Žervé
dopo - jogurt 150-200ml
oběd - 100-150 masozeleninky plus mu tam někdy přidám 30ml UM
odpo - přesnídávka/ovoce
véča - 200ml mléčná kaše
Během dne cca 150ml čajík nebo voda.
Kojím před spaním, nad ránem a během noci co hoďka. Ale ono už to spíš není kojení, jen tulení, dumlání a na závěr mě ještě vždycky jako bonus grajfne:-))
Zkrátka, mám toho dost, z potěšení se stávají muka a do toho se mi stále vrací záněty:-(.
Holky, jak to kojení nahradit UM? Stačí ráno? Nebo večer? Nebo obojí? Ale hlavně KOLIK? Já vůbec nevím… Anebo by stačil ten jídelníček co má bez UM? A kdy nejdřív nemusím UM dávat? Nebo mám jednou dávkou nahradit nějakou svačinku?
Vidím to totiž tak, že bude následovat těžkej protest proti UM a zas násilím to do něj lít nechci… A co když to UM vůbec nebude chtít? Nebude strádat? Ježiš, já fakt nevím:-(. Prosím o radu a omlouvám se za kostrbatost..:-)
Ahoj, nejde tak úplně o UM, jako o mléčné výrobky, do kterých se započítává jak UM, tak třeba jogurty, kaše, sýry apod. Denní dávka by měla být aspoň 500g či ml, podle toho, v jaké formě podáváš. Takže když dáš 200ml kaše, 200ml jogurtu a trochu lučiny, je to podle mě tak na hraně. Tak přidej jednu dávku mlíka, ta bývá kolem 200ml a je to
A když nebude chtít, chce to jenom trochu vymýšlení, čím to nahradit..třeba oběd posypeš sýrem, na sváču pudink a tak. Bez UM strádat nebude, pokud mu to vynahradíš správným jídelníčkem ![]()
U nás bylo UM ráno nutnost (vzbudil se v 6, vrazila jsem flašku a on pak usnul a spal do
a večer jsem dávala kaši, pak koupání a pak do postýlky UM, to už vypil dle vlastního uvážení. Víc jak 230ml zaráz nikdy nedal.
Teoreticky byste asi ani UM dávat nemuseli, tu 500ml mléčnou dávku byste asi dohromady dali, u nás šlo spíš o zvyk.
U syna jsem dávala UM do cca 15m, pak jsme přešli na kravské bio selské
Mimochodem kojit v noci co hoďku roční dítě..týjo, jak funguješ přes den? ![]()
Ahojky - pokud vím, tak denní „mléčná dávka“ by měla činit 500ml. Počítá se do toho UM, jogurty i mléčné kaše ![]()
Maty se mi ve 13ti měsících odstavil, měla jsem 150ml láhev, takže víc jsem nedávala. Prvně z dudlíku, pak z pítka. Ve dvou letech jsem přešli na obyčejné mléko podobného množství z hrnku.
Mája se odstavila někdy kolem 9. měsíce a taky dávám jen 150ml ![]()
Takže malá láhev na mlíko, velká na čaj/vodu ![]()
Taky si myslím, že pokud za den sní dítě dostatečnou mléčnou dávku v jogurtech, kaších, sýrech, UM nepotřebuje, takže jsem množství UM nikdy nijak neřešila.
Jinak být tebou, zkusila bych dát trochu UM někdy za dobrého rozmaru a uvidíš, jestli ti ho vůbec přijme. Pokud to projde, dávala bych UM ráno a/nebo před spaním.
V noci bych natvrdo najela jen na vodu. I když Matyho jsem si naučila na vodu a budil se mi do dvou let
Mája měla smůlu, navíc nevyžadovala „jídlo“ tak razantně, takže ta prospí noc už dlouho.
Pokud ti UM nepřijme, neřešila bych, nenutila, jen třeba aspoň večer před spaním bych ještě nějakou dobu kojila, ale jinak bych to utla!
Držím palce
![]()
Holky DĚKUJU Vám mockrát!!! Tohle přesně jsem potřebovala:-)). Informace i podpora:-)).
Tak já to udělám tak, že mu před spinkáním zkusím dát, pak zkusím i ráno a uvidím, jak se na to bude tvářit… Hlavně už se na to koukám víc s klidem a nejsem na to tak upnutá.
S tím nočním kojo - on vůbec nepije, jen cicmá
!!! Já mám to štěstí, že potřebuju relativně málo spánku, a když je krize, tak to zalomím přes den společně s Vojtou. Takže o únavu nejde, jen bych chtěla aby se Vojtíšek naučil spinkat celou noc - kvůli němu.
Holky, ještě jednou dík, vždycky si strašně vážím toho času co darujete, abyste tady poradily ![]()