Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, s dvoumesicnim miminem jsem dostala antidepresiva sertralin. Lze s tim kojit? Gynekolog rika, ze vse jde do mleka ( jako ze vsechny leky) a ze nekojit. Detska lekarka v nekojeni take problém nevidi a pry pro klid by bylo lepsi nekojit. Psychiatr co mi to predepsal pry zadne negativni účinky nezna a kojil by. A ted babo rad. Letak klasicky rika, ze pouze u kojicich zen davat pouze prevysi-li uzitek pro matku rizika pro dite ( jaka rizika to nerika…). Poradíte? Diky
@Messa já bych zkusila zavolat nebo napsat sem:
http://www.kojeni.cz/linka.php
Dostala jsem v době kojení léky, u kterých se různí dr. taky nemohli shodnout, jestli kojit nebo ne, tady jsou přes to fakt odborníci ![]()
Dostala jsi AD teď čerstvě nebo na ně přecházíš z jiných? Jde o to, že zhoršení psychického stavu po porodu souvisí s vysokým prolaktinem a potíže výrazně ustoupí s ukončením laktace. Já jsem brala seropram, to je taky SSRI AD, ale ta účinná látka je malinko jiná - s ním jsem normálně kojila. Ale já jsem byla už stabilizovaná a na seropram jsem přecházela z jiných AD právě proto, že jsem chtěla otěhotnět.
@wobludka brala jsem je pred 2 lety, ted se potize po sestinedeli vratily.
Zajímavý článek http://www.poradkyneprikojeni.cz/…zivani-leku/
Tudíž pokud není užívání léku výslovně zakázáno, kojila bych dál.
Ja som brala v tehotenstve Sertralin, potom som ho ale musela mesiac pred pôrodom vysadiť. Vysadila som a asi mesiac po pôrode už mi začalo bývať blbo, tak mi ho dr. znova predpísala…ale chcela, aby som prestala kojiť. Mne to bolo moc zaťažko, lebo malému mliečko chutilo a mala som ho veľa. Na nete som sa dočítala, že Sertralin prechádza do mlieka minimálne a veľa žien tak kojí a pod. Myslím, že som to preberala aj s jednou dr. na Modrom Koníkovi. Tak som sa rozhodla, že chcem aj lieky, aj kojiť
Dr. sa to moc nepáčilo, musela som podpísať papier, že je to na moju zodpovednosť, tak som podpísala. A NEĽUTUJEM!
Syn má 4 roky a stále ho kojím
,teda už iba skôr tak cucká a pomaly ho odstavím. Nikdy ale nemal žiaden problém z mojich liekov, úplne v poriadku
Inak, berem 1 tabletku (50mg) ráno.
@AliTad zakazano to v letáku neni. Ale kryjou se tim, protoze nejsou k dispozici studie o vlivu. A prave to me trochu trapi. Ne ze by to mohlo mit vliv ted, ale co treba za 10 let, to nikdo neví… ![]()
@Messa Osobně myslím, že mnohem větší vliv má pak jídlo, které bude jíst, prostředí, ve kterém žije, vzduch, který dýchá… Když mu dáš UM, stejně nevíš, v jakých podmínkách žily ty krávy… Myslím, že se vstřebatelnost léku do MM přeceňuje. A jak píšeš, prostě není etické zkoumat tento vliv, takže se výrobci jen kryjí. Já osobně bych určitě kojila dál. Přínosy určitě přesahují ta rizika (dokonce jsem někde četla, že při kouření do určitého počtu cigaret denně převyšuje přínos kojení ty škodliviny, co se do MM dostávají - v žádném případě ale nechci tvrdit při kojení klidně kouřit). Ale já jsem velký zastánce kojení ![]()
@AliTad mi ted mliko zacalo ponekud ubyvat, takze bych to asi stejne videla na variantu MM+UM… kojeni pres koleno lamat nebudu, ale byla bych rada, kdyby dostala kazdy den aspon jedno ci dve kojeni.
@Messa Jen jestli můžu poradit - pokud se opravdu rozhodneš pro dokrm, není dobré dávat některé dávky MM a některé UM, s takovou o MM brzy přijdeš, pokud najednou budeš prsa stimulovat jen jednou nebo 2× denně. Lepší je vždy nakojit a pak dokrmit, ale určitě ne flaškou. Mimčo neprospívá? Protože jinak to může být jen tvůj pocit, že je mléka méně (třeba proto, že se tak nenalévají prsa, ale pro dítě je vždy mléka dost).
@AliTad prikladam vzdy, to jo, ale z flasky uz jsem prikrmovala a na tom menit nic nebudu, dcera bere oboji a dokonce diky flasce se naucila pekne otvirat dosiroka pusu, s cimz mela ze zacatku problem… ale to je na jinou debatu, me fakt zajima jak s temi leky. Prijde mi lepsi aspon nejake MM nez zadne…
Narodni linka kojeni tvrdi, ze kojit lze. @irenn diky za tip.
V žádném případě bych nekojila, všechno jde do mléka a dosud se s jistotou neví, jaký vliv to může mít na vyvíjející se mozek dítěte, jsou to přeci jen psychofarmaka.