Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jdu k Vám pro radu. Když se v rodině objeví střevní chřipka (tím myslím příbuzné) jak dlouho k nim nechodíte po odeznění příznaků? Já se snažím tak 3-4 dny, ale všichni si myslím, že přeháním, ale mám zkušenosti, že pár dnů po může dotyčný ještě nakazit, díky za Vaše zkušenosti.....
Střevní chřipka se šíří rychlostí blesku… V sobotu začal syn, v noci z neděle na pondělí už jsme to měli všichni. Inkubační doba je několik hodin až 2 dny. Jak dlouho je člověk infekční, netuším ![]()
Děláš dobře - nejvíc infekční je sice člověk ve chvíli, kdy zvrací nebo přijdeš do styku se stolicí, ale i když už má po odeznění příznaků, může být ještě 3 dny poté nakažlivý. Samozřejmě dospělého už tím nenakazí a normálně zdravé děti také ne, ale nám se stalo, že dcera byla oslabená po antibiotikách, měla 2 dny po dobrání a přišla teta , která měla 3 dny před tím střevní chřipku a dcera to chytla (nikam jsme nechodili, byli jsme stále doma)- když jsem se ptala doktorky, jak je to možné, řekla, že to tak je. Ale je fakt, že když má někdo střevní virozu a odezní mu příznaky, stejně pak jde do práce nebo do školy, nemůže s tím být doma další 3 dny, když už mu nic není…
My střevní chřipku prodělali už několikrát. Je to hodně rychlý masakr. Kamarádka přijela ve středu a říkala mi, že ji prodělala přes víkend. Dva dny a byla o. k… no a potom za dva dny v pátek začala nejmladší dcera, já v sobotu a chlap ze soboty na neděli a druhá dcera to stejné… zrovna byla u tety když v noci blinkala. Samozřejmě se od nás nakazili i známí, jenže to jsme o té chřipce ještě pořádně nevěděli. U nich to byl stejné. Teď ji proděláváme znovu :-/ Jsou to dva měsíce co jsme se z toho masakru dostali. Doufám, že se vyležíme a už budme mít alespoň dva roky klid ![]()