Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Včera jsem měla dost nepříjemný rozhovor s tchýní. Vmetla mi, že dcera má „plnou prd*l hraček“ a že se mi to jednou vymstí. Nakonec jsme se opravdu dost pohádaly.
Že si je neumí ani uklízet. Ale ona si je uklidí, jen jí k tomu musí člověk dokopat. Opravdu nejsem ten typ, který běží a koupí dítěti na co si ukáže. Hračky dostane k Vánocům, narozeninám a k svátku. Momentálně má krabici Lorri stavebnice, krabici s pár barbie a oblečky, cca 3 panenky a příslušenství, vláčkodráhu, dětský notebook, který je ale spíš pro školní děti, pár autíček, puzzle, kuchyňku, doktorský kufřík, ještě v taštičce pár maličkostí typu kinder vajčko a pak ještě šuplík věcí, které jsou jí už malé a podědí je mladší dcera (3 měsíce). Se vším si hraje, nic neleží v koutě. Tchýně mi tvrdí, že to co má dcera je nadprůměr a nikdo jiný to nemá. A já nemám srovnání, tak se ptám : jak je to u vás s hračkami? kolik jich máte pro čtyřleté děti a uklízejí si je sami od sebe a bez keců? Nebo nad nimi musíte stát jako já?
Děkuji za reakce
@sunshine125 myslím,že to je v pohodě
A do uklízení musím dokopat i sedmiletého. A někdy i sebe
Nechápu tvojí tchýni proč to řeší ![]()
@elot taky mi to hlava nebere, jenže já, jak mi někdo něco takového řekne, tak nad tím přemýšlím a hlodá a hlodá…
Naše děti toho mají mnohonásobně víc (je jim teda 5 a 9 let). v tomto věku bylo velmi oblíbené Duplo, dopracovali jsme to až na obří krabici kostiček. a uklízení je problém stále. momentálně skáču přes téměř souvislou vrstvu lega v obýváku. Ale oni si tu postavili městečko a budou si s tím ještě tak 2-3 dny hrát. pak to spolu uklidíme. My teda zásadně uklízíme společně, opravdu nad nimi nestojím a neříkám, co mají kam dát. Jdu jim příkladem, uklízím s nimi a je to vždy v pohodě.
Tak proti nam toho mate hodne malo. Rekla bych, ze toho mame asi tak trikrat vic, bez přehánění. Taky dcera 4 roky.
Máme toho doma jeětě víc, a to si nemyslím, že nějak přehnaně nakupujeme. Holt Vánoce, svátek a narozeniny. Taky dostává od babiček, známých apod. Co se týče uklízení tak to si vždycky připadám jako saň:) Takže buď v klidu.
No, moje 3,5 letá dcera má postel plnou plyšáků, má tam narvanou i Baby Born, musí být přikrytá, takže peřinky. Dál má plnou krabici Lego Duplo (hodně podědila, něco jsme koupili a kupovat budeme dál), plnou krabicy bordelu (doktor, balonky, trumpetky, píšťalky, žehlička, fén apod.), jednu polici s kreslením, 2× magnetickou stavebnici, razítka, plnou polici knížek, kočárek golfky, autíčko-odrážedlo, gumového hopsacího koníka. Část jsme jí nakoupili, ale větší část zpátky podědila to, co jsem nakoupila synovci a neteři, takže panenky má asi čtyři - Chouchou na tři způsoby a tu Baby born. Už má zakázáno od tatínka další plyšáky, ale Spongebob a jeho parta z Penny zastává čestné místo v posteli a když se jede do ZOO, no nekupte Surikatu, Tygra apod. Ještě má Petshopáky a domeček na ně a věčně se tu válí krabice, kam je shovává. TAky má asi tři kabelčičky a peněženky apod. No, naštěstí krámuje postupně a většinou, jak už je naučená ze školky, si nejprve uklidí a pak krámuje dál. Jo a roh kuchyně nám zabírá trampoška.
Mame toho asi trikrat vic a ze toho ma plnou pr.el a jednou se mi to vymsti rikam ja sama
Teda o dost slusneji. A nutno rict, ze naprostou vetsinu toho jsem ji sama nekoupila, ale dostala to od sirokeho pribuzenstva. Uklizet umi, vyjimecne sama od sebe a bez reci, vetsinou s vetsimi ci mensimi pobidkami, obcas za meho hodne hlasiteho revu.
Kdyby bylo na me, ma panenku s prislusenstvim, dva plysaky, puzzle, kuchynku, megakrabici dupla, vlackodrahu a hromadu knih, s tim si fakt hraje.
My toho máme mnohem, mnohem víc, ale hodně jsme podědili po synovcích a pak máme velkou rodinu, co se ráda obdarovává. Snažím se hračky schovávat a obměňovat, nechávat jen část, ale ne vždy se mi to daří ke své spokojenosti. Uklízení je v současné době problém, protože osmnáctiměsíční si vysloveně libuje v podlaze zastlané hračkami, takže kudy chodí, tam vytahuje hračky, stavebnice a rozhazuje je po zemi. No a čtyřletá pláče, že to není její nepořádek, což není, takže uklízíme většinou spolu nebo jen já a snažím se předvádět té menší, jak by to mělo vypadat ![]()
My máme děti skoro 3 roky a 5 let, a máme toho taky asi 3× víc. Ale uklízíme společně.
A musím říct, že to mám probrané tak, že tu prakticky nic neleží ladem. 3 krabice Dupla, které děti milují, 2 krabice pro vláčkodráhu, 1 krabice společenské hry, 1 krabice plyšáků, 1 police knížek… atd.
Dle mě toho má málo, chybí tam hlavně didakticke hračky a hry.Moje děti toho maji mnohonásobně víc, jsou čtyři, ale jedno by toho melo stejně
Většinu toho jsem porizovala pro dve starší. Nemaji vse pořád na ocich, střídavě a obmenujeme.Nic si z toho nedělej, starší generace byla vychovana jinak a hold maji jiny nazor.
Jinak moje máma taky pořád říká, že toho máme strašně moc. Má názor, že synovi, který miluje auta, stačí pár autíček, a dcerce zase pár plyšáků. A oba toho mají plnou krabici. Ona nevidí, že dcerka je všechny miluje, hraje si s nima pořád.
Samozřejmě, svým způsobem má pravdu.. ale už neví, že my se ségrou jsme měly tak málo hraček za celé dětství, že si to kompenzuju na vlastních dětech. ![]()
Dcera ma doma plne vybavenou denni hernu. Vcetne domecku. Ma tam dve velke sestavy skrini na boxy Ikea narvanych hrackami, hracky jsou i na zemi, na parapetech, policich. Hracky jsou vsude a dalsi v jejim pokoji v patre. Jsou ji skoro tri. Hracky ji kupujeme sami a to kdykoli nas napadne…proste pro radost. Vetsinou si je sama uklizi. Asi bych se s tchyni nehadala, spis bych se tomu smala. Co je komu do toho, kolik ma moje dcera hracek? ![]()