Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý den. Nevím si rady se svou holčičkou. Asi do druhého měsíce hodně trpěla na prdiky. Zavedenim bio Gaia kapiček se postupně vše upravilo a několik týdnů byl klid. Před necelým týdnem jsme byli na první dávce očkování prevenar plus hexa. Od té doby neustálý řev a nyní se třetí den ani nemůže vykakat. Myslela jsem, že za to muze očkování. Nyní mám ale pocit že nemám dostatek mléka. Je možné že se jedná o růstový spurt a vlivem toho má malá takové koliky? Nepomáhá už ani rourka. Hodně pláče a častěji chce pít. Od prsů se mi po určité době odtrhava. Uz jsem si tím jednou prošla okolo osmého týdne ale nebylo to spojeno s takovými bolestmi bříška. Zvládla jsem v noci odsavat a dokrmovat svým mlékem. Nebylo to ale tak náročné jako nyní. Vážně uvažuji o zavedení UM. Jsem silný ekzematik a vlivem kojení mám již ekzém po celém těle a nemohu v noci ani spát. Problem je ze nevím jak začít přecházet na UM. Zkoušela jsem při prvním problémů s kojením nutrilon profutura. Malá z toho měla bolení bříška a nyní se bojím ho znovu dát. Jinak mám doma na zkoušku vzorek od hipp a Sunar. Nevím ale jestli lze takhle mléka zkoušet nebo musím vydržet s bolení bříška nějakou dobu než si miminko na UM zvykne. Jsem už velmi unavena, prosím o radu. Nechci Agatce nějak ublížit.. Byla hodně miminko, měla již nastavený režim, sama usínala v postýlce. Najednou je vše jinak hodně pláče často bolestne, je věcné nespokojená.. Děkuji za každou radu… ![]()
Takhle malé miminko ještě nemá zcela vyvinutou nervovou soustavu. Zná jediný prostředek jak se uklidnit, zpracovat vjemy, pomoct si od bolesti - maminčino prso. Pokud je to jen trochu možné, kojte tak často, jak Agátka potřebuje. Pro podporu laktace můžete zkusit kojicí čaje, bylinné tabletky nebo kontakt kůže na kůži s miminkem (tam je nástup účinku nejrychlejší - zpravidla dva až tři dny). Hlavně se zkuste hodit do co největší pohody. Teď jste na světě nejdůležitější vy a miminko, vše ostatní počká. Užívejte si tento výjimečný stav
![]()
Ještě k bolesti bříška - zkuste si pohledat něco o bezplenkové komunikační metodě. Některá miminka nerada vylučují do plínky, proto se různě kroutí a můžou i plakat, chce to vysledovat. Největším odborníkem na Agátku jste vy sama. A je normální, že kojené děti kakají jednou za týden, klidně i jednou za dva týdny. Mateřské mléko je dokonale stravitelné. Důležité je hlídat, aby Agátka dostatečně čůrala - moč musí být světlá bez zápachu, asi 6-8 počůraných plen za den. Pokud se to děje, mléka máte na rozdávání ![]()
Vypada to na spurt a jeste spojeny tim ockovanim. Jedina rada, je co nejcasteji prikladat miminko, laktace se behem par dni upravi, uvidite, ze ano. To,ze.chce pit casto a zaroven se po chvili u prsa rozciluje, muze byt znamka, ze ji vadi maly tok mlicka nebo neco podobneho. Upravi se to.
My take bojujeme…
Okolo třetího měsíce miminka se navíc ustaluje laktace, mlíčko už většinou samo nestříká do pusy, děti se musí aktivněji zapojit a víc zabrat. To se jim taky někdy nelíbí, ale nebojte, usadí se to za pár dní.