Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já jsem kojila jen měsíc, nějak to nešlo a neuvěřitelně se mi ulevilo psychicky, když jsem začla dávat UM. Ty hormony po tom porodu u kojení jsou šílené…horší než před porodem. I když mě tu možná někdo ukamenuje, já bych nekojila už ![]()
No, takze urcize muze barzsovat psychiku, ale dosla vych si k pdychiatrovi pro antidepresiva, ktere muze samozřejmě v menších davkach pri kojení
@Anonymní píše:
Vím, že rozhodnout se musím sama, ale ráda si přečtu i jiné názory a zkušenosti. Stojím před rozhodnutím zda kojit či nekojit. Miminko má 6 měsíců. Necítím se už delší dobu psychicky dobře, strašně špatně spím, jsem hodně plačtivá a mám úzkosti. Musím se starat o dvě malé děti a cítím, že je toho na mě už moc. Kojení je technicky bez problému, miminko pije hezky, mléka mám myslím dostatek.Od 5 měsíců přikrmuju a kojení postupně stahuju, nyní kojím 3-4× denně. Chtěla jsem kojit tak do roka, s tím, že bych kojila míň a míň až bych si postupně laktaci úplně zastavila. Teď se mi prsa ještě dost nalévají. Jenže poslední dobou už jsem na tom byla dost zle a musela jsem asi dvakrát sáhnout po prášku na uklidnění po kterém se samozřejmě nesmí kojit, vždycky jsem pak dostatečně dlouhou dobu odstříkávala a za dva dny se ke kojení zase vrátila. Malý vezme lahev s UM bez problému, chutná mu, dokonce mi připadá že je po něm spokojenější než po kojení. Jenže mě to zkrátka mrzí, že bych musela přestat, nevím jak se rozhodnout. Kdybych přestala, můžu si uzdravit psychiku asi rychleji než bych kojení udržovala. Ale já se bojím, že si to budu zpětně vyčítat. Co když se mi po odstavení vůbec psychicky neuleví a ještě budu mít výčitky že jsem přestala tak brzy kojit? Zažila jste to některá? Opravdu může kojení tolik narušovat psychiku a ulevilo se vám jak jste kojit přestaly? Děkuji
Ahoj,
jen se chci zeptat, proč si myslíš, že za tvým psychickým stavem je kojení? Píšeš, že jde bez problémů.. pokud je tam nějaká souvislost, tak je asi lepší přestat, než se trápit..
@Anonymní píše:
Vím, že rozhodnout se musím sama, ale ráda si přečtu i jiné názory a zkušenosti. Stojím před rozhodnutím zda kojit či nekojit. Miminko má 6 měsíců. Necítím se už delší dobu psychicky dobře, strašně špatně spím, jsem hodně plačtivá a mám úzkosti. Musím se starat o dvě malé děti a cítím, že je toho na mě už moc. Kojení je technicky bez problému, miminko pije hezky, mléka mám myslím dostatek.Od 5 měsíců přikrmuju a kojení postupně stahuju, nyní kojím 3-4× denně. Chtěla jsem kojit tak do roka, s tím, že bych kojila míň a míň až bych si postupně laktaci úplně zastavila. Teď se mi prsa ještě dost nalévají. Jenže poslední dobou už jsem na tom byla dost zle a musela jsem asi dvakrát sáhnout po prášku na uklidnění po kterém se samozřejmě nesmí kojit, vždycky jsem pak dostatečně dlouhou dobu odstříkávala a za dva dny se ke kojení zase vrátila. Malý vezme lahev s UM bez problému, chutná mu, dokonce mi připadá že je po něm spokojenější než po kojení. Jenže mě to zkrátka mrzí, že bych musela přestat, nevím jak se rozhodnout. Kdybych přestala, můžu si uzdravit psychiku asi rychleji než bych kojení udržovala. Ale já se bojím, že si to budu zpětně vyčítat. Co když se mi po odstavení vůbec psychicky neuleví a ještě budu mít výčitky že jsem přestala tak brzy kojit? Zažila jste to některá? Opravdu může kojení tolik narušovat psychiku a ulevilo se vám jak jste kojit přestaly? Děkuji
Kojení spouští celý proces hormonů které se uklidní až kojit přestaneš.
