Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Prosím o radu ostatní maminky. Mám 5 týdenní miminko. Bohužel moje mléko ji nestačí, tak již od druhého týdne dokrmujeme UM, stále stejná značka, stejným způsobem. Nejdříve ji dám z obou prsů (cca 10 ml, víc nevytáhne), pak když pláče hlady tak z lahve UM, na jedno krmení 90 ml(obvykle vypije tak 80tku…) Poslední týden mi začla u kojení blinkat, tak 2 x denně, není to po každém jídle. Včera hodila doslova šavli, vypadalo to jako celá porce, lehce natrávená. Krmím nejdříve po 2, spíše po 3 hodinách, aby se nemíchalo mlíčko v bříšku. Stane se mi, že vypije jen půlku, a dál nechce pít, ale po půl hodině se najednou probere a dožaduje se zbytku, který se jí ale bojím dát, když je to tak dlouho od začátku krmení. Pak vydrží plakat další hodinu hlady, a jak naříká, naloká se vzduchu a pak krká, a prdí a zas ji z toho bolí bříško. čím ji můžu to trápení ulehčit? Dělám to správně, že po pauze v krmení již další UM raději nedávám, nebo ji zbytečně trápím?
Že od tebe vypije max. 10ml víš jak? Vážíš? Jestli si jen občas ublinkne, třeba je prostě jen přecpaná. Zkus ji dát během jídla odříhnout a pak dokrmit zbytek, může jí i tlačit vzduch v bříšku. Jestli ti zvrací obloukem pořád, běž k Dr., to už by se mělo řešit.
UM bych častěji jak po 3 hod nedávala, není tolik stravitelné jako MM. Jestli vypije jen půlku, klidně jí pak ještě trochu nabídni.
A na to kojení bych se buď úplně vyprdla a nebo se naopak zkusila ještě rozkojit. Kvůli takový trošce je to zbytečná námaha ![]()
To vím protože jsem několikrát byla u doktora na kontrolním kojení, malá nepřibírala… A víc jak 10 ml nevytáhla, teď už to kojení jen „dojíždíme“ když se mi trošku nalejou prsa, zas si říkám, že i ta troška ode mě je lepší jak nic, a postupně to snižujeme, až přestane téct úplně, přestanu kojit. Obloukem zvracela jen jednou, jinak je to spíš ublinknutí na lžičku, ale poslední týden dost časté
a když to vyhodí, má pak pochopitelně zas hlad… Takže myslíš, že když mi po půl hoďce začne mlaskat pusinkou, mám ji ještě lahvičku dát? Bojím se jak je to UM, aby se právě nemíchalo natrávené s novým…
Může mít i slabší reflux, s tím holt nic neuděláš, jen vydržet. Pokud ublinkne jen trošku, určitě nemůže mít po chvíli hlad. A taky ne každej pláč a mlaskání pusinkou znamená hlad
Když vypije svojí normální dávku, držela bych se min. těch 3 hodin.
U nás pomáhalo během krmení nechat odříhnout. Sice blila i tak, ale nebylo to tak hrozný. U miminek je to běžná věc, nemusíš se ničeho bát ![]()
Muze mit reflux. Deti do pul roku nemaji takovou zaklopku a natravene mlicko se jim vraci ze zaludku zpatky do jicnu… to pak samozrejme v krku pali, ditko se dozaduje dalsiho piti, aby tu neprijemnou chut spalchlo. Je to trochu zacarovany kruh. Pomaha polohovani, podavani UM v mensich davkach ale casteji, nez je napr. uvedeno na krabici. Deti na UM maji tendenci se prepijet.
