Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
chtěla jsem požádat zkušené kuchařky. Já teda neumím klasický guláš, natož pak něco, co by mohlo i dvouleté dítě. Z té klasiky mi většinou vyjde něco jako rezavá polívka
. Nemáte tip, zkušenost, jak to ukuchtit, aby si to popřípadě mohli dát k obědu oba dva
(já na maso moc nejsem … ) a chutnalo jim to ??? ![]()
No, záleží, co je tvoje dítě ochotno pozřít
Protože jíst už klidně může i klasický guláš, samo „lehčeji“ uvařený.
Já vařím guláš často a ráda, protože ho mají rádi všichni v širokém dalekém okolí - nejlépe hovězí.
Dobrý je z kližky, tu teda úplně odblaním, protože chlap to nesnáší, na oleji (nebo lépe sádle) osmahnu hodně cibule, přidám maso a nechám dusit - tak 20minut na malém ohni. Až se vydusí co nejvíce štávy, posolím, přidám hodně majoránky a sladké papriky, trochu pepře a česnek, doleju vodou, zavřu a v paipňáku dusím 3/4 hodiny. Pak jen dochutím, co chybí, zahustím moukou a je to!
Pokud něco z přísad malý nejí (česnek, pepř), nemusí to tam být, ale hodně cibule, majoránky a sladké papriky a úspěch je zaručen!
Z hovězího gulášového (přední, klidně i ne moc šlachatá kližka) třeba ragů:
na oleji (dobrém, ideálně olivovém) orestovat cibuli, přidat na kostky nakrájené maso, orestovat až pustí šťávu zase až na olej, přidat lžičku sladké papriky a lžičku kmínu (lze alternativně měnit s římským kmínem, pak to bude spíš do balkánu a super s kuskusem), minutku ještě restovat. Přidat na proužky krájenou zeleninovou papriku a rajčata (klidně z plechovky). Osolit, trochu podlít a na mírném ohni pod pokličkou pomalu dusit, občas promíchat a podlít. Zelenina se rozdusí, takže ani nemusíš zahušťovat, když je třeba tak třeba namočeným chlebem (já míčím v červeném víně, ultraabstoinenti ve vodě). A podávat s čím libo, knedlíkem, rýží, nočkama nebo těstovinama.
Zrovna jsem delala gulas pro vsechny
..normalne cibulovej zaklad,trocha kminu,paprika,muze byt nasekanej cesnek,paprika na prouzky nebo zavarena kapie,maso,uvarit,zahustit,osolit.Tatinkovi na taliri dopeprit,popripade neco jinyho treba palivyho.
ja delam casto jakoby klasickej gulas, ale misto hoveziho dam kureci prsicka, olivovej olej, min vseho koreni/ tatinek si dochuti pak, a vsem chutna ![]()
Děkuji! Varianta pro všechny tři by byla s tím kuřecím masem a tatínek by na talíř dostal ještě chili!
V knížce Jídlo jako životní styl jsem našla recept na krůtí guláš,který se o víkendu chystám uvařit.Tady je recept - Na lžičce oleje zpěníme cibuli/neustále mícháme a podléváme horkou vodou/až zesklovatí.Přidáme nakrájené maso-může být i kuřecí a papriku(koření)Společně restujeme,trochu opepříme a 20 min.vaříme v tlakovém hrnci.Potom přidáme nakrájená loupaná rajčata-z plechovky,která guláš zahustí a necháme vyvařit dohusta.Podáváme s těstovinami ![]()
no to presne delam ja:) jenom ten tlakovej hrnec podle mne neni zapotrebi, kruti nebo kurec maso je hotove hned i v normalnim…
Já to opisovala z tý knížky,ale taky si myslim že kuřecí i krůtí maso je měkký,takže je hned hotový a navíc já ani žádnej tlakovejhrnec doma nemám a nepoužívám ![]()
Zdravím. Holky, mám roční dítě. Guláš, na paprice například..jste normálně osmahlý cibuli na oleji??? Není to na prd pro roční dítě??? Hraje roli i to jak moc ta cibule bude osmahla? Děláme tmavý guláš. A ještě kdyby někdo věděl. Doma máme rádi fazole s bílou omáčkou ( se smetanou) nevím originál název jíme to s bramborami..ty fazole děti nesmí? dekuju
@LP4 vyzkoušej. U guláše je to spíš o ostrém koření a o soli. Co se týče fazolek na smetaně, můj syn je miluje ![]()
Od cca roku mi deti jedi normalni jidlo, co jime my. Obecne malo solim a korenim, takze neni problem, dospeli si muzou dosolit a dokorenit na taliri, pokud potrebuji. Stupen osmazeni cibule jsem nijak neresila ![]()
Umím jen vepřový, segedínský nebo hovězí guláš.
Dětský ještě ne… Napiš recept a kolik dětí je třeba?
Já jsem ročnímu dítěti guláš ještě nedávala, myslím, že by ho ta cibule mohla nadýmat, ale můžeš to vyzkoušet
Ale vždycky jsem z guláše vyndala pár kousků masa, opláchla je a to jsem dala dítěti s přílohou a místo omáčky jsem přidala třeba půlku kupované zeleninové skleničky.
Od roku jedl normálně s námi, jen ne ostré. oboje bych v dětské verzi klidně uvařila.