Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Všechny zdravím. Chtěla bych znát vaše názory ohledně odkládání mimča do lehátka. Na stránkách o vývoji dítěte jsem se dočetla, že v lehátku by nemělo být dlouho a ni často( přestože to rodičům vyhovuje) protože to brzdí tělesný vývoj. dítě je pasivní a nic nemůže dělat. Máme doma lehátko s hrazdičkou a malou do ní dávám hlavně když se potřebuji kupříkladu nasnídat, když jí dáváme kaši, nebo potřebuji pověsit prádlo a ona se na mě dívá, Nebo si jí postavím i před wc, když tak jsem déle
. Mezi spaním je asi tak 2 h vzůru a z toho může být tak nanejvýš 15- 25 min v lehátku. Je to moc?? Jinak samozřejmě dlouho pase, hraje si na břiše i na zádech, pomáhám jí s přetáčením, nosí se v manduce, dělám letadlo a další věci.
Jak často tedy používat lehátko aby nebrzdilo aktivitu???
Díky za příspěvky
hele kdyz tam ma hrazdicku, tak to podle me aktivitu nebrzdi, preci jen se celou dobu taky neotaci, ale hraje si jen rucickama, ne?
ja rafanka mela ze zacatku v lehatku skoro porad, protoze blil, tedka po kojeni půl hodky, on tam bohuzelk moc nevydrzi, nechavala bych klidne dyl.
Pochybuju, že by to výrazně brzdilo aktivitu. Já měla Lukyho v lehátku taky dost často, přesně jako ty…když jsem jedla, věšela prádlo, myla nádobí, byla na wc… A teď? Lehátko můžu prodat, protože i když je úplně na ležato (mám polohovací), tak si zapře lokty dozadu a sedá si, takže by mi z toho beztak brzy zdrhnul. Má to sice pásy, ale on je úplně zkroucený, jak se snaží si pořád sedat. Takže za nás to tedy nezbrzdilo nic, naopak je až moc aktivní ![]()
Aňula je mladší, v lehátku (s hrazdičkou)občas bývá, ale jen jako poslední možnost. Pokud to jde, nechávám ji raději jen na dece na zemi - v lehátku otáčení moc nenatrénuje, max. fakt bouchání s hračkama. To jí jde ale velmi dobře ![]()
Celkově tam může být tak 15 min. denně.
Asi by nebylo dobré nechávat tam mimčo celé dny, ale pokud střídáte i bříško/záda a další aktivity, tak v tom problém nevidím…
myslím, že je to OK. zase nic se nesmí přehánět!! navíc, když tam má hrazdičku, rozvíjí zase jiné aktivity…
já měla Vojtu hodně v postýlce na kolečkách, i do koupelny jsem s ní jezdila, takže lehátko jsem doma skoro nepoužila, ale ocenila jsem ho hlavně když jsme šli k tchánovcům o patro níž.. to pak byl v lehátku dost, rozhdoně déle než 15min. ale zas to nebylo pravidleně, tak jsem to neřešila…
Ahoj.Já si myslím,že je to OK.
Nemyslím si,že by lehátko s hrazdičkou brzdilo aktivitu.Spíš to nepodporuje zdravý vývoj páteře a svalů.Stejně jako všechna chodítka,klokanky,hopsátka,o kterých se tolik diskutuje.
Jsou lékaři,kteří zavrhují i tolik populární šátkování.Nejhorší na vývoj páteře jsou autosedačky vajíčka.Ty jsou ale konstruované k jinému účelu,k zajištění bezpečnosti dítěte při nehodě.Zdravý vývoj je v tomto případě vedlejší.
Já znám rodiny,kteří s dětmi cestují hodně,děti tráví v autosedačce daleko víc času,než Tvoje malá v lehátku.Taky si s tím nedělají starosti.
Můj názor je všeho s mírou.Určitě to není moc.
Ahoj, já myslím, že je to ok. Když dáš mimčo 4×denně na 15minut do lehátka. To brždění vývoje je hlavně z toho důvodu, že dítě (a právě hlavně, když je tam hrazdička) se jakoby natahuje dopředu, zapojuje břišní svaly a jde trochu do „polosedu“ - to brzdí vývoj v tom, že normální fyziologický vývoj je u všech dětí téměř stejný (hlavičky, pasení, plazení, na kolínka, lezení atd.) a pokud ho narušíš brzkým posazováním (jako třeba, když dá někdo dítě, které se ještě ani neplazí, do sedu do sporťáku, nebo motivací k posazování v lehátku)- může se vývoj výrazně zpomalit nebo zkomplikovat (děti které nelezou, ale rovnou si stoupají, nemají ještě dostatečně posílené zádové svaly, to zatěžuje páteř a v dospělosti můžou trpět různými bolestmi zad atd.). Nevím, jestli jsem to napsala pochopitelně:-) Samozřejmě na to existují různé názory…
Tak my jsme lehátko taky hodně využívaly když byla Veru maličká, hodně blinkala a občas to byl jediný prostředek kde usnula. Čím byla větší tak jsem používali míň a míň. Teď už prakticky jen na jídlo, jinak už se koulí na zemi. Takže si myslím, že je to OK. Pokud ji v tom nemáš celý den tak je to v pohodě. ![]()
Holky, ozivuji a prosim jestli nemate nejake aktualnejsi info? prcek ma 4,5mes, doma mame FP vibracni lehatko a nove zapujcene houpaci lehatko na baterky. syn to naprosto zboznuje, je tam moc rad, hraje si se zavesenyma hrackami, kope silene nohama, aby se rozhoupal a navíc na nas všechny krasne vidi
samozrejme během dne ruzne stridame postýlka, zem, hraci deka, hrazdička, sedacka, nositko, kocarek… ale me by zajímalo, jestli někdo vi, jak dlouho by tam přes den mohl byt, aby mu to nijak neublizovalo
prvorozeného jsem tam dala občas při vareni apod a neresila, ale tenhle je tam proste tak spokojeny ![]()
@peta81 Mě tam syn kolikrát i usnul, tak jsem jen zvedla „tu nohu“ výklopnou, aby ležel na zádech a spal tam klidně dvě hodiny. Neřešila jsem to. Leží na zádech, nožky trošku do kopce pokrčené.. Přes den si tam hrál třeba hoďku když jsem vařila nebo uklízela. Taky jsm eto hodně střídal. Nikdy jsem nikde neviděla a nečetla doporučenou dobu. Ale myslím že tři hoďky denně, s pauzama. Proč ne. Je ve věku kdy už ho nebaví jak tak ležet, nejspíš se ještě sám neotáčí..? takže střídat, nepřehánět a jeslti se mu tam líbí, nechala bych ho.
Ahojky naši malou jsem do lehátka dávala taky hodně jednu dobu to bylo jedine misto přes den kde neřvala a i spinkala ve dne a navíc jsem ji mohla tahat sebou po celem bytě takže jsem měla občas i volne ruce na vaření, úklid atd.
Teď jak je ji už půl roku tak je raději v ohradce a nebo na zemi na koberci tam se může přetáčet dle libosti a v lehátku už bývá jen na krmení ![]()
@peta81 ja jen vim, ze nase dr. z RHB nam tehdy rikala, ze v houpatku/lehatku by melo byt dite tak 10% co bdi a urcite v tom nenechavat spat. Nejlepsi je na zemi na dece. Mala v nem moc rada nebyla a tak jsme lehatko vyuzivali jen pri prikrmech ![]()
@peta81 Nám lékařka taky říkala, že by v tom mělo miminko být co nejméně to jde, ale my jsme to neřešili, protože jsme lehátka, chodítka apod. vůbec nekupovali.