Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jana206 píše:k.a.c.k.a.1 píše:
Holky chci se zeptat, je tu někdo, kdo prostě pořád jen kojí i ve dvou letech. Už jsem z toho na nervy. Malý nechce nic jiného. A to jsme začali klasicky s příkrmy v 6m, nikdy žádný zázrak, ale jedl. A teď asi 5 měsíců odmítá cokoli než kojení, maximálně si vezme párek a polívku, a to jen tak 1× za 3 dny. Jinak nechce. Podle Dr. ho mám nechat, prospívá dobře.Ale já si myslím, že už to asi není moc dobře. Není tu taky nějaká maminka, která to má podobně.:-):-)Kolila jsem syna 2 roky a 9 měsíců, dceru 2 roky a 2 měsíce
. Oba se odstavili přirozeně, bez nátlaku, trochu pomohly okolnosti a jejich nemoc. Kojila jsem ráda, na nervy jsem nebyla. Když bilancuju, benefity předčí negativy. Negativy snad ani žádné nebyly.
Necítila jsem to stejně jako Ty. Nám to vyhovovalo. Pokud to ale cítíš jinak, je na čase odstavit. Kojení musí vyhovovat oběma stranám.Jinak nějaké svlékání, to u nás nehrozilo. I v tomto platí, že děti zajdou jen tam, kam jim dovolíme. My jsme pro kojení v batolecím věku měli pravidla(kdy a kde,jak často se bude kojit), která jsem nastavila já, s ohledem na potřeby dítěte a ty byly bez problémů respektovány.
Ale jak jsem napsala, já jsem to cítila jinak. Kojila jsem ráda, nevyčerpávalo mě to, názory ostatních mě nezajímaly a to, že jsem si přečetla někde opačný názor, mě od kojení batolete neodradilo.
Co se týče benefitů, neplatí, že by moje děti byly zdravější. Ale přijdou mi díky dlouhodobému kojení a nepřetržitému kontaktu jistější co se týče sociálních vztahů.
Jsem ráda za takový názor.Já taky pořád kojím(15měsíců) a tak do 2 let bych pořád chtěla.Žádné vyčerpání necítím,jen krásný pocit jak jsme u sebe.Na veřejnosti by ji ani nenapadlo si o mlíčko „říct“od malička kojíme jen v ložnici,samy na posteli.Jinak ne!!!
tak kamarádka taky takhle kojila,Dr říkala jen ho nechte dobře prospívá,přestala ve 4,5 letech,byla z toho psychicky na dně,zkus mu domluvit už je větší spapej rohlík a pak dostaneš mlíčko i maminka baští rohlík nebo něco takového
Ahoj, no kazdy ma ty hranice s kojenim nastavene jinak. Ja osobne nevidim nic spatneho na kojeni batolat, pokud to vyhovuje obema stranam. Obe moje sestry kojily sve deti do tri let. Ja syna do 18ti mesicu (odstavil se sam), ale pokud by chtel dele, nebranila bych se, kojila jsem ho rada, vzdy pred spanim a byly to velmi mile chvilky. Kojeni me vycerpava prvnich 6 mesicu, jak se pak najede na prikrmy, uz jsem se unavene necitim.
Jestli mas ditko uz tak velke a kojeni ti vadi, nech ho doma alespon na vikend a nekam odjed. Nastartujes tim na odstaveni. Nebo zaved nejake pravidlo, jako koji se jen vecer pred spanim nebo rano pri probuzeni atd… Musis ale obrnit nervy a vydrzet. Preju hodne stesti.
To, že kojení matku „vyčerpává“ neznamená, že by se cítila vyčerpaná, ale že z ní vyčerpává některé důležité látky a vitamíny - a některé z nich není možné nahradit dodatečným přísunem (např. vápník).
Nejdůležitější ale je, jak to oběma stranám vyhovuje ![]()
Bambo, historicky je tělo matky zařízené tak, aby mohlo stále těhotnět nebo kojit. Dřív mívaly ženy třeba 12 dětí, léta nepřetržitě kojily a pak umřely. To, že nějakej dr. něco plácne a pak to jde přes kanál jedna paní povídala, neznamená, že je to pravda…
Já jsem kojila 4 a půl roku - 2 děti krátce po sobě, tandemově.
Psychicky jsem v pořádku, i teď po odstavení, co se týče vitamínů, je fakt, že doplňky pro kojící jsem užívala, ne nepřetržitě, ale v pravidelných cyklech.Krevní obraz mám v pořádku.
Co se týče rakoviny prsu, kojení není příčinou, udává se, že kojení před ní naopak ženu chrání. Toto taky samozdřejmě nelze vzít absolutně.
Ten případ, jak popisovala Bamba, bych ke kojení nevztahovala, stalo by se to i bez něj.
Holky moc děkuji za všechny postřehy a rady, udělala jsem si jasno. Zítra jedu k Dr, co na to ještě jednou ona, a ať vezme malému krev-pokud mu nic nebude chybět, budu kojit dále. Pokud jo, nevím jak, ale bude muset jíst i něco normálního. Sakryš už se budí. ![]()
Ahoj, sice je diskuze už trochu starší, ale jdu si pro radu, protože novou diskuzi zakládat nechci.
Kojím skoro dvouletou holčičku, spinká s náma v posteli od miminka, prospívá, je celkově dost šikovná. Kojím i v noci, spíš to má ale jako dudlík, když se vzbudí, přicucne si a spí dál. Takže si skoro nepamatuju dobu, že bych se nevyspala, nebo byla nějak vyčerpaná. Přes den usne i jinde bez prsu, v kočárku, na kole, v autě…ale při usínání chce dudu-prso. Kojení mi nevadí, na veřejnosti mě nesvlíká, je mi to přijemné, teda líbí se mi to přitulení. Problém nastává tedy, když se chceme pokusit o druhé miminko, už je teda na čase abych otěhotnila, páč mi za chvilku končí mateřská. No, teď jsme 4dny byly bez kojení, takže v noci se budí jako budíček kolem 4h, a někdy i přes 2h dělá blbosti, vymýšlí si co chce dělat, hysterické scény, po každé jsem to vydržela, až na dnešek, jsem z toho vyčerpaná, už jsem fakt chtěla přestat, ale když mi pokaždé před usnutím řve jak lev, už z toho nemůže dýchat, vidím, jak je unavená, ale spát nejde, rve mi to srdce-dneska jsem jí zase dala, po těch 4dnech, usnula během 10minut. Jsem na sebe naštvaná, byla jsem zoufalá, zkoušela všechno možné. Nechci laktaci znovu rozjíždět, protože zatím to probíhalo dobře, prsa se nalila, ale zase to přešlo, žádná extra bolest, nechci žádné záněty atd. Jak jsem psala, že chceme druhé mimi, tak mi dr. doporučil přestat, protože mám rozházenou menses(prý kvůli kojení), takže to mám každých 14dní dost silně, tak prý je malá pravděpodobnost otěhotnit a druhé fakt chceme.
Takže abych se dostala k věci. Má někdo podobnou zkušenost? Podařilo se mu třeba otěhotnit i přes takhle rozházenou menses? Myslím, že bych časem stejně přestala, nechci kojit tříletáka, ale myslela jsem třeba až přijdu na to, že jsem těhotná. Jsem z toho fakt na prášky, nechci jí nechat takhle brečet, nejsem na to zvyklá, ale zase když už jsem vydržela tak dlouho, tak začínat taky ne. Má někdo rady, jak to vydržet? Nebo co pomáhá k usínání? Díky moc a omlouvám se za takový elaborát, jsem ješte rozčílená. Díky:-)
Tak 14 dní dost silně, to je blbý, to bych se až bála chudokrevnosti, a nebyla bych si jistá, jestli je to jen kojením
hlavně důležitější je, jestli máš ovulaci. pokud jsi fakt rozhodnutá přestat, tak třeba si zkusit bradavky zalepit, a říct, že máma má bebí, to by v tomhle věku mohlo platit..ale to je jen teorie co jsem slyšela. já odstav nikdy řešit nemusela, já jak jsem i při kojení začala mít cyklus, tak byl i přes kojení jak hodinky, i přes dost častý kojení. a dvakrát jsem i při kojení otěhotněla, a to bez snažení, z jedný „možnosti“. třetě dokonce vzniklo při intenzívním kojení asi 5 krát denně, a 1 v noci, taky v polospánku, jak u vás, závislého 2 a čtvrt leťáka, a do toho občas ráno a večer, a občas jen ráno, kojeného 4 leťáka ![]()
@slavuska1 tak chudokrevna asi jsem, trpim na to, myslis ze to je velky problem? zase zacnu zobat vitaminy, i mala bere zelezo.jen s tou ovulaci nevim, to bych si musela koupit nejaky ovutest a zkusit to.
Já jsem u první dcery kvůli touze po druhém miminku, odstavila už v roce a půl a bylo to k ničemu, další těhotenství donošené přišlo až za deset let (mezitím jsme si tři děti osvojili). Potom se narodil syn a když měl 2 roky, tak nám jednou praskl kondom - a šup, ta střevní infekce se ukázala nebýt střevní, ale úplně jinde
. Odstavovala jsem ve 3. měsíci gravidity
. A najednou to šlo samo (navíc mám genetickou vadu, kde opravdu se děti podaří mít jen vzácně). Nezkoušeli jste, aby maličká spala v jiném pokoji? Když pláče, nemůže k ní jít manžel? Já mám výhodu, že chodím od půl roku syna do práce, takže manžel, když třeba maličký pláče (17. měs.), že si zrovna usmyslel, že nutně potřebuje kojit a není to zrovna vhodné, ho umí utišit (pracuji ve směnném provozu), prostě aby tam nebyl kontakt s maminkou…
@Anonymní píše:
@slavuska1 tak chudokrevna asi jsem, trpim na to, myslis ze to je velky problem? zase zacnu zobat vitaminy, i mala bere zelezo.jen s tou ovulaci nevim, to bych si musela koupit nejaky ovutest a zkusit to.
no problém, měla bys asi zobat železo..co 14 dní silná MS dle mě nebude jen z kojení, to není normální, dr by tě měl vyšetřit.
jinak na těhotenství není dobrý spěchat, pokud nejsi ve 100procentní kondici, což s tímto cyklem nejsi..myslím že tělo dobře ví, kdy obnoví ovulaci, a cyklus pořádně, kdy zvládne další těhotenství. mě se poprvý obnovil po 11m, podruhý až po 23m, do té doby nic, žádná MS, tělo asi cítilo, že by to dřív nezvládlo. taky mě v roce a půl mladšího napadalo, co když budu ta výjimka, co MS dostane až po úplném ukončení kojení(já bych to nedokázala násilně ukončit ani u 2letého
, a 3. jsme chtěli tak po 3-3,5 letech). jeslti to kojení ukončit psychicky zvládneš, jsi rozhodnutá, tak směle do toho, třeba tou taktikou s bebí, ale na to těhotenství moc netlač, dej tělu čas, ať se srovná cyklus, doplň železo, a ono to půjde samo ![]()
Asi takhle, ani kojení, ani rozházený cyklus obecně otěhotnění nebrání, ale MS co 14 dní problém bude, ale souhlasím s @slavuska1 že bych to nepřikládala kojení, tam je častější prodloužení cyklu.
Já otěhotněla během kojení a kojila jsem celé těhotenství a pak i nějakou dobu po porodu tandemově, pak se starší sám odstavil.
Nase dcerka se prestala budit v noci na kojeni v den, kdy jsme ji dali do vlastniho pokojicku…od te doby spi kazdou noc celou noc a to byla taky zavislak na dudu- prsu. Kdyz prestanes kojit v noci je velka sance, ze se Ti cyklus upravi- takze slkusila bych ji nakojit pred spanim, ulozit a v noci se Ti moznma neprobere, pak nakojit rano..alespon ja jsem to tak delala, kdyz jsem prestala kojit v noci, cyklus do mesice nabehl a ja hned otehotnela
- to mela holcicka 10 mesicu, pak jsem nadale kojila rano a vecer, protoze jsem taky mela rada ty nase spolecne chvilky, jinak pres den nemela cas se pritulit. V tehotenstvi jsem pokracovala v kojeni a i nasledujici 3 mesice po porodu- byl to vsestranne vyhodny obchod- miminko malo od pocatku hodne mlecka z rozbehle laktace, ja jsem nepotrebovala odsavacku, protoze prebytky byli Ninciny a ta profitovala pevnym zdravim z protilatek z kolostra v prubehu gravidity. Sama jsem ale gynekolozka, takze jsem si miminko a nalez na cipku poctive hlidala, abych ho neohrozila, obcasne stahy v prubehu kojeni byli, ale vzdy hned ustoupili… ![]()
Pokud bude spát vedle tebe, cítí z tebe mlíko, až když malý šel do svého ve skoro 4 letech, přestal se kojit. Jinak to bylo jako u tebe. Nekonečný boj. Kamarádka kojila nonstop asi 5 let vkuse- 2 roky první mimi, u toho otěhotněla a pořád kojila a po porodu už pak miminko.