Kojení - spouštění mléka

33
9.3.14 19:19

kojení - spouštění mléka

Ahoj holky, prosím vás neporadíte mi?
Mám 10-týdenního chlapečka, kterého plně kojím (zatím…) S kojením bojuju už od porodnice, stále řeším nějaké laktační krize, i když mi všichni říkají, že je to jen v mojí hlavě, protože malý přibírá slušně.
Jen se mi spouští málo mléka. Malého kojím z obou prsou, z jednoho by se nenajedl ani náhodou. Z každého prsu pije tak cca. 3-4 minuty - přijde mi to hodně málo, pak se mléko přestane souštět a on se vzteká a odtrhává. Když už to není k vydržení tak ho odkrknu, někdy přebalím a znovu přiložím protože on pořád hledá prso, cucá si ruku, no hrůza. Když pak prso delší dobu stimuluje tak se trošku mlíčka ještě spustí - mám dotaz - to je zadní mléko, nebo se jen v mezičase vytvořilo mléčko nové?
Takže takhle bojujeme, přijde mi, že je malý pořád hladový, že mu prostě nedávám, to co by chtěl - více jídla…je možné mít málo mléka a přesto mít u malého přírůstky na váze?
Zítra jdeme k Mudr, tak se s ní chci domluvit, že bych když bude nejhůř malého dokrmila UM. Strašně se tím stresuju a když mám kojit tak už přemýšlím o tom jestli zase bude málo mléka..ach jo. Kojení si vůbec neužívám, nervuju se a jsem pak protivná a smutná:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Lizzi
9.3.14 19:27

Nedokrmuj, pokud přibírá. Kolik jsou přírůstky na váze? Máš to opravdu asi jen v hlavě, laktace je hodně ovlivněna psychikou. Já kojím z obou prsou pořád a malej má už skoro 14m. Přední a zadní mlíko poznáš podle hustoty, jinak mlíko se tvoří i při kojení, takže k malýmu se dostane přesně to, co potřebuje.
ale nechápu proč se tak nervuješ? vždyť píšeš že přibírá?

• Citovat
  • Upravit
8112
9.3.14 19:28

Nestresuj se, u nás to samé. Malý má 11 týdnů a z každého prsu pije max. 5 minut a když mu to neteče, tak se vzteká, přijde mi, že je líný, ale za poslední 4 týdny přibral 800 g, což je v pohodě a na to, že pořád ublinkává a někdy i šavluje, tak je to úspěch. A jak ti spí v noci? Já přes den krmím co 2 hodiny, ale v noci si dává 8 hodinovou chrupku :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
9.3.14 19:30

@Suzanne30 ono je to opravdu ve Tvé hlavě, už z těch pár vět je cítit, v jakém jsi napětí. Neboj se, nech to tak, to že kojíš 3 - 4 minuty z každého prsu, nakojíš ho a spinká, je přeci super! Mléko se tvoří pořád, takže se nemusíš bát, že by jsi někdy měla málo, um mi přijde naprosto zbytečné, zatěžovat jej jím. Já kojila všechny děti z obou prsů. Nikdy s tím problém nebyl. Pokud nedáváš dudlík, nemá nějaký anatomický problém (krátkou uzdičku), tak bych to opravdu nehrotila a nebála se. Není důvod se bát. Užívej si krásného miminka, toho, jak se krásně přisává k prsu, u kojení si popíjej teplý čaj, relaxuj, pohodička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
9.3.14 19:53

@Suzanne30 Pokud dítě přibírá, nemůže mít málo mléka. A hodnotit svou schopnost ukojit dítě na základě toho, jaký ty máš subjektivní pocit, jak silně se Ti spouští mléko je opravdu ptákovina, kterou se jen zbytečně nervuješ. Btw, já do asi třech měsíců dítěte vubec necítila „spouštění“ mléka, vůbec jsem netušila, co to ty holky tady o „spouštění“ píší. A malý přibíral kilo za měsíc. Kojím do těď, do témeř půl roku by plně kojený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
9.3.14 22:35

Holky jste moc hodný, děkuji.
Asi je skutečně pravda, že to mám hlavně v hlavě, stresuju se a tím to celé znesnadňuju sobě i malému, který ze mě to napětí cítí. Jenže nemůžu si pomoct, jak se blíží doba kojení, už zase myslím na to, že mléko nepoteče a že malý bude vzteklý a že jsem neschopná.
Je fakt, že přibírá a v noci spí v kuse cca. 5 hodin (stalo se výjimečně že i 7 hodin), jinak přes den kojíme cca. co 3 hodiny.
Máme lepší a horší dny, kdy to prostě neteče a já jsem zralá na to dát flašku a seknout s kojením. Piju kojící čaje, cucám homeopatika, nahřívám prsa,…
Možná ještě zkusím oslovit nějakou laktační poradkyní, jestli by na mě nemrkla, jestli nekojím špatně nebo tak. Vím že by bylo škoda přestat kojit, jen občas cítím, že by se mi ulevilo psychicky, prostě to moc řeším, mám z toho hlavu jako pátrací balon - prvorodička, no jo…
děkuji moc za podporu, zkusím ještě vydržet. Flašku můžu přeci jen vrazit malému kdykoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
510
9.3.14 22:40