Dělám to taky tak, že když si dá delší pauzu při krmení, tak další dávku nedám, dřív jak za dvě hodiny. Doktorka mi řekla, že po půl hodině už nesmím dodat do žaludku další, aby se nenatrávené mléko nesplachovalo společně s tráveným do střeva. A kdyby byla malá neklidná, tak mi poradila vydržet to s ní alespoň hodi u za pomocí dudle, nebo trošky hořkého čaje, či převařené vody na lžičku, což vůbec nedělám. Taky mi malá zvracela po UM, dávali jsme menší dávku, než je napsáno na krabici a s přestávkami a odříhnutím a teď už zvyšujeme množství a zatím nezvrací. Ale úplně Tě chápu, jak je to hrozný, vydržet s hladovým křičícím dítětem, které si velkou část žaludku vyprázdnilo hned po krmení.
@petrul jj odrihavat se snazime, ale malokdy se podari, ale kdyz uz, tak riha jak starej chlap
@74paja takze pokud se dozaduje, aby splachla pachut v puse, tak v zadnem pripade asi nedavat, jinak to pak vyhodi cele ne? na krabici je pro jeji vahovou kategorii napsano asi 140 ml 5× denne, coz je blbost, na to je mala, dostava 80-90 ml 8× denne, sama se tak i budi…
@benjaminek jj presne to jsem si myslela, ze pak se ji to v brisku akorat pomicha a udela ji to jeste vic zle. a jak jste si poradili tu hodinku? proste nechat vyrvat, az usne unavou? trha mi to srdce ![]()
@Sobriquet
Bohužel naše jak řve, tak neusne, dokáže být i šest hodin vzhůru, musíme se jí věnovat, chovat, zkoušet dávat dudlík a mít jí pořád u sebe, je to časově náročné, ale snad bude časem líp, doufáme.
@benjaminek no tak to je mazec, a to i v noci? me zatim pokazde tak za hodinu dve usne sama, akorat jednou jsem s ni ponocovala od 1 do rana az do 6,a to jsem teda byla fakt hotova…
@Sobriquet
Noc je pro mě katastrofa, boj o přežití
, někdy usnu, i když malá ještě nespí, bohužel si neporučím
.
U nas pomohlo az specialni mleko. Davali jsme Beba Pro 1, ted davame Beba A. R. To je primo proti ublinkavani. A uz neblinka.
Jojo mi to ted resily take a musime davat nutrilon ar. akorad to neni vhodne pto ty miminka co maji problemy se stolickou rikala dr.
Dobrý den, mám dotaz používáme Bebu comforf 1 již 17 dní malá po něm vůbec neblinkalá ale teď momentálně asi 5 dní po krmení blinká ne při každém krmení ale blinká. Je prosím možné že jí Beba nesedla? Stolici má každý den i prdíky. Malá po krmení nemůže nějak usnout vždy usne až tak za dvě hodiny. Děkuji za jakoukoliv odpověď.
Příspěvek upraven 28.03.21 v 12:11
@Snuk píše:
Dobrý den, mám dotaz používáme Bebu comforf 1 již 17 dní malá po něm vůbec neblinkalá ale teď momentálně asi 5 dní po krmení blinká ne při každém krmení ale blinká. Je prosím možné že jí sunar nesedl? Stolici má každý den i prdíky. Malá po krmení nemůže nějak usnout vždy usne až tak za dvě hodiny. Děkuji za jakoukoliv odpověď.
Tak Beba nebo Sunar? Jinak občasné blinkání je úplně normální, pokud to nejde velkým obloukem. Náš syn třeba dělá to, že posledních pár nasátí nepolkne a pak to vypadá, že blinká, přitom jen plive ![]()
Naše malá taky takhle ublinkavala, stačilo jen dat pořádně říhnout a nechat ji po každém krmení cca 20 minut jen ležet aby jí slehlo. Po čase už nám blila takovým způsobem a po každém krmení (někdy nestačila ani dojíst a už zvracela), že doktorka doporučila AR Sunar nebo přidávat do UM nutriton. Za mně určitě lepší nutriton. Ten Sunar nás po dvou týdnech úplně zabetonoval a stejně občas blila.