Kojení ve dvou letech

3241
6.3.11 07:30

Kojení ve dvou letech

Holky chci se zeptat, je tu někdo, kdo prostě pořád jen kojí i ve dvou letech. Už jsem z toho na nervy. Malý nechce nic jiného. A to jsme začali klasicky s příkrmy v 6m, nikdy žádný zázrak, ale jedl. A teď asi 5 měsíců odmítá cokoli než kojení, maximálně si vezme párek a polívku, a to jen tak 1× za 3 dny. Jinak nechce. Podle Dr. ho mám nechat, prospívá dobře.Ale já si myslím, že už to asi není moc dobře. Není tu taky nějaká maminka, která to má podobně.:-):-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
197
6.3.11 07:46

ahoj, my to měli podobně. Náš brouček taky chtěl jen maminku, mlíčka měl dost, potulil se a nic mu nechybělo. Musela jsem ale s jeho sestřičkou do nemocnice, tak byl doma jen s tatínkem a zvládli to bez kojení :lol:
Když jsme se po 3 dnech vrátili domů, už jsem mu prso nedala i když chtěl, ale byla jsem tvrdá. Bylo mi ho líto, ale vzhledem k tomu, že se dožadoval pití kdekoli, tak jsem to chtěla ukončit. Teď mu budu dva a vydrželi jsme už měsíc bez kojení. Pije UM a je taky spkojený.
Myslím, že chvílka odloučení tomu jen prospěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
6.3.11 08:07

Osobní zkušenost nemám, ale před lety jsem to „viděla“ docela zblízka…
Blízká známá kojila do dvou let, až jí to pomalu přerostlo přes hlavu. Kluk ji svlékal kdekoli, rval z ní triko a řval jako pominutý. Nakonec to vyřešili týdenním odloučením. Byl u babičky a až toto pomohlo. Předchozí pokusy o odstavení ztroskotaly. Pak mu nezbylo, než normálně jíst :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10650
6.3.11 08:57

…malymu je 21 mesicu a porad kojime a kojime…a ve dvou letech urco porad budem…dostava vnoci, i pres den si rekne ..cca tak jednou za dve hodky za tri … zatim me to moc neobtezuje pac na verejnosti moc o prso nejevi zajem …spis doma a nebo na uklidnenou kdyz sebou nekde placne nebo tak…Osobne bych to klidne utnula,ale kdyz mu to chutna a je spokojenej a nesvlika me na verejnosti tak proc ne…Jinak s jidlem jsme meli taky problemy…jedl mi vsechno,ale malo … ale ted uz se to spravilo a basti celkem hodne, i kdyz nejakej superjedlik z nej asi nikdy nebude … s tim odstavenim pockam az prestane jevit zajem…mozna si to predstavuju naivne ..treba bude jevit zajem do nekonecna…no uvidime

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
6.3.11 09:07

Znám jednu,ta kojila do 5ti let dítěte.Nejenže holčička je nepřirozeně obézní,ale matka má obr problémy s odvápněním kostí.Dr.jí vynadal.Pak jsem znala druhou maminku,které si říkal syn o prso do dvou let.Už tu není,rakovina prsu a prý se častěji rozbíhá u tak mladých žen díky dlouhodobému kojení.Synkovi bylo 6 let,když zemřela.

• Citovat
  • Upravit
15674
6.3.11 09:21

Ahoj. Měla jsem to podobně - Anežka byla kojená do dvou let, až jsem já řekla dost, vysvětlila jí, že mlíčko je pro miminka a ona už není miminko, udělala mlíčku pá-pá a pak už jsem jí nedala. Několikrát to zkoušela, ale nedostala. Byla velký závislák, a tak jsem z toho měla strach, ale kupodivu to proběhlo relativně v klidu. Poslední měsíc jsem jí kojila jen jednou denně, poslední týden dokonce obden a pak šmitec. Myslím si, že když budeš čekat, až se dítě odstaví samo, mohla bys kojit i do 6 let (znám ze svého okolí). Pokud to nepůjde tak snádno jako u nás, asi bych zkusila kratší odloučení a nechala dítě jen s tatínkem. Kamarád to takhle řešil u 4 z 5 svých dětí (to páté je malé miminko, takže zatím stále kojené :wink: ) a říkal, že když to nešlo, počkali pár týdnů a zkusili znovu - ale bylo to prý kolem 1,5 roku.