V 6 měsících už můžeš přestat kojit..To nejdůležitější jsi předala a imunitu má vlastní.
Jestli toho je na tebe moc přestaň kojit.
Já dokud jsem kojila, byla jsem prostě náladová
pak se to srovnalo.
@sarink Ja Ti rozumim. Kojení se mi nedarilo. V podstatě sem vubec nekojila. Ale ten psych. teror byl strašný. A ta uleva, kdyz jsem si priznala, ze to nejde a dala dvojcata na UM..
Já kojila první dceru do roka, celou dobu jsem na tom byla psychicky blbě, trpěla jsem úzkostmi. Až jsem byla překvapená, jak se mi ulevilo, když jsem kojit přestala. Dcera si nikdy nevzala UM. Pokud prcek pije UM bez problému, klidně bych pomalu odstavila. Teď čekám druhé a jsem zatím rozhodnutá, že tentokrát se nebudu trápit, pokud se opět dostaví úzkostné stavy, odstavím a dojdu si k doktorovi pro antidepresiva.
@Nikuu ano,ale prý jsou ženy, kterým ty kojící hormony prostě nedělají dobře na psychiku, i když kojení technicky běží jak má
Pokud se psychicky kvůli kojení necítíš dobře, tak přejdi plně na UM
musíš myslet i na své zdraví a pokud prcek neodmítá UM tak bych se toho nebála. V prvních šesti měsících je kojení nejdůležitější což už máte za sebou tak bych se vyprdla na antidepresiva a uvidíš jak ti po odstávce bude ![]()
Pokud chces prestat kojit jen proto, abys mohla zobat vic prasku na uklidneni, tak to neni dobre rozhodnuti. Tyhle jednorazove smesky na otupeni nejsou reseni, jsou navykove a problem pak mize byt mnohem vetsi.
Pokud jen chces, aby se ti ustalila psychika a lepe jsi reagovala na psychoterapii, je to myslim rozumne rozhodnuti a kojeni bych takovemu rozhodnuti postoupila.
Pro zdravi ditete je nejlepsi kojit co nejdele. Laktacni psychoza ruznych intenzit dolehne na kazdou a je jen na kazde z nas jestli to vydrzime nebo ne. Mne to potkalo az kdyz byl synovi rok a pul, ale kojim ho castecne i ted davno po tom co mu byly 2 roky. Drzim pesti.
@Anonymní píše:
Ahoj ja se lecim na uzkosti a migreny od 16 let. Pred 9 lety prvni tehotenstvi, vysadila jsem leky ze dne na den a po porodu jsem kojila mesic. Pak desny stavy uzkosti atd.. Ted jsem po druhem porodu, leky jsem brala, zoloft, a sumatriptan na migrenu obcas po porade na genetice. Se zoloftem se kojit muze, ale po sumatriptanu se musi odstrikavat. Po porade s lekari a sestrami v porodnici jsem se rozhodla nekojit, ukamenujte me..:'( je mi to lito. Ale uz tyden v kuse me boli hlava a jsem v klidu.. Protoze vim, ze si muzu vzit lek a malej krasne pije umely mlicko. I detska doktorka mi rekla, ze lepsi kdyz kojit nebudu a budi v klidu nez nejaky nervy a nedejboze nejaka laktacni psychoza. Jsem 14 dni po porodu. Asi tak strucne ![]()
@Anonymní píše:
Pro zdravi ditete je nejlepsi kojit co nejdele. Laktacni psychoza ruznych intenzit dolehne na kazdou a je jen na kazde z nas jestli to vydrzime nebo ne. Mne to potkalo az kdyz byl synovi rok a pul, ale kojim ho castecne i ted davno po tom co mu byly 2 roky. Drzim pesti.
Dulezite je kojit prvnich 6 mesicu a dele jak rok kojeni nema dle lekaru vyznam