Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Anonymní píše:
Holky poraďte prosím nebo aspoň posílejte zkušenosti s tím, co dál čekat. Mám skoro tři týdny po porodu, dítě teď asi zvedlo potřebu jídla, věčně se mi jen vzteká, nechce pít, pouští se, neprisava, řve… bradavky mám do krve, každé blížící se kojení je pro mě strašák. Odsávačka že mě dostane docela dost, ale dítě to nějak nedává a pak samozřejmě ani nespí. Když nakrmím stříkačkou, sní toho hodně a je klid. Co s tím? Laktační nepomohly. Přes tu bolest a poranění už to fakt nedávám. Můžu si dát třeba den pauzu, ať se zahojí, a mezitím krmit ze stříkačky a odsávat? Je normální, aby se dítě tak vztekalo a nevzali si tolik, kolik potřebuje, i když evidentně tam to mlíko někde je? Kdy se to zlepší? Stokrát za den už chci to pitome kojení vzdát. S manželem jedeme oba 24/7 a jsme úplně vyšťavení a v pondělí nastupuje zpátky do práce. Jak to proboha děláte, že to zvládáte samy?
Kup si kloboučky a koj s nimi. Za mě vynález na nobelovku. Zachránil mi obě kojení. Beze srandy. Já už kolikrát brčela, než jsem šla kojit, jak jsem se bála té bolesti a stresu. S kloboučky najednou pohoda, klid, mléko se spouštělo jako divé a dítě najednou spokojené ![]()
@Anonymní píše:
Holky poraďte prosím nebo aspoň posílejte zkušenosti s tím, co dál čekat. Mám skoro tři týdny po porodu, dítě teď asi zvedlo potřebu jídla, věčně se mi jen vzteká, nechce pít, pouští se, neprisava, řve… bradavky mám do krve, každé blížící se kojení je pro mě strašák. Odsávačka že mě dostane docela dost, ale dítě to nějak nedává a pak samozřejmě ani nespí. Když nakrmím stříkačkou, sní toho hodně a je klid. Co s tím? Laktační nepomohly. Přes tu bolest a poranění už to fakt nedávám. Můžu si dát třeba den pauzu, ať se zahojí, a mezitím krmit ze stříkačky a odsávat? Je normální, aby se dítě tak vztekalo a nevzali si tolik, kolik potřebuje, i když evidentně tam to mlíko někde je? Kdy se to zlepší? Stokrát za den už chci to pitome kojení vzdát. S manželem jedeme oba 24/7 a jsme úplně vyšťavení a v pondělí nastupuje zpátky do práce. Jak to proboha děláte, že to zvládáte samy?
A nebo zkus trochu odsát a pak přiložit malého. Je možné, že mu vadí, jak ta prsa jsou nalitá. A samozřejmě použij kloboučky, to ti hodně pomůže.
Děkuju, kloboučky jsem zkoušela a vůbec to nešlo, respektive trochu ano, ale ani kdyby takto pilo nonstop tak by nevypilo dostatek. Když se někdy nalije do tvrdá tak trochu odstrikam, to ano to pomáhá, jen to pořád nestačí.
Jestli zvládneš odsát mezi kojením tak ho tím zkus pak dokrmit!
mazat, větrat, chladit?
To vše dělám. Ale neušetří to ten maraton snažení o kojení ani zničené bradavky. Leda bych odstrikavala všechno a krmila už jen bokem, ne z prsu.
Melas nejake blbe laktacni, v tomhle marastu bys tri tydny po porodu uz vubec nemela byt.
To uz je dost casu vyladit techniku, aby se bradavky zahojily, odsavat bys taky uz davno nemela (vubec - odsavat pri beznem nastupu laktace tak nejak nechapu).
V cem presne je problem, ze se u toho prcek vzteka? Jake mas polohy, jake rozestupy, proc vlastne odsavas?
Mě se taky osvědčilo nejdřív prsa trochu nastartovat odsávačkou.
Na začátku kojení se mi dcera taky vztekala, protože očekávala hned proud mléka a ono nic ![]()
A na ty praskliny se mi hrozně osvědčil Bepanthen hojivý krém. Mazala jsem průběžně mezi kojením.
Ale chce to fakt ten hojivý, dezinfekční bepanthen- já to původně špatně pochopila a používala jsem ten na opruzeniny a ten mi byl úplně k prdu 😅
Já dostala na prasklinky Bioderma cìcabio creme.
A opravdu se mu zvýšila potřeba kojení, když se nechce přisát a nechce pít? Nebolí ho třeba bříško nebo jedno moje dítě mělo aft na pusince(když stříkačkou to vypije). Podle váhy vypije málo?
Taky mi dítě tohle dělalo, když mléko málo teklo. Pila jsem horky čaj při kojení.
Zvětšit rozestupy mezi kojením. Předpokládám, že malý je přisátý furt? A proč? Kojila jsem dvojčata (do 2 let věku) a nastavila režim. Kojí se jednou za 3 hodiny. Už od počátku. Ano, byl to boj. Po císaři to nešlo hladce. Ale vyplatilo se. Děti pěkně hladové po pauze a postupně jsme dobře naskočili. Ale nebylo to hned! První měsíc jsem si taky pobrečela.
Pokud máš takový negativní pocity a chuť to stokrát denně vzdát, tak to prostě vzdej a netrap se
vždyť je to úplně jednoduchý
@Tosidelassrandu píše:
Pokud máš takový negativní pocity a chuť to stokrát denně vzdát, tak to prostě vzdej a netrap sevždyť je to úplně jednoduchý
Ne není. Taky jsem bojovala. S dvojčaty po císařském řezu s vpáčenými bradavkami. Měsíc to bylo kruté, ale vyplatilo se. Důležité je nevzdat to. Po své zkušenosti můžu jen potvrdit, že kojit může každá. Jen to prostě ty ženský vzdají. Pak jsem úplně pohodově kojila do 2 let věku dětí. A jsem za to ráda!
@samantafox píše:
Ne není. Taky jsem bojovala. S dvojčaty po císařském řezu s vpáčenými bradavkami. Měsíc to bylo kruté, ale vyplatilo se. Důležité je nevzdat to. Po své zkušenosti můžu jen potvrdit, že kojit mize
Z jakýho titulu ty můžeš hodnotit, jestli někdo v anonymní diskuzi může kojit nebo ne? Důležité je udělat to tak, jak to bude vyhovovat jí.