Přeju pevné nervy. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10650
6.3.11 09:23

tak dik za info bambo :))) mam rada pozitivne naladeny lidi, co ve vsem vidi jen to dobre…
che che to je jak povidka ze zahrobi…Tak snad to preziju… 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
6.3.11 09:31

Omlouvám se za OT, ale
Bambo, mě to zaujalo, jak jsi psala ,že dlouhodobé kojení prý přispívá ke vzniku rakoviny prsu u mladých žen. Zkoušela jsem mrknout do vyhledávače, ale mně to vždycky našlo jen opak, že dlouhodobé kojení snižuje následný možný výskyt rakoviny prsu. Nemyslím to jako útok na tebe :-) Jen mě to fakt zajímá, kde jsi to teda četla? Díky.

BTW já kojila 14 měsíců a dcera se odstavila sama, takže zakladatelce bohužel neporadím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
6.3.11 09:44
Tuco píše:
tak dik za info bambo :))) mam rada pozitivne naladeny lidi, co ve vsem vidi jen to dobre…
che che to je jak povidka ze zahrobi…Tak snad to preziju… 8-)
Život není jen o těch dobrých věcech.Jistě líp se čtou,ale člověk by měl umět vstřebat i ty horší a třeba se z nich i poučit.Není to o tom,jak jsem naladěná,ale právě o životě a ani ten není vždy jen o tom hezkém.Nic se nemá přehánět ani kojení.Nemyslím si,že je špatné znát ve všech případech,nejen u kojení,že existují i rizika a je jen na mě,jestli jim chci předejít,nebo ne.
Je na každém,jakou informaci přijme a jak s ní naloží.Nezastávám názor,že jen pochvala a plácání po rameně je to nejlepší a nejprospěšnější.
  • Citovat
  • Upravit
bamba
6.3.11 09:48
Machalka píše:
Omlouvám se za OT, ale
Bambo, mě to zaujalo, jak jsi psala ,že dlouhodobé kojení prý přispívá ke vzniku rakoviny prsu u mladých žen. Zkoušela jsem mrknout do vyhledávače, ale mně to vždycky našlo jen opak, že dlouhodobé kojení snižuje následný možný výskyt rakoviny prsu. Nemyslím to jako útok na tebe :-) Jen mě to fakt zajímá, kde jsi to teda četla? Díky.BTW já kojila 14 měsíců a dcera se odstavila sama, takže zakladatelce bohužel neporadím :nevim:

Nečetla jsem o tom nikde,ale bohužel šlo o dceru sousedů a té to vysloveně řekl lékař,že se to stává.Určitě to není pravidlem,ale ona dlouho kojila.
Doslova jí řekl,že se v posledních letech kojení propaguje až nezdravě moc,ale,že se o možných následcích moc nemluví.Tak nevím.

• Citovat
  • Upravit
7576
6.3.11 10:42

Malé je skoro rok a do teď jsem kojila plně s příkrmem, kterého snědla minimum. A teď, poslední týden se stal zázrak - malá nechtěla 4× za ten týden po jídle dokojit! A místo jednoho ze 3 nočních kojení bez řevu a naprosto v klidu zvládne v noci trošku čaje a hned spinká! :pankac: Zas to potvrzuje moje přesvědčení, že si řekne sama, na co je připravena. Tak snad už se od některých kojení sama odstaví, jinak kojit chci do cca 2let ráno a večer + jednou v noci, max 1× přes den. Uvidíme, jaké plány má naše princezna :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
219
6.3.11 10:45
bamba píše:
Znám jednu,ta kojila do 5ti let dítěte.Nejenže holčička je nepřirozeně obézní,ale matka má obr problémy s odvápněním kostí.Dr.jí vynadal.Pak jsem znala druhou maminku,které si říkal syn o prso do dvou let.Už tu není,rakovina prsu a prý se častěji rozbíhá u tak mladých žen díky dlouhodobému kojení.Synkovi bylo 6 let,když zemřela.

