Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky prosím nemáte někdo zkušenost.
Náš 3,5letý syn začal z ničeho nic zadrhávat a koktat.
Trvá to asi 14dní ale zhoršuje se to.
Básničky, písničky říká v pohodě a pak mi chce říct obyčejnou větu a nedokáže jí říct jak se zakoktá.
Dřív mluvil hezky.
Vůbec nechápu co se děje.
Děkuji za všechny informace.
Hanka
Našemu staršímu se taky děje něco podobného, jen začal až po čtvrtém roce a ne koktat, ale zadrhávat. Jestli to třeba nemá něco společného s vývojem mozku
Ptala jsem se psycholožky, ta tvrdí, že je to normální.
Není to nic neobvyklého v tomto věku. Mozek je rychlejší než pusa
Mělo by se to samo srovnat. Tím spíš, že u básniček nemá problém. On ti chce něco hodně rychle říct, ale pusa a hlava jede jinou rychlostí. Ve školce se to u dětí ukazuje často, většinou je to dočasné.
Dobrý den, my máme úplně ten stejný problém. Synovi je 4,5 a začal zadrhávat před svátky. Teď je to horší a horší. Klidně přeříká celou svou oblíbenou pohádku slovo od slova, ale když má něco říct, tak z něj vypadne jen „ma-mi, ma-mi, ma-mi“, pak si zakryje pusu rukou a rozbrečí se, že to neumí říct. Jsme z toho zoufalí, pořád přemýšlíme, kde jsme udělali chybu. Pravdou je, že máme malé mimčo, ale dceři je už rok, před narozením ani potom se nic takového u něj neprojevovalo.
Chodíme na logopedii, zatím jsme byli na první schůzce, tam mu řekli, že neumí pohybovat jazýčkem, tak doma trénujeme podle básničky, to mu už jde, na druhou kontrolu jdeme za týden.