A jsi si jistá, že je to tím, že máš mléka málo? Mně tohle dělala malá, protože ji bolelo bříško…Pořád se odtrhávala, řvala a nedokázala v klidu pít. Nasadili jsme laktobacilky a infacol a byl klid…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
10.3.14 06:11

@Suzanne30 jestli takto spí, tak se mléko spouští opravdu naprosto luxusně!!! Proč uvažuješ, že nepoteče? Uvažuj nad tím, jak je úžasné, že právě teče perfetně a nekomplikovaně. Prcek se škube právě možná kvůli tomu napětí, které je ale úplně zbytečné. Važ si toho daru, že NEMÁŠ PROBLÉM a zbytečně si jej nevymýšlej, raduj se z každého napití, když se povzteká, tak se povzteká, ale opravdu to vidím tak, že se odtrhává jen proto, že to z Tebe cítí. Koukej u kojení na televizi, piš si do ntb nebo cokoliv jiného, zaměstnej hlavu, lehni si k tomu, užij si pohodičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.3.14 07:03

@Suzanne30 Kojíš pětiměsíčního po 3 hodinách přes den? Tak to je fakt luxus. Opravdu se nestersuj, hledáš (vlastně spíš vymýšlíš) problém tam, kde žádný není. Já kojila od 3 týdnu po 2 hodinách přes den z obou prsou, když měl sourt (do půl roku měl asi 4 nebo 5), tak jedl přes den á45-60 minut a nikdy mě nenapadlo, že je někde problém. Dítě po kojení najedené (i když třeba jen na hodinu), přibíralo a o tom kojení je = nakrmit dítě, aby rostlo. Kojení není závod o tom, zda dítě jí po dvou nebo třech hodinách, 10 nebo 30 minut, mléko se spustí hned nebo až když chvilku maká, nebo kolik toho odstříkám odsávačkou. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.3.14 07:59
@Suzanne30 píše:
Ahoj holky, prosím vás neporadíte mi?
Mám 10-týdenního chlapečka, kterého plně kojím (zatím…) S kojením bojuju už od porodnice, stále řeším nějaké laktační krize, i když mi všichni říkají, že je to jen v mojí hlavě, protože malý přibírá slušně.
Jen se mi spouští málo mléka. Malého kojím z obou prsou, z jednoho by se nenajedl ani náhodou. Z každého prsu pije tak cca. 3-4 minuty - přijde mi to hodně málo, pak se mléko přestane souštět a on se vzteká a odtrhává. Když už to není k vydržení tak ho odkrknu, někdy přebalím a znovu přiložím protože on pořád hledá prso, cucá si ruku, no hrůza. Když pak prso delší dobu stimuluje tak se trošku mlíčka ještě spustí - mám dotaz - to je zadní mléko, nebo se jen v mezičase vytvořilo mléčko nové?
Takže takhle bojujeme, přijde mi, že je malý pořád hladový, že mu prostě nedávám, to co by chtěl - více jídla…je možné mít málo mléka a přesto mít u malého přírůstky na váze?
Zítra jdeme k Mudr, tak se s ní chci domluvit, že bych když bude nejhůř malého dokrmila UM. Strašně se tím stresuju a když mám kojit tak už přemýšlím o tom jestli zase bude málo mléka..ach jo. Kojení si vůbec neužívám, nervuju se a jsem pak protivná a smutná:(

mam to dost podobne, mliko se spousti ve vlnach, kdyz taha dost dlouho, spusti se znova. Zatim ale problem nemam, prisla jsem na to, ze kdyz budu dostcasto prikladat (staci ve dne), mlika je dost. Prikladam obvykle 9X za den. Toho casu mi kolikrat ani z druhyho nechce pit. Ale laktace je ve vlnach, kdyz mi pak pije jen z jednoho, casto jsem za dva dny zejmena k veceru vysata a dite ma hlad.

Na spousteni opravdu negativne funguje stres, zejmea aktualni stres - kdyz mam dite prilozene a desim se, kdy se mliko spusti a co bude za scenu, tak si mohu byt jista, ze se nespusti. Ale s tim covek maloco nadela. Pomaha mi hnedka si zacit cist, odpoutat pozornost a doufat, ze to decko vydrzi.