Já jsem slyšela přesný opak - chodím k vyhlášenému Dr. „prsaři“ (kvůli rodinným dispozicím - 3 rakoviny prsu v rodině) - a ten tvrdí, že dlouhodébé kojení snižuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou prsu :nevim:
Jinak k tématu: starší dceru jsem kojila do 2,5 let. Od roka a půl pouze večer a ráno (dožadovala se prsu na veřejnosti, párkrát udělala scénu a když viděla, že to nikam nevede, přestala - důležité je mít s sebou pití (vodu) a třeba jablíčko nebo sušenku!).
Kojení skončilo až když jsem začala chodit do práce a dcera si postupně zvykala na moji nepřítomnost.
Kojení má význam do 2 let dítěte - po druhém roce už je přínos pro dítě minimální (prospěšné látky získává převážně z „normální stravy“) a matku kojení zbytečně vyčerpává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
6.3.11 11:04
bamba píše:
Machalka píše:
Omlouvám se za OT, ale
Bambo, mě to zaujalo, jak jsi psala ,že dlouhodobé kojení prý přispívá ke vzniku rakoviny prsu u mladých žen. Zkoušela jsem mrknout do vyhledávače, ale mně to vždycky našlo jen opak, že dlouhodobé kojení snižuje následný možný výskyt rakoviny prsu. Nemyslím to jako útok na tebe :-) Jen mě to fakt zajímá, kde jsi to teda četla? Díky.BTW já kojila 14 měsíců a dcera se odstavila sama, takže zakladatelce bohužel neporadím :nevim:
Nečetla jsem o tom nikde,ale bohužel šlo o dceru sousedů a té to vysloveně řekl lékař,že se to stává.Určitě to není pravidlem,ale ona dlouho kojila.
Doslova jí řekl,že se v posledních letech kojení propaguje až nezdravě moc,ale,že se o možných následcích moc nemluví.Tak nevím.

Aha, díky. Tak je vidět, že zas to bude asi od doktora k doktorovi. Ale myslím si, že něco na tom možná fakt bude, protože věřím tomu, že kojení je pro tělo matky dost vyčerpávající a může si to pak někde někdy „vybrat“. Ale určo to není jedinej faktor, kterej by tu rakovinu prsu spustil. No jako je to vlastně se vším :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14064
6.3.11 12:11

Ty jsi na nervy, on nejí, nevidím důvod, proč v kojení pokračovat. Tak se bude dva tři dny vztekat, to nějak vydržíte. Ty jsi máma, ty rozhoduješ, co a jak bude a máš na rozdíl od děcka rozum a víš, co je pro něj dobré a co ne. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
6.3.11 12:22
k.a.c.k.a.1 píše:
Holky chci se zeptat, je tu někdo, kdo prostě pořád jen kojí i ve dvou letech. Už jsem z toho na nervy. Malý nechce nic jiného. A to jsme začali klasicky s příkrmy v 6m, nikdy žádný zázrak, ale jedl. A teď asi 5 měsíců odmítá cokoli než kojení, maximálně si vezme párek a polívku, a to jen tak 1× za 3 dny. Jinak nechce. Podle Dr. ho mám nechat, prospívá dobře.Ale já si myslím, že už to asi není moc dobře. Není tu taky nějaká maminka, která to má podobně.:-):-)

Kolila jsem syna 2 roky a 9 měsíců, dceru 2 roky a 2 měsíce :srdce: . Oba se odstavili přirozeně, bez nátlaku, trochu pomohly okolnosti a jejich nemoc. Kojila jsem ráda, na nervy jsem nebyla. Když bilancuju, benefity předčí negativy. Negativy snad ani žádné nebyly.
Necítila jsem to stejně jako Ty. Nám to vyhovovalo. Pokud to ale cítíš jinak, je na čase odstavit. Kojení musí vyhovovat oběma stranám.

Jinak nějaké svlékání, to u nás nehrozilo. I v tomto platí, že děti zajdou jen tam, kam jim dovolíme. My jsme pro kojení v batolecím věku měli pravidla(kdy a kde,jak často se bude kojit), která jsem nastavila já, s ohledem na potřeby dítěte a ty byly bez problémů respektovány.
Co se týče benefitů, neplatí, že by moje děti byly zdravější. Ale přijdou mi díky dlouhodobému kojení a nepřetržitému kontaktu jistější co se týče sociálních vztahů.

Ale jak jsem napsala, já jsem to cítila jinak. Kojila jsem ráda, nevyčerpávalo mě to, názory ostatních mě nezajímaly a to, že jsem si přečetla někde opačný názor, mě od kojení batolete neodradilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová