Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Prosím moc o radu. Máme 3týdenního chlapečka a váží kolem 3700. Kolik by si měl prosím vypít ml na jedno krmení? Poslední dva dny nám po každém krmení hystericky pláče. Dávala jsem mu jak 70ml tak 90ml a pláč stejný. Je možné, že mu ani těch 90ml nestačí?
Moc děkuji za odpověď.
Tak dej třeba 120 a uvidíš ne? Každé dítě má jiné potřeby, já už bych dávno zkusila dát víc, buď to nedopije a trochu vylejes, nebo bude pak spokojenější. Kdyby se precpal, tak to pak max ublinkne no.
Dítě by mělo vypít průměrně 150 ml na kilo váhy za den. Rozmezí se uvádí jako 120 - 180 ml na kilo váhy. To celé se ještě vydělí počtem dávek za den.
Jestli má jídlo osmkrát denně, měl by vypít tak 55 - 85 ml na jednu dávku, tj. těch 90 je v pořádku. Jsou i děti, kterým to nestačí, ale velké překrmování UM se nedoporučuje. Nicméně klidně může mít ještě hlad, zkus mu dát víc a uvidíš.
Taky existuje varianta, že ho po jídle bolí břicho. Někdy UM jednoduše nesedí a je potřeba zkusit jiné.
Klidně udělej jednu dávku třeba 150ml a uvidíš, kolik si vypije a podle toho mu chystej další dávku.
Já to taky tak dělala když se synovi zvyšovala spotřeba a po krmení pořád hledal pusou a brečel. Udělala jsem víc a podle toho, kolik si vypil, jsem pak chystala další dávky - už v menším množství.
No to má asi málo, je velký, buď má málo nebo ho bolí břicho, ale podle mě málo udělej více a uvidiš. Já mám 14denni dceru která je menší (2600g) a pije 60ml na jednu dávku, tak si myslim ze tvuj chlapeček bude mit hlad. A kdyz ne tak to bude břisko.