Kolaps při darování krve

3155
14.5.19 12:53

Když omdlíte, určitě se o vás postarají, jsou zvyklí. Ale spíš se tomu předchází.
Děkuju, že jste se tak rozhodla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2398
14.5.19 12:54

Důležité je hodně pít.
Mě sestřičky donesly pití i během odběru. A pak se stále ptaly, zda mi je dobře, po odběru jsem chvíli seděla na lehátku a pak až jsem šla.
Nebylo mi vůbec nic, jen další dva dny jsem byla vždy večer dost unavená.
Při dalším odběru jsem už dopředu i po něm brala železo v tabletách a bylo po únavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
14.5.19 12:59

Mě třeba z důvodu nizkyho tlaku ani na ten odběr nepustili. Oni před tím dělají nějaká vyšetření a když se jim cokoliv nezdá tak tě k odběru nepustí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4380
14.5.19 13:00

Je to normální, mě po prvním odběru odvezla sanitka, ale pak už v pohodě :) a měla jsem všechna vyšetření před odběrem v pohodě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3494
14.5.19 13:01

Ahoj. Nebudeš první ani poslední. Samozřejmě základ je hodně pít a během a po odběru ( když nemáš zkušenost), nedělat prudké pohyby, hlavně při změnách polohy těla. Mně se udělalo mdlo asi po 15 odběru a fakticky to bylo (zpětně hodnoceno) jako hodně zajímavý zážitek. A po tomto se mi dělaly závratě asi dva roky při pohledu na vpichovani jehly. Tak jsem se odvrátil a bylo vše ok. Dnes si to užívám zase od začátku do konce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
14.5.19 13:01

Já jsem jim tam omdlela, musely mě křísit. Tenkrát bylo kolem mne pět sester, když jsem se probrala. A to jsem tam byla po čtvrté. Pak mi řekly, ať už raději nechodím, když budou potřebovat mou skupinu, ozvou se ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
14.5.19 13:02

Mne se udělalo hodně zle už během odběru, tak ho stopli, musela jsem vypít snad litr džusu a mazala dom :) jsou zvyklí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.5.19 13:04

Také doporučím předem hodně pít a pak odpočívat, vstát, až si budeš jistá, že jsi OK. Mně se stalo jen jednou a to když jsem dávala krev po noční a pak jela domů asi 10 km na kole (velký kus prudký kopec) :mrgreen:, tak jsem doma po příchodu sebou málem sekla. Ale jinak ne. Také jsem vždy dávala jen z levé ruky, to bylo vždy v pohodě a jen jednou z pravé, to mi také nedělalo úplně dobře, pak už zase jen z levé a zase dobrý. A také jsem měla méně železa, tak jsem ho pak musela brát. A na poprvé jdi raději s někým, kdyby náhodou něco. Jinak skvělé rozhodnutí, stojí to za ten pocit někomu pomoci. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.5.19 13:07

Jo a mně pomáhalo se na to dívat, což je paradox, čekala bych to obráceně. Asi jsem měla lepší pocit, že to mám jakoby „pod kontrolou“, vidím, co se děje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
14.5.19 13:07

Nechají té ležet jak dlouho potřebuješ. Taky mám nízký tlak a v pohodě. Ono jakoby tím strachem a nervozitou, alespoň já vždycky jsem, si ho trochu zvýšiš. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pvln34
14.5.19 13:11

Taky mam nízky tlak a bola som v pohode. To vyšetrenie vyradí pár ľudí, kt z nejakého dôvodu nie sú vhodní. Nemocnica síce krv potrebuje, ale nie za každú cenu, inými slovami, nechcú ohroziť darcov ani pacientov.
Mne pomáha piť hodne vody pred odberom a po odbere doplniť cukor (čokoláda), potom ten deň len odpočívam. Držím palce :kytka:

• Citovat
  • Upravit
392

U nás můžeš ještě chvilku ležet na odběrovém lehátku, než si troufneš vstát. Když jsem omdlela, měli přímo lehátko pro takové případy, dali mi sladký čaj a chvíli jsem si tam poležela, změřili mi znovu tlak a šla jsem na konzultaci k doktorce. Ta mi doporučila zkusit znovu darovat až za pár let, pak mi ale za rok poslali pozvánku k odběru a ač jsem dlouho ležela i seděla, stejně jsem znovu omdlela, takže mě vyřadili. Už je to pár let, tak možná si zavolám, jestli má smysl to zkusit znovu. U mě to byla kombinace hraničního krevního obrazu a nízkého tlaku. Ale znám spoustu holek, co i přes nižší tlak nemají problém, takže bych se nebála. Důležitý je před odběrem dost pít a po odběru dostatečně dlouho ležet. Určitě jdi do toho, stojí to za to. Já jsem alespoň v registru dárců kostní dřeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4851

@Bebinka29 stalo se kamarádce, když byla darovat poprvé. Ono tam sedíš na takovém křesílku, jakmile zahlásila sestře, že se ji asi dělá zle - ta přiběhla na křesle něco přenastavila, že najednou ležela a měla nohy nahoře, jehlu ji vypojila. Teď už kamarádka byla darovat poněkolikáté, šlo jen o ten prvotní šok z velké jehly, zvykla si :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
14.5.19 13:16

Ja dobry pri odberu, ale po odberu jsem tam mela chvili jeste zustat, nastesti jsem poslusne zustala a udelalo se mi spatne, nastesti jsem neomdlela, ale chybel kousek, sla jsem za nima zpe do te odberove mistnosti a ani jsem nemusela nic rikat, asi jsem vypadala fakt desne. neboj se jsou zvykli ;) nejlip se s nekym domluv a jdete tam spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1351
14.5.19 13:16

Jsou zvyklí, že se prvodárcům (a nejen jim) udělá mdlo. Můj chlap to blbě snáší a to má přes 20 odběrů. U nás dávají k dispozici čaj, tak hned od příchodu hodně pije. Na odběr se klidně nechá položit hned, jak cítí, že to není ono. Po odběru hned zase pít a najíst se. Lepší, pokud tě po prvním odběru někdo odveze/doprovodí.
Neboj. A vítej ve VIP klubu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast