Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
chci se zeptat, jak jsou nebo byli Vaše ratolesti s mlékem (ať už MM nebo UM) okolo 15měsíců?
Kubík se zhruba před měsícem v podstatě sám odstavil. Do té doby by byl nejradši přicuclej neustále a pak najednou během dvou dnů konec. Od té doby docela bojujeme s přísunem mlíčka. Toleruje mi jediné a to Nutrilon, ostatní odmítá. Ani žádná mlíčka s kaší, ochucené, nic. Pouze „obyčejný“ Nutrilon bez příchutě. A to JEN večer v postýlce, kdy si myslím, že to bere jako součást uspávacího rituálu, jinak by mi tu flašku snad nevzal vůbec. I tak vypije max. 150ml, víc ani ťuk. Přes den se snažím mléčné dávky nahradit kaší, kterou si vezme jen občas a pár lžiček. Také jsem vyzkoušela všechny možné druhy i příchutě, výsledek stejný - nechce to. Jediné co docela baští je jogurt a když zjistil, že mu ho dávám každej den, tak i na to se mi vyprdnul a sní ho tak obden.
Tak se chci zeptat, zda to hrotím a malej už je dostatečně „velkej“, že nemusí mít ve svém věku tolik mléka a ta 150ml mu stačí anebo by měl mít víc. A pokud ano, jak na to. On totiž nechce ani sýr, lučinu, tvaroh… ![]()
Ja resim problem presne opacny, maly by jedl nejradeji jen mlecne vyrobky a zapijel je mlekem. Na mleko se budi i v noci ve 14m! Podle me je to dotaz na MuDr, myslim, ze to vyresite i po telefonu..
U nás je mléko ráno a večer, ještě kojím, ale myslím, že už si vytáhne dost málo. Taky dávám obilné mléko, cca 200 ml denně. UM nedávám a ani nebudu, myslím, že dítě v tomto věku, pokud normálně jí, tak všechny potřebné látky má z jídla. V UM jsou stejně uměle přidané a ty se podle mého názoru hůře vstřebávají (stejně jako uměle vyráběné vitamíny).
Takže za mně, dítě v tomto věku už litry UM nepotřebuje ![]()
Jogurty nejí?
Naši mají 450-500ml denně + většinou ještě jogurt nebo chleba s tvrdým sýrem.
Kvůli vápníku by prý měli mít aspoň půl litru mléka denně, z jiné stravy se hůře vstřebává, ale pokud ti mléko nechce, tak asi nic nenaděláš, pokud ho budeš nutit, bude o to víc bojkotovat, takže se snaž mu to nahrazovat třeba zeleninou bohatou na vápník.
Ségře takhle malý přestal pít mléko asi v 7. měsících, ale jogurty jí a kakao taky vypije.
Holky, díky. No právě on mi dříve jogurty docela baštil, v okamžiku kdy zjistil, že mu ho dávám denně, tak se mi na to vyprdnul a vezme mi ho max. obden.
Kolik ml vypije vase 15 mesicni dite?
