Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj pejskařky, vy mě jistě poradíte…
Od včera mám doma štěně, kříženec velkého knírače a nejspíše labradora. Pejskovi je 10 týdnů, váhově má tak 3-3,5kg, což měl mít ve své velikosti tak kolem 3 týdnů, byl špatně krmen, vím o tom, i fena byla menší, než by měla být.. péaní pejsky krmila jednou denně a to ještě kolínkama, jinak je krmili sousedi, když nebyla doma, aby vůbec něco žrali.. s krmením problém nemá, splivne to během několik vteřin..
Jde mi o to, kolik pejskovi dávat granulí? nerada bych, aby vyrostl moc rychle, nebo ztloustnul.. moc pohybu doma neudělá, převážně leží, ale chodíme na 2-3 hodinové procházky, takže pohybu má relativně dost.. vím, že na krmení jsou tabulky, ale já jsem z toho trošku jelen.. ![]()
My dávali štěňátku podle tabulky na granulích, rozpočítat denní dávku na jednotlivé. Ze začátku 5× denně, pak se to snižovalo…
Na obalu by mělo být napsané kolik bys podle váhy měla dávat
přečti párkrát a porozumíš ![]()
Příspěvek upraven 25.11.12 v 18:20
Granule dej podle návodu na obalu a dávku přizpůsob podle toho, jak pejsek bude vypadat (pes se při pohledu zvrchu musí v bedrech zužovat). Může to být i 2× tolik, než doporučuje výrobce. Prostě uvidíš - je to individuální.
A dávala bych asi nějaké preventivní chondroprotektivum (poradí veterinář).
Štěně potřebuje jíst hodně aby rostlo. Kup drahé superprémiové granule pro štěňata a dávej mu jich trochu do misky několikrát denně -3× - 4×. Když trochu přibere tak to nevadí - neměl by z něj být cvalda ale dokud roste je to ok. Na granulích jsou tabulky - to je denní dávka takže tu bys měla rozdělit na tři díly a postupně mu je během dne dávat.
Hlavně důkladně odčervit, jestli je to takový chcípáček, jak to z popisu vypadá.
Určitě na granulích bude dávkování, jak píšou ostatní, tak to rozpočítej na 3-4 dávky denně. Misku mu dej vždy na 20 minut a pokud nebude jíst, vezmi ji a dej zase v čase dalšího krmení a tak pořád dokola, nikdy mu nenechávej jen tak přístup ke granulím, aby si bral kdy chce, to není dobré.
A doporučuju nějaké lepší granulky, třeba Acanu apod. ![]()
Má koupenou Enkubu.. já na to koukala, ale je tam 240 gr to mi přijde trošku moc, no.. a neporozumněla jsem tom, jestli to je celková dávka, a nebo na 1 krmení… my měli jezevčíka, a ten třeba měl jen 125gr denně na doporučení veterináře
@xsaleen Záleží na těch granulích - každé mají jinou výživovou hodnotu. Těch méně kvalitních budeš muset dávat víc - od toho jsou ty tabulky. My máme dospělého kavalíra a dostává 100 gramů granulí Puriny Proplan denně. Jakmile dostane trochu víc tak tloustne.
@xsaleen tam bývají psané denní dávky, je už na tobě, jak si to rozdělíš…a máš přímo granule pro štěňata? Taky mi to přijde docela dost…
Desetitýdenní štěně taháte na skoro tříhodinové procházky?
To nemyslíš vážně že ne, takže především je to na tvém odhadu a zkušenostech, na gramáže granulí se můžeš víš co, psovi buď barfuj nebo krm granule, ne oboje dohromady. Za další, nevíš, jak pes vyroste a zmohutí když je to kříženec, takže přidávej CA, MSN, glukosamin, chondroitin, aby pes ještě ve finále neměl prošlapy…
@Verca1989 ano je to pro štěňata při váze 4kg a 3-4měsíce
no mě taky, to přijde na tak malé štěně dost..
@Lynette toto měl doporučeno při granulích K9
@Baslerinda ono je to sice dlouhé časově, ale mám také malé dítě, takže co se týče dálky, toho fakt moc neujdeme.. navíc často sedí, nebo si i lehne a samozřejmě to není rychlá chůze, chodíme tak na hodku až hodku a půl dopoledne a odpoledne.. na kilometry je to tak 2 km na každou procházku, venčí se podstatně častěji ale to třeba jen 20m..
Příspěvek upraven 25.11.12 v 19:06
@xsaleen K9 neznám, ale je rozdíl mezi štěnětem velkého plemene a mezi dospělým psem středně velkého plemene - náš kavalír má ideální hmotnost 7,5 kil.
Ještě ti poradím jednu věc - nedávej mu jen a pouze granule - psi mají pak choulostivý žaludek a jak jednou sežere něco jinýho může z toho dostat šílené průjmy a to je pak na pohotovost. Takže klidně i občas dej kousek syrového masa, kousek vařeného masa, kousek syrové mrkve, kousek jablíčka, kousek vajíčka - prostě aby nebyl zchoulostivělej. Kamarádka dávala svému psovi jen granule a když psa hlídala její máma, dostal maso a skončil kvůli průjmům na pohotovosti. Vesnický pes dostává zbytky od oběda a když sežere žábu, poblinká se a vesele skotačí dál. Takže z vlastní zkušenosti můžu doporučit postup 95% žrádla ať tvoří granule a 5% něco jiného.