Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, syn má vadu srdíčka. Kojení v porodnici mu šlo krásně, přisal se hned. Říkám paráda,
jdu kojit i dva, roky (první syn a kojení byl děs, stěží jsme to doklepali k 6m)Nezadychaval se, ale hodně, opravdu hodně se potil. Min pribíral, už jako miminko sál tak 5 min a konec, hned usnul. Pak jsem měla zanet prsu a ztracelo se mi v tom prsu mléko. Zkusila jsem mu dát MM do lahve asi ve 3 týdnech a to vypil hned 100 ml, místo 40 z prsu(vážila jsem ho před a po) takže jsem najela na odsávání a krmení z láhve. Bylo mi to lito, ale opravdu na jedno kojení dal tak 30-40ml a zároveň jsem ho nechtěla ochudit o mm. Takto to trvalo celé 4 měsíce, kdy už to bylo vyčerpávající jak fyzicky, tak časově (mám ještě starší dítě) potil se Teda i u lahve. Pak najel na příkrmy, mliku už moc nedával, ani um nechtěl, nikdy nevypil víc jak 90ml. Příkrmy mu zachutnaly a začal konečně pěkně pribírat. Už se přestal tak moc potit a teď (17m)mu nic není, ji krásně, dokonce začal zas pít mléko, kdy celý půl rok ho nestrcil do pusy ani ve spánku. Tyto děti se srdeční vadou bohužel mají problém s pribiranim, s jídlem. Záleží na vade. Syn má defekt komoroveho septá, lehkou stenozu plicnice. Už se mu dírka uzavírá, je to čím dál lepší. Měla jsem ale nervy, hrozne. Dokonce kvůli nepiti mléka skončil v nemocnici. Přes den dal 100 ml a konec, nechtel, jen čaj. Teď jí až až. Porodní váhu měl 3060 g, 51 cm ateď v 17 m má 11.5 kg..
Syn měl defekt komorového septa - 10mm. Ano, zadychaval se, dával si pauzy, usínal, nepřibiral. Hned po operaci (ve 3 měsících) začal pít bez problemu. Myslím tím hned první kojení po operaci.
Těžko říct, co nezvládal, že byl moc malý a co nezvládal, protože mel srdeční vadu. Mám děti tři a dobrý sací reflex hned od narození mělo jen jedno. Ale čím byl starší, tím horší to kojení bylo. Po operaci byl jak úplně vyměněné dítě. Ale operaci měl ve 3 měsících, takže to jako sestinedelka s prvnim jsem těžko poznala co souvisí s čím.
Dobry den. Rada bych se dozvěděla jak zvládají kojení děti se srdeční vadou? Zda se zadychavaji, dávají si pauzy, neefektivne sají, nechtějí se prisavat k prsu, odmítají kojení apod. Byla bych rada za vaše zkušenosti, dekuji.