Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den,
z nicehonic mi ze na den takto otekla dáseň u dolní osmicky.. Je to hodně zdurele, rudé a hlavně to bolí. Cítím to i na polykani, nemohu na te straně kousat, vadí mi i pití.. Mažu herbadentem gelem, ústní vodou.. Co ještě prosím zkusit? Případně odezní to samo?
Omlouvam se za nehezke fotky.. ale lépe to vyfotit nejde :/
Předem děkuji za rady.
Neroste tí moudrak? Že by se dal kubal. Repikovy čaj, tantum verde roztok, zubař.
A tusis jestli sis to trebas mechanicky neposkodila? jidlem a tak? vyborny jsou ulomky bramburku
me parkrat dasen otekla, za cca tri dny to splasklo samo, dobre cistit (tim myslim i kloktani apod), par brufenu a spravilo se to samo
kdyby se to zhorsovalo, napr teploty apod, tak je zubarska pohotovost na miste
@statecna.oslice
Myslela jsem si, ze už vyrostl.. ale koukám, ze asi ještě kousek chybí..
zkusim, dekuju!:)
@maminaAJ
Jidlem to nebude, opravdu jediná souvislost je ta, že ještě není zcela vyrostlá.. ale nikdy předtim jsem takový otok nemela..
Nemáš něco pod tou dásní? Mně se to dělá tak dvakrát do roka, mám dáseň částečně přerostlou přes zub a když se mi tam dostane kousek jídla, tak to oteče a bolí. Vyšťourám párátkem a proplachuji ústní vodou nebo propolisem, většinou je to do dvou dnů pryč. Postup mi poradila zubařka.
Pokud se ti jeste uplne nevyklubala (a neni to jen otok) tak se ti tam muze chytat jidlo a pak se kazit
me teda vyklubana prisla, ale nejsem zubar, ja mela spodni osmicky vyrostle jen kousek, druha pulka byla v celisti chycena napevno (velke zuby, mala celist), tak jsem se musela vyhnout i potravinam typu seminka, orisky, pac ta dasen se mi kolem nich nikdy neuzavrela… zuby mi pak vysekali i s kouskem kosti
@maminaAJ
Mám to ale přesně jako pisete vy.. Ta dáseň kolem toho není na těsno, proste odchlípává.. nevím jak lépe to popsat..
napadlo mi koupit jehlu a stříkačku a dat do toho peroxid..?
A dekuju za vaše rady:)
@Martii Nka píše:
@maminaAJ
Mám to ale přesně jako pisete vy.. Ta dáseň kolem toho není na těsno, proste odchlípává.. nevím jak lépe to popsat..
napadlo mi koupit jehlu a stříkačku a dat do toho peroxid..?
A dekuju za vaše rady:)
ja kloktala ustni vodou Corsodyl z lekarny, na doporuceni zubare, vhodna pro lidi po zakrocich kdyz nelze dobre bolava mista vycistit, akorat je to na akutni kratkodoby pouziti, rekneme tyden, ne na kazdodenni pouziti, casem to barvi zuby do zluta
Peroxid reaguje s krvi, pokud tam nemas ranku nebo ti nekrvaci dasen, tak sumet nebude
@maminaAJ
Corsodyl nemohu.. nějaká látka mi nesedla a měla jsem alergii.. existuje ještě něco podobného? Potřebovala bych to tam necim i vyčistit.. jestli tam fakt nemám zbytky jídla, jelikož jsem v nedeli měla orisky..
kloktam herbadent a teď mám na tom gel od herbadent..
Jwstemožná zkusit orofar sprej?
@Martii Nka píše:
@maminaAJ
Corsodyl nemohu.. nějaká látka mi nesedla a měla jsem alergii.. existuje ještě něco podobného? Potřebovala bych to tam necim i vyčistit.. jestli tam fakt nemám zbytky jídla, jelikož jsem v nedeli měla orisky..
kloktam herbadent a teď mám na tom gel od herbadent..
Jwstemožná zkusit orofar sprej?
tak to nevim, me corsodyl nevadil takze alternativu jsem nehledala
herbadent je fajn
no napada me jeste zkusit neco proti otoku, krom brufenu ktery je protizanetlivy, nejaky antihistaminika? ono kdyz ten otok splaskne tak by se pripadne jidlo uz dalo vykloktat
strikacku klidne zkus, ale bez jehly, nevim jestli v lekarne sezenes tupou
no mas o zabavu postarano, mej se at to brzy prejde ![]()
Mohl by to být zánět..doporučuji návštěvu lékaře, případně něco od bolesti. Z přírodních léků mi pak zabral H2 Dent care, je protizánětlivý a od bolesti také pomohl
To je tzv. chobot. Dáseň nepřiléhá a dostávají se pod ní zbytky, plak a bakterie a to se pak udělá zánět. A hrozně rádo se to dělá právě u osmiček. Dvě mě kvůli tomu trhali, u zbylých je mám taky a občas to zlobí. Pomáhá mi výplach odvarem z šalvěje, cucat Tantum verde a pořádně to tam vyčistit kartáčkem, ale jestli to moc bolí, tak to raději nedráždi. Určitě si dojdi k zubaři co nejdříve, ať se ti na to podívá. Obávám se, že na tuhle bolest ti léky nepomůžou, jak je tam zánět, moc nefungují.