Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Tak jestli potřebuje detailní snímky.
běžně 2-3, ale měl jsem i víc. Když se řešil nějaký problém.
Buď ráda, že se ti věnuje. Moje doktorka mi zuby nesnímkovala ještě nikdy, chodím k ní asi 12 let. Nevím, co všechno zahrnuje preventivní prohlídka, ale celkem by mě zajímalo, co si na tu pojišťovnu vůbec vykazuje.
Kdyz mi vyplnovala kanalky, davala do zubu čep… myslim, ze snimku delala i vic. A vubec me nenapadlo lustit, kolik jich dela a kolik jich asi bylo nutne.. Pilotovi letadla bych taky neradila, pac o jeho praci vim taky kulovy..
![]()
Předpokládám, že se jednalo o malé skusové (bite-wing) snímky. Pak je to jednoduché - zubař jich dělá tolik, kolik jich udělat potřebuje, aby na nich viděl všechna místa, kde by se mohl skrývat nějaký problém. Záleží tedy také na tom, v jakém stavu máš zuby, např. kolik už toho máš opravovaného. Moje pražská zubařka mi při každé druhé preventivce dělala skusové snímky čtyři (dva na každé straně). Mojí současné zubařce z menšího města zatím vždy stačil na každé straně jeden. Ale 5 mi nepřijde nic mimořádného a tahání peněz z pojišťovny to nebude.
@LiduNe píše:
Buď ráda, že se ti věnuje. Moje doktorka mi zuby nesnímkovala ještě nikdy, chodím k ní asi 12 let. Nevím, co všechno zahrnuje preventivní prohlídka, ale celkem by mě zajímalo, co si na tu pojišťovnu vůbec vykazuje.
Preventivní prohlídka u zubaře toho zahrnuje překvapivě hodně a jen menšina zubařá to dělá pokaždé opravdu všechno. Pokud tě zajímá, co si tvoje zubařka vykazuje na pojišťivnu, tak si zkontroluj výpis vykázané péče. U VZP ho máš po přihlášení přístupný online a u jiných zdravotních pojišťoven to bude asi podobné, předpokládám.
Stomatolog se věnuje celé oblasti úst a čelistí včetně kloubu. Z tohoto důvodu je aktuální doporučení pro lékaře pořizovat velký (panoramatický, OPG) snímek 1× za 2 roky (z důvodu prevence onkologických onemocnění, výskytu cyst, onemocnění dásní apod.) a malé snímky (bite-wing a jiné snímky v ústech) na každé preventivní prohlídce za účelem zjištění přítomnosti a velikosti mezizubních kazů, zdraví kosti, ve které zuby drží, a případně diagnostiku mrtvých zubů, zánětů v kosti a cokoliv dalšího vypadá podezřele a mohlo by vám způsobit zdravotní potíže, které se zatím třeba ani neprojevily a projevit nemusí, když se vyřeší včas. Takových snímků může udělat, kolik je potřeba, u dospělého člověka s plně ozubenou čelistí typicky cca. 4-6. + Navíc by měl dělat zvlášť snímek na kořen každého zubu, který má ošetřené kanálky. Každý půlrok.
Velikost záření jednoho toho malého snímku je srovnatelné se zářením, které dostanete z vesmíru (ano, z vesmíru na nás dopadá záření, stejně tak z banánů a při létání letadlem) za 24 hodin. Tedy po 5 RTG snímcích získáte záření jen asi tolik, jako kdybyste žila o 5 dní déle. Takže tady netřeba se obávat.
Zubař, který rentgen při diagnostice nepoužívá, nedělá medicínu správně a svědomitě s využitím dostupných moderních technologií a riskuje, že přehlédne něco, co jinak diagnostikovat nejde, co mohl včas vyřešit a vy z toho můžete mít problém, třeba zbytečně přijít o zub, nebo umřít na rakovinu čelistní kosti, nebo muset platit víc peněz (např. za korunku na skrz naskrz zkažený zub, místo za plombu, kdyby kaz zjistil v počátečním stádiu právě pomocí toho rentgenu).
Takže nakonec můžete pocítit velkou vděčnost, že jste možná konečně narazila na zubaře, který se snaží dělat svou práci správně a ve váš maximální prospěch ![]()
Pojišťovna proplácí za 1 malý rentgen cca. 65,– Kč. Samozřejmě pokud rentgeny přesto nechcete, můžete je odmítnout.
@karlabroth Ano, byly to ty malé skusové rtg snímky.
@pozitivnispirala Můj zubař je mladý a zřejmě dělá vše poctivě. Při těch rtg mi ani nedal žádnou vestu, to se dřív dávalo. Teď už se to nedává?
@Anonymní píše:
@pozitivnispirala Můj zubař je mladý a zřejmě dělá vše poctivě. Při těch rtg mi ani nedal žádnou vestu, to se dřív dávalo. Teď už se to nedává?
Ochranná vesta, se samozřejmě dává při každém velkém RTG snímku.
@Anonymní píše:
Záleží určitě na přístroji. Jinak při tak malém místu ozařování, jako je zub, tak toho záření je tak málo, že nějaká vesta v tom nehraje roli.
Včera jsem byla u zubaře a dělal mi 5× rtg různých zubů. Kolik rtg dělá zubař vám? Přijde mi to moc a napadlo mě, jestli to není zbytečné nebo jen tahá peníze z pojišťovny…?