Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Odjíždím na služební cestu na 5 dní a půlroční prcek zůstává s manželem doma. V mrazáku má nachystanou dostatečnou zásobu MM na dobu mé nepřítomnonsti. Řeším ale odsávání MM na služebce. Prostor mít budu, když ho budu potřebovat. Jen nevím, jak často bych měla odsávat a kolik, abych si udržela laktaci a mohla po návratu zase kojit.
Teď kojím jednou v noci, ráno, dopoledne, dokojuji v poledne po obědě, odpoledne a občas večer. Pokud máte zkušenosti, napište. Moc děkuji za radu ![]()
Odsavala som ked sa mi naliali prsa, ale max za 4h..v noci som neodsavala-resp. maleho kojim v 20.00 a potom az ve 4,odsavala som v 23.00 a potom az rano..vsetko ok..
Nechci tě nijak strašit, ale mé zkušenosti s odsáváním v nepřítomnosti dítěte jsou celkem nepříjemné. Kojila jsem 3 měsíce, vždy jeden den v týdnu jsem byla bez dítěte. Přestože jsem každé 2 hodiny odsávala, jak ručně, tak elektrickou odsávačkou, tak to nenahradilo dětskou pusu a já se vždy večer vracela s tvrdými velmi bolestivými prsy… ![]()
Díky za rady
Snad to nějak zvládneme.
@Nicus Budu mít s sebou elektrickou odsávačku. Už jsem byla bez malého den - v noci jsem kojila, ráno jsem nakojila, přes den se snažila odsávat a pak zas kojila v noci a docela to šlo. Prsa nijak tvrdá nebyla. Myslím, že už mám docela ustálenou laktaci a navíc už má malý i příkrmy. Ale nemám právě zkušenosti, jaké to bude při pětidenním odloučení.
Ja bych odsavala tak jak doma kojis, jestli nemas problem s mnozstvim MM, tak muzes i min, pripadne podle pocitu nalitosti prsou, pokud je laktace ustajeni tak delsi prodleva vadit nebude, maximalne az budes doma budes prvni dny nez se rozkojis trosku dokrmovat zasobami
@Bjedrunka Můžu se Tě prosím zeptat, jakou používáš odsávačku a jakou láhev? Máš nějakou speciální pro kojené děti?
@Svistice
Sice sa nepytas mna, ale odpoviem..:-)
Odsavacku mam rucni Aventku, Medela Swing elektricka mi nevyhovovala..alahev Calmu od Medely a Avent natural..pije z oboch rovnako, nema problem sa vratit k prsu..:-€
@miisenka Ty máš ale ještě malé mimčo, ne? Mě jde o 6 měsíců +. Chtěla bych se taky vrátit do pracovního procesu a potřebuju vědět, zda pro tak velké „mimino“ má smysl kupovat Calmu, nebo můžeme jet jen na Aventkách.
@Svistice
Ja myslim ze Ti bude stacit Aventka..teda keby som Calmu nemala, tak by som si ju nekupovala..
@Svistice Odsávačku mám Medela Mini Electric, s ruční Aventkou mi to nešlo… A lahvičky používám MAM Anti-Colic, pití mu z toho jde pěkně a v pohodě se vrací k prsu. Teda aspoň při náhodném krmení to tak bylo. Uvidíme, jak to bude po tomto týdnu.
Jsem teď druhý den pryč, prsa se nijak bolestivě nenalívají. Stačí mi odsávačkou odsávat ráno, odpoledne po programu a večer před spaním a jednou běhěm dne trošku ručně.
Ahoj maminy, za pár dní plánuji celodenní cestu za nemocnou babičkou. Svojí 3 měsíční dcerku sebou nechci raději brát, z lahvičky mi pije krásně, a tak zkouším odsávat, mám ruční (takovou tu pumpovací) odsávačku Suavinéx a docela to jde, ale nevím - nedokážu odhadnout, kolik mlíčka mám malé nastřádat na ten jeden den. Je nějaké „tabulkové“ množství kolik mimčo na jedno nakrmení vypije nebo máte nějaké zkušenosti?
a když už jsme u toho odsávání…je to opravdu nejlepší po kojení, pomáhá nahřívání? Nebo jsou na to ještě nějaké fígle?
děkujuu ![]()
@TerezaaKristynka Po kojení už toho asi moc neodsaješ, když se nadlábne dítě (pokud tedy nejsi mlíkárna, i takové ženské jsou). Já odsávala pozdě večer (v 7 kojení, v 10 odsávání) a pak ještě extra v noci (malý se budil mezi 12-1, já si dávala třeba na 3 nudíka). Kolik toho vypije bys měla vědět ty, když píšeš, že pije z lahvičky hezky.
@Svistice z lahvičky pije vodu v těchhle vedrech, jinak samozřejmě kojím normálně z prsou, to bych se jinak přeci neptala
no právě že všude čtu že nejlepší je odsávat po kojení ale taky mi to nepřijde „logický“…zkusím to teda v noci ![]()
@TerezaaKristynka No, v tom případě bych odzkoušela, jjestli bue pít z lahve mlíko. že pije vodu je pěkný, ale neprůkazný.
Mě pije z lahve mlíko ale vodu ne.