Palačinky recept

23.5.10 09:57

palačinky recept

ahoj holky, potřebuju poradit s palačinkama, nějak mi nejdou. :nevim: na netu jsem našla recept, že se dělají z polohrubé nebo hladké mouky. z polohrubé nebyly tak dobré, tak dělám jen z hladké, ale i tak to není ono :-( množství ingrediencí se v každém receptu liší, takže ingredience dávám od oka - prostě, aby těsto nebylo moc řídké ani husté. z bílků dělám sníh a do těsta dávám trochu kypřicího prášku, ale když palačinky udělám, tak jsou takový hodně nadýchaný, ale v těstě jsou vidět malé bubliny (to je asi způsobeno kombinací kypř. prášku a sněhu z bílků). chuťově jsou dobré, ale jakmile trochu vystydnou, tak jsou tvrdé/křupavé (po přeložení se zlomí), takže jinak než teplé se jíst nedají :-(
moje mamka dělá těsto taky od oka, ale místo sněhu z bílků tak dá rovnou celé vejce, palačinky jsou chuťově trochu „gumový“, ale bez problému jí vydrží i další den, vůbec neztvrdnou.
tak se chci zeptat, zda nemáte nějaký recept na dobré palačinky, takové jako dělají třeba v restauraci - tenké a jemné těsto… a zda byste mi mohli poradit, co dělám špatně, proč jsou nadýchané s bublinama a proč jsou po vystydnutí tvrdé (křupavé).
jo ještě dodám ingredience, ze kterých je dělám, třeba tam dávám něco, co tam „nepatří“ :-) takže to je to hladká mouka, krystalový cukr, 1-2 vejce (sníh z bílků), mléko, vanilkový cukr, kypř. prášek

díky moc za radu, markéta :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12300
23.5.10 10:04

tak já dělám palačinky zásadně bez cukru, oni se tak nelepí na pánev a navíc stejně tam pak napatláš marmeládu která je sladká až až…no a podle mě je máš tvrdý kvůli tomu sněhu a cukru.

Takže můj postup od oka:

necelej půl litr mléka naleju do misky, prdnu tam dvě vejce, rozšlehám metličkou, pak přidávám po troškách hladkou mouku a pořádně rozšlehám metličkou aby se nedělali hrudky. Mouku přidávám až vznikne tekuté těsto. Jdou z toho udělat ultratenký palačinky a druhej den jsou pořád krásně vláčný. Jo a na pánev dávám jen malinko oleje, fakt jen tak kápnout a pořádně rozpálit pánev. I když u nás většinou na druhej den nezbyde :lol: Je to hodně o odhadu tekutosti toho těsta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21568
23.5.10 10:07

tak já dělám alčinky podle tohoto základního receptu z apetitu: http://www.apetitonline.cz/…lacinky.html
poprvé teda slyším, že by se tam dával prášek do pečiva. a cukr taky do těsta nedávám, zbytečně se to pak přichytává. stačí nám pak sladká marmeláda. zkus kouknout i na ten web apetitu, mají milion a jedna receptů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
23.5.10 10:09

Já je dělám podle tohoto receptu a chutnají báječně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
23.5.10 10:11

Ten prášek do pečiva se tam podle některých receptů opravdu dává, dělala to tak i moje babička. Taky jsem to zkusila. Ty palačinky jsou pak takový nadýchanější, ale já to mám radši bez něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
23.5.10 10:48

Já dělám těsto : 500 ml mléka, špetka soli, 250g polohrubé mouky a 2 vajíčka :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
23.5.10 10:57
janinkaz píše:
Já dělám těsto : 500 ml mléka, špetka soli, 250g polohrubé mouky a 2 vajíčka :wink:

Dělám úplně to samé, jen toho mléka o něco víc - anebo tam šplíchnu trošku minerálky. Těsto proliju přes sítko, aby bylo dokonale bez hrudek.
Občas ještě stříknu trošku citronové šťávy.

Můj problém je najít správnou pánev, speciální palačinkovou nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
23.5.10 10:58

Já je dělám na normální pánvičce, taky spešl nemám :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
23.5.10 11:04

Já dělám od oka, mléko, vejce a hl. mouka, dostala jsem k Vánocům speciální palačinkovou pánvičku od Tescomy a je dobrá, ale do té doby jsem používala normální a taky to šlo hladce. Tahle je jen hodně nizoučká, tak se to dobře obrací. Jo a dobře se na ní dělají i bramboráky, peču na ní bez oleje, což u bramboráků je pro mě super, Když jsou na oleji tak je mi pak celý den špatně :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
23.5.10 11:10

1 vejce ,250ml mlíka ,špetka soli, 250g hladké mouky,20g cukru +bublinkovou vodu (od oka palačinka je nadýchanější .Když je chceš mít tenké chce to grif na rozlívání po pánvičce -já naleju na jednu půlku malou naběračku těsta a pak točením pánví rozleju i na druhou.Pánev musí být velmi dobře rozpálená oleje kapička.2.den jsou dobré ,ale je potřeba je přikrýt .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
23.5.10 11:21

Obrací jak obrací, ale ta palačinka prý je konzistenčně jiná podle toho, na jakém povrchu se dělá :think: .

MikaSipa - bramborák peču líně na plechu :wink: . Leda Ondráše dělám na pánvi, to je tak syté, že jich stačí pár. (I když placky jsou takové to jídlo, kterého ať udělám, kolik chci, tak mi nezbude nic 8-o 8-) .)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.5.10 12:57

holky díky moc za recepty!! :palec: chce to holt umění a zkoušet, dokud se je nenaučím :-) nikdo učený z nebe nespadl :-) u nás sice moc palačinky do druhého dne nezbydou, ale i tak mi vadí, že už půl hod po vystydnutí nejsou tak jemný. no budu je muset časetěji zkoušet, snad se je naučím tak, jak je dělají v restauraci a nebo v Praze na staromáku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
23.5.10 14:05

Já dělám 1vejce, hrnek mlíka, půl hrnku polohrubé mouky, špetka soli a pár lžiček cukru, drahý si to tak přeje :-D .
A dobré jsou i bez cukru, místo toho koření, zamotat s šunkou a sýrem a chviličku do MW nebo trouby, ať se ten sýr rozteče. Kam se hrabe marmeláda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
23.5.10 15:33
Len-til-kah píše:
Obrací jak obrací, ale ta palačinka prý je konzistenčně jiná podle toho, na jakém povrchu se dělá :think: .MikaSipa - bramborák peču líně na plechu :wink: . Leda Ondráše dělám na pánvi, to je tak syté, že jich stačí pár. (I když placky jsou takové to jídlo, kterého ať udělám, kolik chci, tak mi nezbude nic 8-o 8-) .)

Obrací ty palačinky :-)
Bramboráky dělám málo, ale když tak přes celou pánev velké aby to bylo rychle pryč. Ale radši dělám bramborák na pekáč, co se peče v troubě, taková bramborová buchta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11408
23.5.10 15:38

ja teda delam stejne hl.mouky jako mlika (na hrnky), 2 vejce cele, spetka soli a lzice mouckoveho cukru.
delam nejlip na teflonce uplne bez oleje, jsou rychle hotove. taky se jich nedotykam pri tvoreni, proste naleju naberackou a pohybem panve rozliju po cele plose. a jsou moooc dobre :-) jinak hotove davam na plitky talir, prikryju hlubokym, zustanou chvili teple a neztvrdnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí