Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
letos se nám urodilo strašlivý množství jablek a milujeme jablečnej koláč na křehkém těstě. Přemýšlela jsem, jak to udělat, abychom ho mohli mít častěji. Jsou to hodně padaná jablka, často i nahnilá a ta prej nejsou dobrá na zavaření (nastrouhaná a upěchovaná), tak mě napadlo, vyrobit si vyloženě polotovar - zamrazit a pak kdykoli vyndat a upéct. Nevim ale, jestli je to dobrej nápad, aby se to pak nějak nezdrclo, nebo tak něco. Nemáte některá zkušenosti nebo nápady, jak to udělat? Vim, že se běžně takovýhle koláčový polotovary prodávají, ale nevim, jestli jsou třeba jablka předvařená nebo je to nějak předpečené a zamražené. Poradíte jak na to?
Nevím, jestli by nebylo lepší je rovnou dopéct a pak dát zmrazit. Po orzmrazení pak jen do trouby ohřát.
U dortů to takto není problém.
To dělá moje mamka a nemám to moc ráda. Těsto i ovoce se rozplizne a už to prostě není „ono“. Chtěla bych právě to čerstvé, nadýchané. Vždycky se to sní na posezení a je s tím docela práce, takže by bylo fajn, mít takhle připraveno a když má přijít návštěva, vrznout to do trouby a mít čerstvý pohoštění bez práce.
@markopa píše:
To dělá moje mamka a nemám to moc ráda. Těsto i ovoce se rozplizne a už to prostě není „ono“. Chtěla bych právě to čerstvé, nadýchané. Vždycky se to sní na posezení a je s tím docela práce, takže by bylo fajn, mít takhle připraveno a když má přijít návštěva, vrznout to do trouby a mít čerstvý pohoštění bez práce.
Obávám se, že nic Ti nenahradí, čerstvě upečený koláč.
Já teda zmrazovat nedávám a i bych se bála. Možná spíš se poohlédnout po nějakých jiných receptech, co by šly využít. Já třeba dělám dort, rychlý. Hooodně zjednodušeně, rozvaříš jablka, přidáš vanilkový puding, do formy dětské piškoty a tím to zaliješ a až to ztuhne, nahoru šlehajda a dá se to dělat i ze zavařených jablek a je to dobré.
Je to podobné jako čerstvé x rozpékané ze zmraženého polotovaru. Jako čerstvý koláč to bude při jakémkoliv postupu těžko…
Ahoj, vždyť jablka se dají sehnat po celý rok a stojí pár korun. Tak když dostaneš chuť na koláč, koupíš 4 jablka a uděláš si ho… ![]()
Já jsem si padaná jablka oloupala, nastrouhala a zamrazila po jednotlivých porcích. Už jsem je i použila na štrůdl, po rozmrznutí pustí dost vody, tu jsem slila a trochu jsem je přitom vymačkala. Výsledek byl stejně dobrý jako z čerstvých. Těsto bych si udělala čerstvé, mě stejně přijde nejvíc práce s loupáním a strouháním jablek, těsto mám hned.
@Dominika83 píše:
Ahoj, vždyť jablka se dají sehnat po celý rok a stojí pár korun. Tak když dostaneš chuť na koláč, koupíš 4 jablka a uděláš si ho…
To určitě může, ale jsou lidé, kterým je proti srsti na podzim nechat shnít kupu českých jablek ze zahrady, a o měsíc později někde nakupovat, a vůbec nemusí jít o finance.
@zrcadlo píše:
To určitě může, ale jsou lidé, kterým je proti srsti na podzim nechat shnít kupu českých jablek ze zahrady, a o měsíc později někde nakupovat, a vůbec nemusí jít o finance.
A proč by je měla nechat shnít? My jsem třeba v loni také nevěděli co s kupou jablek, tak jsme si nechali udělat ze 2 pytlů jablek 40 litrů výborného moštu… ![]()