Ja to beru tak, ze proste nejsem idealni kojna.

U tretiho decka jsem o hodne vic v pohode a koji se mi daleko lip, nez predtim. Je to ale tim, ze uz mam jasny scenar, ze to nebudu lamat pres koleno a pri potizich odstavim. Oba starsi se mi odervavali od prsa skrze bolesti bricha pri ABKM, specialni formule jim bajecne pomohly. Mimino uz ma taky stolici samej hlen, takze ho hodlam kojij jen dokud ho nebude bolet bricho, bude v pohode, pribirat na vaze a ja nebudu muset delat nejake extra saskarny kvuli mliku (jako treba odsavat po kojeni) - jsem ochotna pouze prikladat k prsu, na vic nemam cas.

A hele, nez dite nespolupracujici u kojeni a nevrle po kojeni, proti tomu je s flaskou fakt veget - i za cenu, ze na vylety si musis zabalit laborator. Moje zkusenost s kojenim a flaskovanim je ta, ze kojeni je lepsi, jen pokud je prevazne v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.3.14 08:05
@Suzanne30 píše:
Vím že by bylo škoda přestat kojit, jen občas cítím, že by se mi ulevilo psychicky, prostě to moc řeším, mám z toho hlavu jako pátrací balon - prvorodička, no jo…
děkuji moc za podporu, zkusím ještě vydržet. Flašku můžu přeci jen vrazit malému kdykoliv.

To mas 100% pravu. Z flasky totiz mliko tece kdykoli nezavisle na tvem dusevnim rozpolozeni. To je hlavni vyhoda u nas hysterek :-)
Tak si presne rikej, ze mu flasku muzes dat kdykoli. Ja to hodlam zaciut nacvicovat, nejdriv ho navyknu na chut NAC (je hnusne) a pak zkusim flasku-jen tak treba 30 ml, abychom si vyzkouseli oba dva, ze bezemne hlady nezemre.
Tak si porid celou vybavu na UM domu, rozdelej si to, vysterilizuj. Kup si kojeneckou vodu, kup si malou termosku na cesty (kdyxztak vyuzijes na kafe), kdyz tohle budes mit doma za zadkem, tak budes taky daleko vic v pohode a budes i lip kojit.
Jo ohledne expirace nacateho UM jsem vymyslela, ze prozacatek budu tu nacatou pixlu skladovat v mrazaku. Ty moje UM maji vzduchotesnou plechovku - kup si nejake takove UM, at nemusis kolickovat nejaky sacek. otevrene UM se ma totiz spotrebovat do mesice (obvykle).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.3.14 08:06

@Pudloslava Omlouvám se za off topikcale nedá mi to. Pokud víš, že děti trápí ABKM, ty nedržíš bezmléčnou dietu? Pak se přeci nemá bílkovina kravského mléka jak dostat do MM a trávení by nemělo dělat problémy, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.3.14 08:12
@Svistice píše:
@Pudloslava Omlouvám se za off topikcale nedá mi to. Pokud víš, že děti trápí ABKM, ty nedržíš bezmléčnou dietu? Pak se přeci nemá bílkovina kravského mléka jak dostat do MM a trávení by nemělo dělat problémy, ne?

hele to vubec neni takhle jednoduche
bezmlecnou dietu samozrejme drzim - ale ono to dosti casto nestaci. Deti maji alergii ne jen na kravske, ale na jakekoli mleko - tedy i materske. ty bilkoviny jsou dost podobne
ja vim, ze jsem napsala ABKM, ono tyhle diagnozy tak plynule prechazi jedna v druhou, to co mame, se bere jako horsi ABKM - proste alergie na veskere mleko

takze momentalne na diete je stolice samej hlen, zacinaji malinko koliky, ale jde to, pribira - takze zatim kojim, ale az budou potize vetsi, tak se na to vyprdnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.3.14 08:15

@Pudloslava Dík za vysvětlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1989
10.3.14 11:02

Ahoj holky, já mám to samé. Malý mi první minutu hrizně hltá a natahuje do sebe vzduch. Pak se pustí bradavky a začne plakat. Úplně slyším jak mu vzduch prochází střívkama - a to ho hrozně musí bolet. Jinak přes den kojím taky co hodinu až 3hodiny. Podle toho jak s řekne. Včera už jsem měla taky krizi že mu dám láhev s UM. Ale zatím jsem k tomu ještě nenašla odvahu. Asi dnes zavolám laktační a poradím se s ní co a jak. Jinak když si bradavku zmáčknu tak mi teče mlíčko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová