Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Přeji pevné nervy, já si tohle zažila s druhým dítětem. Bohužel jsme po 14 dnech střídání kojení, odsávání a krmení z láhve, skončili u UM. Malá byla slabá a spavá a mléka ubývalo. Pak už jsem odsávala čím dál tím méně, malá nepřibírala. Dostala jsem k tomu čtyřicítky horečky, manžel praštil do stolu a dojel pro UM. Tím ti chci říct, že ať to dopadne jakkoliv, nic si nevyčítej. Já první dítě do roka plně odkojila, nikdy nepoznal láhev
![]()
@Anonymní píše:
Dobrý večer!Mám třídenní miminko, stále jsme v porodnici. Mléka mám dost, odsávám. Ale brouček si z prsu vytáhne jen cca 5ml - pak prostě odpadne nebo nemá asi sílu a usíná, zbytek dávám přes injekční stříkačku moje odstříkané. Jak se dostat k tomu, aby vše vypil z prsů?
V jakém termínu se narodil, kolik váží a jak je na tom se žloutenkou?
Vážíš před a po kojení? V jakých intervalech kojíš? Odsáté dáváš jak, v láhvi?
Zkusila bych kojit často - na požádání (tj. klidně po půlhodině), přestat vážit před/po kojení (než miminko svlékneš, přebalíš, zvážíš, oblečeš, tak se křikem unaví a hůř saje - jakmile zabrečí, musí dostat prso HNED). Váhu pohlídáš při vážení jednou denně.
Dát si ho do postele, lehnout k němu.
Před kojením prsa nahřát a rozmasírovat, aby změkl dvorec, dobře se mu to uchopovalo do pusy a aby se mléko lépe spouštělo.
Pokud je miminko v termínu, s dobrou váhou, a nechá se při kojení budit (lechtat pod bradičkou apod.), tak takto zezačátku by mohlo zabrat to udělat viz výše a prostě jen kojit. Odsávačka je mor, stres, a pokud by to šlo jen trochu bez ní, zkusila bych to.
@whooro píše:
Jak často kojíš? Nabízej každou chvíli, nemusíš dodržovat intervaly. Má porodnice spolehlivou laktační poradkyni? Nebo tvrdí každá sestra něco jiného? Nechceš jít raději domů, do klidu, zalézt s miminkem do peřiny, mazlit se a pít hodně dobrého čaje?
Naopak, pokud u kojení usíná, tak je potřeba intervaly dodržovat. To mimčo potřebuje hlavně zesílit, protože kojení je náročné. Pokud se mu bude prs dávat pořád, zbytečně se vyčerpá a pak kojení půjde do kopru úplně. Teď ho nakojí, zbytek dá stříkačkou a mimčo potřebuje tři hodiny spát, aby mléko strávilo a maximálně z něj využilo energii.
Ježiš tak gratulace v první řadě. Mi byly v porodnici 5 dní, kvůli rozkojovaní. Takhle maličký si vytáhne samo z prsu 5 ml.tak to je šikovný, za to buď ráda ne?? A hlavně buď ráda že máš takhle brzo mléko. Me se třeba spustilo až 7 den po porodu
Mimco zesílí a ty mléka budeš mít akorát ne něj…Jestli se ti cokoliv nezdá, tak tam Oslov nějakou sestru nebo laktační poradkyni..střídají se ti určitě směny tak si vyber někoho simpatickeho ![]()
Jinak v porodnici říkají interval 3 hodiny.To fakt nefunguje. Takhle malé miminko když brečí tak 80% z haldu nebo žízně…
Tak ať se daří ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý večer!Mám třídenní miminko, stále jsme v porodnici. Mléka mám dost, odsávám. Ale brouček si z prsu vytáhne jen cca 5ml - pak prostě odpadne nebo nemá asi sílu a usíná, zbytek dávám přes injekční stříkačku moje odstříkané. Jak se dostat k tomu, aby vše vypil z prsů?
Dej mu cas.. Na ustaleni kojení je celé 6 nedělí.. Koj častěji, časem se to urovna
Holky, moc díky. Narodil se vyvolávaně kvůli mému vysokému tlaku v 38+6. Váha necelých 3.5kg. Mléka mám na rozdávání, on se po chvilce rozčilování přisaje a vytáhne max 5ml, zbytek do něj ládaju buď injekční stříkačkou nebo takovou speciální lahvičkou, co vypadá jako prso, ale musí se k tomu přisát a sát. Jinak pak z toho mého odstříkaného vypije třeba +35-40ml. U prsa je pak unavený, spavý a nechce se mu tahat a musím pod bradičkou a všemožně budit. Včera trochu zežloutl, teď čekám na vizitu až mu změří bilirubin. Jinak sám se právě hlady nebudí, spal by. Takže dodržuji tři hodiny a budím. Tady v porodnici chtějí vzbudit, přebalit, zvážit, nakojit, zvážit a zapsat… no hrůza. Doma pak budu dělat jinak, ale tady dodržuji. Teď mi zkusili dát ještě kojící kloboučky, tak nevím…on by pil, v tom problém asi není, ale usíná
Koukám, porodnice jede ve stylu “jak zničit kojení pomocí pár jednoduchých triků”.. na nějaké vážení a zapisování bych se jim vybodla, kloboučky úplně,! akorát se stresuješ, on hlady neumře, když vypije trošku a za hoďku další, cpaní čehokoliv do pusinky krom prsa bývá kontraproduktivní.. svůj názor už jsem si řekla
žloutenka nežloutenka, pokud nevyjde hodnota bůhví kolik, zamávala bych na pozdrav, hodila se doma do klidu a mazlila a kojila na požádání, ono se to všechno spraví ![]()
Snad budete oba brzy spokojení, ať už s prsem, nebo lahví a budete si užívat společné chvilky ![]()
@Anonymní píše:
Holky, moc díky. Narodil se vyvolávaně kvůli mému vysokému tlaku v 38+6. Váha necelých 3.5kg. Mléka mám na rozdávání, on se po chvilce rozčilování přisaje a vytáhne max 5ml, zbytek do něj ládaju buď injekční stříkačkou nebo takovou speciální lahvičkou, co vypadá jako prso, ale musí se k tomu přisát a sát. Jinak pak z toho mého odstříkaného vypije třeba +35-40ml. U prsa je pak unavený, spavý a nechce se mu tahat a musím pod bradičkou a všemožně budit. Včera trochu zežloutl, teď čekám na vizitu až mu změří bilirubin. Jinak sám se právě hlady nebudí, spal by. Takže dodržuji tři hodiny a budím. Tady v porodnici chtějí vzbudit, přebalit, zvážit, nakojit, zvážit a zapsat… no hrůza. Doma pak budu dělat jinak, ale tady dodržuji. Teď mi zkusili dát ještě kojící kloboučky, tak nevím…on by pil, v tom problém asi není, ale usíná
Pokud usíná a navíc má žloutenku, tak je opravdu unavený. Dodržuj, co ti řekli v porodnici a ono se to během pár dnů srovná. Potřebuje se poprat se žloutenkou a nabrat sílu. Dokrmování ze stříkačky mu neuškodí, naopak. A vážení taky ne, vždyť to je otázka pár vteřin, ale díky tomu má miminko správnou dávku mléka. Netrap se, nenervuj, to bude v pohodě. Já tohle martýrium podstupovala měsíc, rozkojovala se s nedonošencem s těžkou žloutenkou. Mimčo bylo ze začátku krmený jen lahví a sondou a nakonec jsem kojila dva a půl roku. Teď je potřeba to nepřepálit a mimino zbytečně neutahat.
@Anonymní píše:
Vy..er se na vazeni a koj. Fakt. Fuj, jsem sprosta, ale tohle stresuje vas oba a ke kojeni to nevede!! Ze mas strikackou pridat cca 35ml uz vis, nepotrebujes vazeni.
Navic on nedonoseny ani slaby neni, jen je spavy, to se da zvladnout.
@Lucie_Sx a proč je asi spavý, protože je unavený, navíc má evidentně žloutenku. Kojení nonstop je v tomhle případě nejrychlejší cesta k lahvi… ![]()
@Janli píše:
@Lucie_Sx a proč je asi spavý, protože je unavený, navíc má evidentně žloutenku. Kojení nonstop je v tomhle případě nejrychlejší cesta k lahvi…
Kdo psal o kojeni nonstop? Ja ne.
Psala jsem prestat vazit a pokud je realne ho u kojeni budit (taky jsrm delala a to mela dcera pod 3kg), pak zkusit pouze kojit. Nakojit nekdy treba po hodine neni nic spatneho.
Tak hele, anonymko, až budeš chtít příště radu a přitom o ní nestojíš, protože stejně budeš jen následovat rady z porodnice, určitě zase napiš, budeme se těšit ![]()
Minimálně Janli a její špičkové laktační poradenství. Protože vlastně naše spavé děti se žloutenkou úplně náhodou přežily a prostě se jen kojily a přitom měly být na nejrychlejší cestě k lahvi ![]()