Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
ahoj holky, potřebuju poradit s palačinkama, nějak mi nejdou.
na netu jsem našla recept, že se dělají z polohrubé nebo hladké mouky. z polohrubé nebyly tak dobré, tak dělám jen z hladké, ale i tak to není ono
množství ingrediencí se v každém receptu liší, takže ingredience dávám od oka - prostě, aby těsto nebylo moc řídké ani husté. z bílků dělám sníh a do těsta dávám trochu kypřicího prášku, ale když palačinky udělám, tak jsou takový hodně nadýchaný, ale v těstě jsou vidět malé bubliny (to je asi způsobeno kombinací kypř. prášku a sněhu z bílků). chuťově jsou dobré, ale jakmile trochu vystydnou, tak jsou tvrdé/křupavé (po přeložení se zlomí), takže jinak než teplé se jíst nedají ![]()
moje mamka dělá těsto taky od oka, ale místo sněhu z bílků tak dá rovnou celé vejce, palačinky jsou chuťově trochu „gumový“, ale bez problému jí vydrží i další den, vůbec neztvrdnou.
tak se chci zeptat, zda nemáte nějaký recept na dobré palačinky, takové jako dělají třeba v restauraci - tenké a jemné těsto… a zda byste mi mohli poradit, co dělám špatně, proč jsou nadýchané s bublinama a proč jsou po vystydnutí tvrdé (křupavé).
jo ještě dodám ingredience, ze kterých je dělám, třeba tam dávám něco, co tam „nepatří“
takže to je to hladká mouka, krystalový cukr, 1-2 vejce (sníh z bílků), mléko, vanilkový cukr, kypř. prášek
díky moc za radu, markéta ![]()
tak já dělám palačinky zásadně bez cukru, oni se tak nelepí na pánev a navíc stejně tam pak napatláš marmeládu která je sladká až až…no a podle mě je máš tvrdý kvůli tomu sněhu a cukru.
Takže můj postup od oka:
necelej půl litr mléka naleju do misky, prdnu tam dvě vejce, rozšlehám metličkou, pak přidávám po troškách hladkou mouku a pořádně rozšlehám metličkou aby se nedělali hrudky. Mouku přidávám až vznikne tekuté těsto. Jdou z toho udělat ultratenký palačinky a druhej den jsou pořád krásně vláčný. Jo a na pánev dávám jen malinko oleje, fakt jen tak kápnout a pořádně rozpálit pánev. I když u nás většinou na druhej den nezbyde
Je to hodně o odhadu tekutosti toho těsta.
tak já dělám alčinky podle tohoto základního receptu z apetitu: http://www.apetitonline.cz/…lacinky.html
poprvé teda slyším, že by se tam dával prášek do pečiva. a cukr taky do těsta nedávám, zbytečně se to pak přichytává. stačí nám pak sladká marmeláda. zkus kouknout i na ten web apetitu, mají milion a jedna receptů.
Ten prášek do pečiva se tam podle některých receptů opravdu dává, dělala to tak i moje babička. Taky jsem to zkusila. Ty palačinky jsou pak takový nadýchanější, ale já to mám radši bez něj.
Já dělám těsto : 500 ml mléka, špetka soli, 250g polohrubé mouky a 2 vajíčka ![]()
janinkaz píše:
Já dělám těsto : 500 ml mléka, špetka soli, 250g polohrubé mouky a 2 vajíčka
Dělám úplně to samé, jen toho mléka o něco víc - anebo tam šplíchnu trošku minerálky. Těsto proliju přes sítko, aby bylo dokonale bez hrudek.
Občas ještě stříknu trošku citronové šťávy.
Můj problém je najít správnou pánev, speciální palačinkovou nemám.
Já dělám od oka, mléko, vejce a hl. mouka, dostala jsem k Vánocům speciální palačinkovou pánvičku od Tescomy a je dobrá, ale do té doby jsem používala normální a taky to šlo hladce. Tahle je jen hodně nizoučká, tak se to dobře obrací. Jo a dobře se na ní dělají i bramboráky, peču na ní bez oleje, což u bramboráků je pro mě super, Když jsou na oleji tak je mi pak celý den špatně ![]()
1 vejce ,250ml mlíka ,špetka soli, 250g hladké mouky,20g cukru +bublinkovou vodu (od oka palačinka je nadýchanější .Když je chceš mít tenké chce to grif na rozlívání po pánvičce -já naleju na jednu půlku malou naběračku těsta a pak točením pánví rozleju i na druhou.Pánev musí být velmi dobře rozpálená oleje kapička.2.den jsou dobré ,ale je potřeba je přikrýt .
Obrací jak obrací, ale ta palačinka prý je konzistenčně jiná podle toho, na jakém povrchu se dělá
.
MikaSipa - bramborák peču líně na plechu
. Leda Ondráše dělám na pánvi, to je tak syté, že jich stačí pár. (I když placky jsou takové to jídlo, kterého ať udělám, kolik chci, tak mi nezbude nic
.)
holky díky moc za recepty!!
chce to holt umění a zkoušet, dokud se je nenaučím
nikdo učený z nebe nespadl
u nás sice moc palačinky do druhého dne nezbydou, ale i tak mi vadí, že už půl hod po vystydnutí nejsou tak jemný. no budu je muset časetěji zkoušet, snad se je naučím tak, jak je dělají v restauraci a nebo v Praze na staromáku ![]()
Já dělám 1vejce, hrnek mlíka, půl hrnku polohrubé mouky, špetka soli a pár lžiček cukru, drahý si to tak přeje
.
A dobré jsou i bez cukru, místo toho koření, zamotat s šunkou a sýrem a chviličku do MW nebo trouby, ať se ten sýr rozteče. Kam se hrabe marmeláda ![]()
Len-til-kah píše:
Obrací jak obrací, ale ta palačinka prý je konzistenčně jiná podle toho, na jakém povrchu se dělá.MikaSipa - bramborák peču líně na plechu
. Leda Ondráše dělám na pánvi, to je tak syté, že jich stačí pár. (I když placky jsou takové to jídlo, kterého ať udělám, kolik chci, tak mi nezbude nic
![]()
.)
Obrací ty palačinky ![]()
Bramboráky dělám málo, ale když tak přes celou pánev velké aby to bylo rychle pryč. Ale radši dělám bramborák na pekáč, co se peče v troubě, taková bramborová buchta.
ja teda delam stejne hl.mouky jako mlika (na hrnky), 2 vejce cele, spetka soli a lzice mouckoveho cukru.
delam nejlip na teflonce uplne bez oleje, jsou rychle hotove. taky se jich nedotykam pri tvoreni, proste naleju naberackou a pohybem panve rozliju po cele plose. a jsou moooc dobre
jinak hotove davam na plitky talir, prikryju hlubokym, zustanou chvili teple a neztvrdnou.