Kojení a dokrmování UM

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14376
15.4.21 22:25

Přeji pevné nervy, já si tohle zažila s druhým dítětem. Bohužel jsme po 14 dnech střídání kojení, odsávání a krmení z láhve, skončili u UM. Malá byla slabá a spavá a mléka ubývalo. Pak už jsem odsávala čím dál tím méně, malá nepřibírala. Dostala jsem k tomu čtyřicítky horečky, manžel praštil do stolu a dojel pro UM. Tím ti chci říct, že ať to dopadne jakkoliv, nic si nevyčítej. Já první dítě do roka plně odkojila, nikdy nepoznal láhev :nevim: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
15.4.21 23:10
@Anonymní píše:
Dobrý večer!Mám třídenní miminko, stále jsme v porodnici. Mléka mám dost, odsávám. Ale brouček si z prsu vytáhne jen cca 5ml - pak prostě odpadne nebo nemá asi sílu a usíná, zbytek dávám přes injekční stříkačku moje odstříkané. Jak se dostat k tomu, aby vše vypil z prsů?

V jakém termínu se narodil, kolik váží a jak je na tom se žloutenkou?
Vážíš před a po kojení? V jakých intervalech kojíš? Odsáté dáváš jak, v láhvi?

Zkusila bych kojit často - na požádání (tj. klidně po půlhodině), přestat vážit před/po kojení (než miminko svlékneš, přebalíš, zvážíš, oblečeš, tak se křikem unaví a hůř saje - jakmile zabrečí, musí dostat prso HNED). Váhu pohlídáš při vážení jednou denně.
Dát si ho do postele, lehnout k němu.
Před kojením prsa nahřát a rozmasírovat, aby změkl dvorec, dobře se mu to uchopovalo do pusy a aby se mléko lépe spouštělo.

Pokud je miminko v termínu, s dobrou váhou, a nechá se při kojení budit (lechtat pod bradičkou apod.), tak takto zezačátku by mohlo zabrat to udělat viz výše a prostě jen kojit. Odsávačka je mor, stres, a pokud by to šlo jen trochu bez ní, zkusila bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
15.4.21 23:32
@whooro píše:
Jak často kojíš? Nabízej každou chvíli, nemusíš dodržovat intervaly. Má porodnice spolehlivou laktační poradkyni? Nebo tvrdí každá sestra něco jiného? Nechceš jít raději domů, do klidu, zalézt s miminkem do peřiny, mazlit se a pít hodně dobrého čaje?

Naopak, pokud u kojení usíná, tak je potřeba intervaly dodržovat. To mimčo potřebuje hlavně zesílit, protože kojení je náročné. Pokud se mu bude prs dávat pořád, zbytečně se vyčerpá a pak kojení půjde do kopru úplně. Teď ho nakojí, zbytek dá stříkačkou a mimčo potřebuje tři hodiny spát, aby mléko strávilo a maximálně z něj využilo energii.

• Citovat
  • Upravit
700
15.4.21 23:58

Ježiš tak gratulace v první řadě. Mi byly v porodnici 5 dní, kvůli rozkojovaní. Takhle maličký si vytáhne samo z prsu 5 ml.tak to je šikovný, za to buď ráda ne?? A hlavně buď ráda že máš takhle brzo mléko. Me se třeba spustilo až 7 den po porodu :think: Mimco zesílí a ty mléka budeš mít akorát ne něj…Jestli se ti cokoliv nezdá, tak tam Oslov nějakou sestru nebo laktační poradkyni..střídají se ti určitě směny tak si vyber někoho simpatickeho :palec:
Jinak v porodnici říkají interval 3 hodiny.To fakt nefunguje. Takhle malé miminko když brečí tak 80% z haldu nebo žízně… :roll: Tak ať se daří :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
16.4.21 01:48

@Janli věc názoru a zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
16.4.21 07:14
@Anonymní píše:
Dobrý večer!Mám třídenní miminko, stále jsme v porodnici. Mléka mám dost, odsávám. Ale brouček si z prsu vytáhne jen cca 5ml - pak prostě odpadne nebo nemá asi sílu a usíná, zbytek dávám přes injekční stříkačku moje odstříkané. Jak se dostat k tomu, aby vše vypil z prsů?

Dej mu cas.. Na ustaleni kojení je celé 6 nedělí.. Koj častěji, časem se to urovna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.21 07:33

Holky, moc díky. Narodil se vyvolávaně kvůli mému vysokému tlaku v 38+6. Váha necelých 3.5kg. Mléka mám na rozdávání, on se po chvilce rozčilování přisaje a vytáhne max 5ml, zbytek do něj ládaju buď injekční stříkačkou nebo takovou speciální lahvičkou, co vypadá jako prso, ale musí se k tomu přisát a sát. Jinak pak z toho mého odstříkaného vypije třeba +35-40ml. U prsa je pak unavený, spavý a nechce se mu tahat a musím pod bradičkou a všemožně budit. Včera trochu zežloutl, teď čekám na vizitu až mu změří bilirubin. Jinak sám se právě hlady nebudí, spal by. Takže dodržuji tři hodiny a budím. Tady v porodnici chtějí vzbudit, přebalit, zvážit, nakojit, zvážit a zapsat… no hrůza. Doma pak budu dělat jinak, ale tady dodržuji. Teď mi zkusili dát ještě kojící kloboučky, tak nevím…on by pil, v tom problém asi není, ale usíná

• Citovat
  • Upravit
499
16.4.21 09:15

Koukám, porodnice jede ve stylu “jak zničit kojení pomocí pár jednoduchých triků”.. na nějaké vážení a zapisování bych se jim vybodla, kloboučky úplně,! akorát se stresuješ, on hlady neumře, když vypije trošku a za hoďku další, cpaní čehokoliv do pusinky krom prsa bývá kontraproduktivní.. svůj názor už jsem si řekla ;) žloutenka nežloutenka, pokud nevyjde hodnota bůhví kolik, zamávala bych na pozdrav, hodila se doma do klidu a mazlila a kojila na požádání, ono se to všechno spraví :kytka:
Snad budete oba brzy spokojení, ať už s prsem, nebo lahví a budete si užívat společné chvilky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
16.4.21 09:24
@whooro píše:
@Janli věc názoru a zkušenosti

Ano, já mám zkušenosti s rozkojováním nedonošenců a se špičkovou LP.

• Citovat
  • Upravit
Janli
16.4.21 09:34
@Anonymní píše:
Holky, moc díky. Narodil se vyvolávaně kvůli mému vysokému tlaku v 38+6. Váha necelých 3.5kg. Mléka mám na rozdávání, on se po chvilce rozčilování přisaje a vytáhne max 5ml, zbytek do něj ládaju buď injekční stříkačkou nebo takovou speciální lahvičkou, co vypadá jako prso, ale musí se k tomu přisát a sát. Jinak pak z toho mého odstříkaného vypije třeba +35-40ml. U prsa je pak unavený, spavý a nechce se mu tahat a musím pod bradičkou a všemožně budit. Včera trochu zežloutl, teď čekám na vizitu až mu změří bilirubin. Jinak sám se právě hlady nebudí, spal by. Takže dodržuji tři hodiny a budím. Tady v porodnici chtějí vzbudit, přebalit, zvážit, nakojit, zvážit a zapsat… no hrůza. Doma pak budu dělat jinak, ale tady dodržuji. Teď mi zkusili dát ještě kojící kloboučky, tak nevím…on by pil, v tom problém asi není, ale usíná

Pokud usíná a navíc má žloutenku, tak je opravdu unavený. Dodržuj, co ti řekli v porodnici a ono se to během pár dnů srovná. Potřebuje se poprat se žloutenkou a nabrat sílu. Dokrmování ze stříkačky mu neuškodí, naopak. A vážení taky ne, vždyť to je otázka pár vteřin, ale díky tomu má miminko správnou dávku mléka. Netrap se, nenervuj, to bude v pohodě. Já tohle martýrium podstupovala měsíc, rozkojovala se s nedonošencem s těžkou žloutenkou. Mimčo bylo ze začátku krmený jen lahví a sondou a nakonec jsem kojila dva a půl roku. Teď je potřeba to nepřepálit a mimino zbytečně neutahat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.4.21 13:47

@whooro no sice hezký, co píšeš - nicméně on si o jídlo díky spaní a žloutence neřekne, takže by mu váha za chvilku spadla a byl by problém daleko větší

@Janli moc díky, budu tak pokračovat…ale každopádně přibral, tak mám radost

• Citovat
  • Upravit
34322
16.4.21 14:00
@Anonymní píše:
Holky, moc díky. Narodil se vyvolávaně kvůli mému vysokému tlaku v 38+6. Váha necelých 3.5kg. Mléka mám na rozdávání, on se po chvilce rozčilování přisaje a vytáhne max 5ml, zbytek do něj ládaju buď injekční stříkačkou nebo takovou speciální lahvičkou, co vypadá jako prso, ale musí se k tomu přisát a sát. Jinak pak z toho mého odstříkaného vypije třeba +35-40ml. U prsa je pak unavený, spavý a nechce se mu tahat a musím pod bradičkou a všemožně budit. Včera trochu zežloutl, teď čekám na vizitu až mu změří bilirubin. Jinak sám se právě hlady nebudí, spal by. Takže dodržuji tři hodiny a budím. Tady v porodnici chtějí vzbudit, přebalit, zvážit, nakojit, zvážit a zapsat… no hrůza. Doma pak budu dělat jinak, ale tady dodržuji. Teď mi zkusili dát ještě kojící kloboučky, tak nevím…on by pil, v tom problém asi není, ale usíná

Vy..er se na vazeni a koj. Fakt. Fuj, jsem sprosta, ale tohle stresuje vas oba a ke kojeni to nevede!! Ze mas strikackou pridat cca 35ml uz vis, nepotrebujes vazeni.

Navic on nedonoseny ani slaby neni, jen je spavy, to se da zvladnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
16.4.21 14:12

@Lucie_Sx a proč je asi spavý, protože je unavený, navíc má evidentně žloutenku. Kojení nonstop je v tomhle případě nejrychlejší cesta k lahvi… :roll:

• Citovat
  • Upravit
34322
16.4.21 14:19
@Janli píše:
@Lucie_Sx a proč je asi spavý, protože je unavený, navíc má evidentně žloutenku. Kojení nonstop je v tomhle případě nejrychlejší cesta k lahvi… :roll:

Kdo psal o kojeni nonstop? Ja ne.
Psala jsem prestat vazit a pokud je realne ho u kojeni budit (taky jsrm delala a to mela dcera pod 3kg), pak zkusit pouze kojit. Nakojit nekdy treba po hodine neni nic spatneho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
16.4.21 19:42

Tak hele, anonymko, až budeš chtít příště radu a přitom o ní nestojíš, protože stejně budeš jen následovat rady z porodnice, určitě zase napiš, budeme se těšit :palec:
Minimálně Janli a její špičkové laktační poradenství. Protože vlastně naše spavé děti se žloutenkou úplně náhodou přežily a prostě se jen kojily a přitom měly být na nejrychlejší cestě k lahvi :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová