Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím, malá 3 měsíce plně kojená, dneska začala dost blinkat, to sice není nic zas tak divnýho, hodně jí, takže ublinkává skoro po každém jídle…Ale dneska pije o dost méně než normálně a co je mi hodně divný, těsně po kojení vyblinkala (3×) hlen s už sraženým mlékem - dost to páchlo a bylo toho hodně
tak nechápu, kde se to vzalo, já myslela, že se blindí, to co je v bříšku naposled?
Hlavně mě na tom zarazilo to množství! Jinak je trochu rozmrzelá, ale to je spíš tím, že nemá plný bříško, jak je zvyklá…a kojíme až po třech hodinách, to už by to měla mít strávený ne? Uklidněte prvomatku ![]()
Ahoj a nemá třeba rýmu? Mně malá zvracela hlen, když měla rýmu a to taky zvracela víc:-) Oni to ty dětičky neumí dostat jinak ven:-)
A jak jí jde krkání/říhání? Nepřisává od prsu příliš vzduchu?
Sraženého mléka se neboj, to nic není. Hlavně o kojení ji nedávej hned do vodorovné polohy, můžeš i kojení přerušit, nechat odříhnout, když si opře hlavičku o tvé rameno a pak pokračovat.
Jestli jsi prvomaminka, tak mám zkušenost, že poradkyně v porodnicích považují takové věci za samozřejmé a ani to prvomaminkám neříkají.
rýmu nemá, ještě to tak
já jí právě zvedla na odkrknutí a ona si sice krkla ale zároveň jí hodila.. Jak jsem psala, na to jsem zvyklá, ale přišlo mi divný, že čerstvě po kojení hodila fakt už sraženou, to ještě nikdy neudělala.. Táto Pavle, ty jsi fakt chlap?
Jinak já mám zkušenost, že jsme krásně kojily od prvního dne, takže nám sestřičky v nemocnici neradily vůbec nic, jenom chválily přírůstky, to nemyslím nijak zle, spolumamina se nemohla rozkojit, tak tý radily pořád, na nás se vždy jen pochvalně usmály..Ještěže mám aspoň to e-mimino ![]()
gabriela82 píše:
Táto Pavle, ty jsi fakt chlap?
Počkej, podívám se........... Jo, ještě jsem. ![]()
Ahoj, male jsou taky 3 mesice a uz se mi taky nekolikrat stalo, ze po nakojeni a odkrknuti blinkala srazene mliko, vzdycky toho bylo trosku tak do 20ml (i kdyz u toho srazeneho se to spatne meri
)
Taky mi to neprijde moc logicke, ze blinka prvni to, co tam ma delsi dobu ![]()
Ja jsem to zatim nijak neresila, mala je spokojena, vypada to, ze ji nic nechybi a vzdycky to udelala tak 2-3× a pak uz ne.
gabriela82 píše:
já jí právě zvedla na odkrknutí a ona si sice krkla ale zároveň jí hodila..
Ještě detail - pak hlídej to přisávání vzduchu a možná i hltavost, která může souviset s delšími intervaly kojení. Mohla bys vyzkoušet zkrátit intervaly, aby se po tom mlíku hladoveček tak nehnala. Pokud máš dost mléka, někdy pomůže i trochu odstříkání před kojením, pak musí tahat zadní mlíko a jde to pomaleji (ale to jen pokud příčina bude v hltání).
Táta Pavel píše:gabriela82 píše:Počkej, podívám se........... Jo, ještě jsem.
Táto Pavle, ty jsi fakt chlap?
Táta Pavel píše:gabriela82 píše:Ještě detail - pak hlídej to přisávání vzduchu a možná i hltavost, která může souviset s delšími intervaly kojení. Mohla bys vyzkoušet zkrátit intervaly, aby se po tom mlíku hladoveček tak nehnala. Pokud máš dost mléka, někdy pomůže i trochu odstříkání před kojením, pak musí tahat zadní mlíko a jde to pomaleji (ale to jen pokud příčina bude v hltání).
já jí právě zvedla na odkrknutí a ona si sice krkla ale zároveň jí hodila..
gabriela82 píše:
tak jsem ti vlezla na profil, takže takovej táta v domácnosti?
Trošku jinak: částečný úvazek znamená střídavou péči, nadprůměr se týká dětí, ne práce.
gabriela82 píše:
to asi ne, když spinká v kočárku, tak papá třeba až po 5hodinách a v noci spinká 7hod, už to tak máme zajetý…
No vidíš, tak si nakonec odpovíš sama - dle Tvého popisu v hltání problém nebude, vydrží i 5 hodin a je v pohodě, tak pak může být řešení naopak v prodloužení intervalu, aby stihla vše strávit a posunout a připravit si bříško na další porci. Prostě je potřeba to mimčo pozorovat a zkoumat, co je pro něj ideální.
Táta Pavel píše:gabriela82 píše:Trošku jinak: částečný úvazek znamená střídavou péči, nadprůměr se týká dětí, ne práce.
tak jsem ti vlezla na profil, takže takovej táta v domácnosti?
gabriela82 píše:7, 4 nad 17 let.
nadprůměr
gabriela82 píše:
Jinak to prodlužování intervalů asi moc nepůjde, ona je přes den jak hodinky, po třech hodinách začne řvát..a já ji nedokážu nechat plakat
Takže jsme dospěli na hranice mých schopností Ti být užitečný. Plakat ji rozhodně nenechávej. Zbývá Ti pozorovat, kdy a jak blinká, mírně upravovat režim, třeba prodloužit pauzu při odříhnutí mezi kojením, prostě zkoušej. Ono Ti to nakonec miminko prozradí samo. A nedělej z toho vědu, instinkt Tě povede nejlépe. Držím oběma palce ![]()
![]()
I tak děkujem „táto“… možná se prostě jenom přežírá
Musím být asi tvrdší, když jsme pak odpo kojily, tak když se pustila, tak už jsem jí pak prso nenabídla, parkrát sice kníkla, ale pak toho nechala a v pohodě zase vydržela ty tři hodiny… Holt už je to velká holka a vytáhne si asi tu svojí dávku daleko rychleji než dřív… Tak děkujem a zdravíme ![]()