Me dvojcata toho moc nesni a tak pijou hodne mleka… Rano ke snidani jim davam vetsinou pecivo se sunkou nebo syrem a zeleninu(kase mi zacali pred 2 mesici odmitat) z toho si bud jen kousnou a nebo si vemou platek papriky a kolecko okurky.. Nic vic.. Potom jdou dopoledne spat, pred spanim vypijou tech 200ml mleka. Potom je obed, to mi vetsinou hezky sni. Za hodku, dve hodky nabizim presnidavky, ovoce, ale bohuzel, spis nechcou, presnidavky sni opravdu vyjimecne. Vetsinou sni kousicek bananu a par detskych susenek nebo jogurt. Potom jdou jeste odpoledne na pul hodky spat, pred usnutim vypijou dalsich 200ml… Na veceri vetsinou to same co na snidani ale moc nechcou, nebo teplou polevku zeleninovou, te aspon trochu sni. Pred nocnim spani (v 8 vecer) vypijou cca 210ml mleka a pak se budi mezi pulnoci a 1 hodinou, bez mlika (180ml) mi neusnou
potom kolem 3 a 5 dalsich 180ml..takze za 24 hodin vypijou i 900ml mleka.. Nevim jak ubrat, kdyz se normalniho jidla moc nenaji ![]()
@Anonymní píše:
Me dvojcata toho moc nesni a tak pijou hodne mleka… Rano ke snidani jim davam vetsinou pecivo se sunkou nebo syrem a zeleninu(kase mi zacali pred 2 mesici odmitat) z toho si bud jen kousnou a nebo si vemou platek papriky a kolecko okurky.. Nic vic.. Potom jdou dopoledne spat, pred spanim vypijou tech 200ml mleka. Potom je obed, to mi vetsinou hezky sni. Za hodku, dve hodky nabizim presnidavky, ovoce, ale bohuzel, spis nechcou, presnidavky sni opravdu vyjimecne. Vetsinou sni kousicek bananu a par detskych susenek nebo jogurt. Potom jdou jeste odpoledne na pul hodky spat, pred usnutim vypijou dalsich 200ml… Na veceri vetsinou to same co na snidani ale moc nechcou, nebo teplou polevku zeleninovou, te aspon trochu sni. Pred nocnim spani (v 8 vecer) vypijou cca 210ml mleka a pak se budi mezi pulnoci a 1 hodinou, bez mlika (180ml) mi neusnoupotom kolem 3 a 5 dalsich 180ml..takze za 24 hodin vypijou i 900ml mleka.. Nevim jak ubrat, kdyz se normalniho jidla moc nenaji
A to mají teď období nebo to trvá déle? Jako, můžou jim rust zuby, je horko,… Asi ani dlouhodobé to nebude úplně průšvih. V noci teda pijou, protože přes den nejedi, že jo. Pohlídala bych teda příjem bílkovin a uvidíš. V um mají vše: železo, vitamíny, minerály, bílkoviny, sacharidy i tuky. Četla jsem, že po roce sice není nutné, ale je to velká výhoda u nejedliku, protože jim to vše pokryje.
Jinak dcera v 16m vypije cca 300-400 ml, ale ji normální jídlo k tomu.
Pijí ti kromě UM nějaké další tekutiny? Starší dvě děti měly v 15ti měsících UM jen dvě dávky (ráno a večer), noc spaly celou. Jedly normálně… Ovšem náš třetí, to je jiná kapitola… Kromě UM nevypije žádnou jinou tekutinu (a můžu se stavit na hlavu). Takže u něj se spíše obávám o dostatečný příjem tekutiny (známky dehydratace nevidím, plenky počůrané nejsou). Jídlo tedy jí, ale musí to mít ještě všechno rozmixované, snažím se mu to i více ředit. V těch patnácti měsících spí celou noc, takže má UM ráno (z 210 ml. vody), dopoledne mu do 100 ml. vody dám cca dvě odměrky prášku a pak večer má UM z cca 240 ml. vody.
V tvém případě bych řekla, abys to UM více ředila (postupně), přes den je tím UM hodně zasytíš a pak podle mě ani nemají potřebu jíst. Už to nejsou mimina…
Můj je teda oproti tomu žrout.
Ráno dává 180 ml mléka, hned na to snídani se mnou - kaši nebo chleba, sní cca půl krajíce. Pak má ovocnou kapsičku nebo samotný ovoce na dopo svačinu. Do kočarku pak ještě dostane kus chleba nebo rohlík na žižlání.
Dá si kus oběda se mnou (ještě mu naše moc nejede, dost vybírá) a na doplácnutí má velkou skleničku příkrmu (cca 230-250 g). Po probuzení 200 g jogurtu a večer pak zase kousek večeře s náma a cca 200 g skleničku.
Těsně před koupáním má ještě mléko, většinou 150 ml a do toho 1-2 odměrky kaše.
Ahoj, malý má mléko jen ráno, dřív 210ml, teď mu stačí 170ml a na spaní 170-210ml, záleží, kdy predtim večeři a někdy se vzbudí ještě v noci, dam mu opět 170-210ml a to je vše. Každopádně si myslím, ze ti toho tolik nesni, protože jim davas toho mléka zbytečně moc. Kdybych se pokaždé “nalila” skoro před jídlem, taky bych toho moc nesnedla. Zkus dávat jen ráno a na spaní. Nebudou mít plný žaludek mléka a bude místo na normální jídlo. ![]()
@Anonymní píše:
Me dvojcata toho moc nesni a tak pijou hodne mleka… Rano ke snidani jim davam vetsinou pecivo se sunkou nebo syrem a zeleninu(kase mi zacali pred 2 mesici odmitat) z toho si bud jen kousnou a nebo si vemou platek papriky a kolecko okurky.. Nic vic.. Potom jdou dopoledne spat, pred spanim vypijou tech 200ml mleka. Potom je obed, to mi vetsinou hezky sni. Za hodku, dve hodky nabizim presnidavky, ovoce, ale bohuzel, spis nechcou, presnidavky sni opravdu vyjimecne. Vetsinou sni kousicek bananu a par detskych susenek nebo jogurt. Potom jdou jeste odpoledne na pul hodky spat, pred usnutim vypijou dalsich 200ml… Na veceri vetsinou to same co na snidani ale moc nechcou, nebo teplou polevku zeleninovou, te aspon trochu sni. Pred nocnim spani (v 8 vecer) vypijou cca 210ml mleka a pak se budi mezi pulnoci a 1 hodinou, bez mlika (180ml) mi neusnoupotom kolem 3 a 5 dalsich 180ml..takze za 24 hodin vypijou i 900ml mleka.. Nevim jak ubrat, kdyz se normalniho jidla moc nenaji
Skoro litr mléka za den je v 15 měsících opravdu hodně. Dcera v tom věku pila tak 450 ml denně a i to mi přišlo dost. Snažila bych se hlavně odbourat to noční pití. V roce a čtvrt už ho nepotřebují a jestli mají UM, tak to ani není zdravé na zuby (předpokládám, že jim je nečistíš dvakrát za noc). Když se v noci vzbudí, zkus jim dát jen vodu. Nejspíš bude pár dní řev, ale musí se naučit, že se jí ve dne, ne v noci. Když se nebudou dojídat po nocích, třeba toho sní přes den víc.
Celkově bych omezila mléko na dvě dávky denně. A jídlo zkoušej různé - teď už můžou jíst kde co. Něco do ruky, od vás z talíře, různé přílohy… Snad jim něco zachutná. Nevím, jestli jíte všichni spolu, ale občas pomůže, když děti vidí, že rodiče jedí to samé co ony.
Tak dvakrat denne chleba s necim je slabota.
V tom nejsou zadne ziviny.
Kdyz ti ji polevky, delala bych huste, zeleninove, lusteninove, hrstkove, poctive domaci vyvary.
Nabizela bych i jidlo od sebe.
Misto presnidavek cerstve ovoce do ruky, ted je toho spousta.
A nezapomenout na tuky, zdrave neznamena netucne.
Moje dcera má 16m a už cca od roka jí dávám mléko vždy max 150 ml/na dávku. Dostává večer před spaním, pak se v noci budí, takže 1× za noc to samé a pak před denním spánkem (pokud spíme doma a ne v kočárku venku), to většinou vypije méně, podle toho, jak je najedená. Takže má max.450 ml/ za den a taky mi to přijde dost. K tomu sní z mléčných výrobků většinou každý den jogurt a k večeři kus sýra.
Co se týče ostatních jídel, tak se dost střídají období. Bylo období, kdy krásně jedla jakékoliv ovoce, teď ho zase pár týdnů jen plive a sní “alespoň” ovocnou kapsičku.
Zeleninu dlouhodobě nejí skoro vůbec, syrovou plive, vařenou občas sní brambory, ale jinak nic, dostanu do ní trochu špenátu nebo brokolice v “rizotu”. Polévky nejí, jí maso, občas nějakou omáčku.
Teď jsme se stěhovali a nemohla jsem vařit, tak jsem zkusila koupit skleničky, které taktéž dlouhodobě odmítala - a sní tak půlku na oběd.
Myslím, že většina dětí to tak má, že se střídají období, kdy něco jedí a nejedí, násilím to do jich nedostaneme.