Kolik masa/osoba

195
26.5.10 18:11

Kolik masa/osoba

Ahoj holky, asi vám tenhle dotaz bude připadat hloupej, ale ptám se jako začínající hospodyňka (říkám tomu manželka na plný úvazek, ale beze smlouvy) vás zkušených žen a kuchařek :-).

Když kupujete maso-kolik počítáte kg na osobu? Já třeba beru 400g (cca) syrovýho masa a udělám z toho guláš pro dvě osoby (žijeme spolu já a přítel) a říkám si, jestli nám moc nedopřávám (Peněz není nazbyt, ale přítelák je masovej. Bez masa to není oběd :evil: ). A vůbec nemám odhad kolik se třeba z takový porce dá udělat omáčky. Jestli je to na víc porcí nebo by to pak byl jenom divnej louhovák. :-x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24837
26.5.10 18:16

Ahoj,
tak já beru 1,5 kg masa, máme z toho 2 obědy a nají se z toho 2 dospělí a 4 děti 8-) , samo, že největší porci má manžel :mrgreen: A chápu tě, manžel je taky děsná masožravka :roll: (a já taky :oops: , ale snažím se uskrovnit) :lol: Podle mě omáčka nezávisí ani tak na množství masa :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
26.5.10 18:28

Hmm, asi budu koupené množství masa nenápadně stahovat k nižším hodnotám. Pomalu, ať z toho není v šoku :lol:. Já totiž maso zas tak moc nemusím, mám ráda květák, brokolici, těstoviny s čímkoliv…
K omáčce: no já jsem si vždycky říkala, že když to dobrý (vydušenou šťávu z masa) zředím moc tím hnusným (vodou), tak to pak nebude ono :-) , ale viditelně se mýlím (což se mi v tomhle případě líbí :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10052
26.5.10 18:40

já kupuji taky cca 1,5 masa třeba ten guláš když zrovna jíme oba a já nedržím dietu :mrgreen: je to tak na dva 3 dny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
26.5.10 18:53

V hospodě bývá porce masa 10 nebo 15 dkg na porci,ale myslím,že dávám víc.To teda nevážím,ale kdybych dala manželovi tři čtyři kousky masa na poeci,tak nevim,asi by nebyl moc rád,ale když nejsou penízky.....

• Citovat
  • Upravit
5162
26.5.10 18:59

počítám cca 150 g na porci. Nejsem moc masová, takže k omáčce kolikrát ani maso nemusím a na manžela zbyde víc :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16492
26.5.10 19:38

Já teda dávám do 500g masa a máme (já a manžel) to tak na dva dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
26.5.10 19:39

Já kupuju cca 0,5kg masa na guláš nebo jiný omáčky a má to manža a prcek na 2dny.Já mám jen tu omáčku(maso nejím). :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7366
26.5.10 20:37
Kaatia píše:
Hmm, asi budu koupené množství masa nenápadně stahovat k nižším hodnotám. Pomalu, ať z toho není v šoku :lol:. Já totiž maso zas tak moc nemusím, mám ráda květák, brokolici, těstoviny s čímkoliv…
K omáčce: no já jsem si vždycky říkala, že když to dobrý (vydušenou šťávu z masa) zředím moc tím hnusným (vodou), tak to pak nebude ono :-) , ale viditelně se mýlím (což se mi v tomhle případě líbí :lol: ).

osobně si myslím, že až tak strašně se nemýlíš.
Pokud to zředíš moc, pak ti obvykle nezbyde (aby to bylo dobré), než to doplnit notným množstvím soli či chemie, patrně nejspíš obojím. A to je poněkud nežádoucí, alespoň teda u mě.

Ale abych ospověděla na otázku.
Já vlastně nevím:)
Koupím hezký kus masa a uvařím z něj.
Obvykle nezbyde :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
27.5.10 09:36
Kaatia píše:
Ahoj holky, asi vám tenhle dotaz bude připadat hloupej, ale ptám se jako začínající hospodyňka (říkám tomu manželka na plný úvazek, ale beze smlouvy) vás zkušených žen a kuchařek :-).Když kupujete maso-kolik počítáte kg na osobu? Já třeba beru 400g (cca) syrovýho masa a udělám z toho guláš pro dvě osoby (žijeme spolu já a přítel) a říkám si, jestli nám moc nedopřávám (Peněz není nazbyt, ale přítelák je masovej. Bez masa to není oběd :evil: ). A vůbec nemám odhad kolik se třeba z takový porce dá udělat omáčky. Jestli je to na víc porcí nebo by to pak byl jenom divnej louhovák. :-x

Podle norem je počítáno se 100g masa v syrovém stavu a 70g po úpravě.U výrobků z mletého je to 150g na osobu.Takže teoreticky by ze 400g masa měly být 4 porce guláše.Co se omáčky týče ,aby se předešlo jak zakladatelka píše louhovákům stačí vařit v malém kastrolku a místo vody používat vývar z kostí.Kosti většinou moc nestojí a je ještě kvalitní vývar na polévku,případně na jinou omáčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
27.5.10 09:40

Nejsme moc masový, takže většina jídel je bez masa, jinak počítám max 100g na osobu a spíš je to tak, že z 300g máme 4 porce pro 2 dospělý. Jinak na polívky kupuju víc kosti než maso, v dušený úpravě máme hlavně zeleninu nebo luštěniny a maso spíš jako koření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4878
8.1.21 08:05

Obnovuji diskusi s dotazem - koupila jsem 1,1 kg falešné svíčkové. Myslíte, že z toho udělám svíčkovou na smetaně pro 6 dospělých a 2 děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
8.1.21 08:13

@vedma007 uděláš, ale masa bude málo :D
Většinou se na 4 porce počítá 700-800 g masa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
8.1.21 08:16

Omajdu určitě, ale máš málo masa hlavně se ještě scvrkne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4878
8.1.21 08:19

Ok, tak buď ještě přikoupím nebo holt nepozvu na nedělní oběd celou rozvětvenou famílii :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí