Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Svatební obřad v místě trvalého bydliště jednoho ze snoubenců je zdarma.
Teda je to už hodně let, ale obřad na radnici se neplatil. Takže jen kytka, prstýnky a ten oběd. Nabalit se na to dá samozřejmě milion dalších věcí, oblečení, boty, kadernice, kosmetička atd. atd.
Pak ještě jestli budete chtít dát vědět, že se budete brát /jste se vzali klasickým způsobem, tak oznámení.
Ani prstynky nejsou podminkou. U nas je vzdy jeden oddavaci den v mesici (nektery patek), co je uplne zdarma, jinak je to treba 3000 za pronajem prostor. A myslim, ze se platila 1000 za zadost. Kazdopadne vyrazte na matriku, tam vam reknou co a jak.
Za oddání se platí 1000,– to je prostě kolková cena. Musíte zajít na Matriku, s sebou rodné listy, je-li někdo rozvedený, tak rozvodový papír od soudu. Oddají Vás klidně ve vybraném dnu, my jsme se brali letos 1.4. což bylo pondělí. Šaty jsem měla bílé, jednoduché, vdávala jsem se v nějakém 25tt. My jsme investovali do prstenů, svědky jsme měli z matriky, po obřadu jsme odjeli na Wellnes. Manžel si kupoval komplet nový oblek, moje šaty mě ale zase vyšly na 150,– nové ![]()
Obřad na úřadě se neplatí. Cena záleží na tom, jestli chcete prstýnky, kytici a další čičovinky. A taky na tom, jak si ten oběd představujete
Jinak my jsme se brali na úřadě, potom byl oběd. I s náma 2 tam bylo 11 lidí. Měla jsem šaty krátký šaty do krémova z Calliopu (asi), prstýnky z oceli za pár šupů z netu. Oběd byl v nejbližší restauraci, takové dost… obyčejné
Vlezli jsme se do cca 5t. I míň určitě.
Kytici jsem neměla a oblek si vzal manžel ten, v kterým maturoval ![]()
Zařizovat nic nemusíš. Jen si zarezervuj místo obědu a ideálně už vyber jídlo, ať si pak někdo neobjedná něco, na co bude čekat hodinu a ostatní už budou dávno po jídle. To se stalo nám, trapas jak prase. Jinak samozřejmě přijdeš na úřad s OP a rodnými listy a tam se na všem domluvíte, vyplníte papíry a úřednice vás navede ![]()
Ahoj zajdes na matriku daji ji ti vyplnit papiry jak uz nekdo psal rodny listy popr rozvodovy list sebou co se tyce platby je to zdarma radnice maji na to urcity dny to ti tam reknou u nas je to treba sudy tyden zdarma a lichy uz platis 1000 kc mi jsme si kupovali prstynky z bileho zlata takove jednoduche vysli nas na 13000 saty jsem mela za 3000 a byli moje dal jsem je prodala jelikoz jsem je neznicila manzel mel oblek svuj stary jen si koupil novou kosili a kytice velka + pro manzela do kapsy a pro mamku a tchyni to me vyslo na 1500 takze je to opravdu na tobe kolik do toho chces nebo muzete dat
Záleží jak kde, ale obřad na úřadě se neplatí ale tam se to právě liší úřad od úřadu. Někde oddavaji každý týden jinde jen v určitý dny. U nás je třeba každý týden na úřadě a jednou za měsíc na zámku zadarmo. Mimo ty termíny se platí 1000 Kč ale to pak nemusím mít svatbu na daných místech a oddavajici přijde klidně ke mě domů
my měli svatbu jen se svědky a dětmi plus kamarádka co fotí nám udělala pár fotek na památku. Takže nás bylo dohromady 8,kytku jsem měla jen jednoduchou, šaty jsem si koupila taky jen jednoduchý, oblek chlap má, pak jsme zašli na oběd a prstýnky jsme měli taky jen symbolicky protože manžel ho v práci nosit nemůže a tam je dost často
no dohromady nás to vyšlo asi tak na 8000 ![]()
@dog.s my jsme měli na radnici asi cca 80 lidi
ale to se neplatí. My jsme platili, že to je o víkendu a ne v den k tomu určený. To byla myslím že 1000 a pak protože jsme neměli tam trvalý pobyt a ani to nebyla naše obec s rozšířenou působností tak další 1000. Jestli tam má trvale bydliště tak myslím, že platit nic nebude. Jen teda, jestli to mají stejné jak tady. A jestli se vezměte o víkendu, tak asi jen tu 1000
@dog.s nejlepší je, pokud se podíváš na web města, kde se chcete vzít, tam máš všechno napsané. Šaty, kytku, prstýnky mít nemusíš. Jen musíš předem vyplnit dotazník a zamluvit si termín. A po svatbě počítat s tím, že pokud měníš přijmení, tak oběhnout úřady, ale výměna OP je zdarma (pas se platí).
A jak je to třeba s ŘP a profesní kartou řidiče? to se taky platí znovu? ani nevím jestli se tam píše stav ![]()
@dog.s plati se, ale je to 50Kc nebo kolik a musis mit svoji fotku…stav tam neni (manzelovi zustal stejny), ja jsem menila kvuli jmena.
@dog.s musíš všude nahlásit změnu jména, takže obeslat zdravotní pojišťovnu, doktora, banku a všechny další instituce. Veškeré doklady si ty musíš nechat vyměnit, takže i ŘP, pokud si budeš brát přítelovo příjmení. Obeslat všechny je asi největší opruz