Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kromě levandule doporučuju čistý olej Tee trea. Vyzkoušeno na povodňovém území se spoustou komárů a ani jedno štípnutí:D
Pavla
Ahoj holky, tak koukám, že se ta diskuze z rady proti klíšťatům pro miminka sesula do diskuze očkování dětí starších tří let. Nevadí. Jsem ale ráda, že i přes to nějaké maminky napsaly své zkušenosti a rady. Synkovi byly 4 měsíce a je fakt, že současné počasí klíšťatům přímo přeje. Takže děkuju maminkám za rady (LEVANDULE A TEE TREA) . Vyzkoušíme. Jsou to přece přírodní éterické oleje, které lze používat jak v těhotenství, tak i u kojenců. ![]()
Valentynko, ještě ti to doplním. Levanduli a Tea tree můžeš jako jediné éterické olejíčky použít neředěné na kůži. Levandule sice má v těhotenství kontraindikaci první 4 měsíce, ale to se myslím netýká aromalampy. Spray lze vyrobit jenom z vody a olejíčku, ale musíš ho důkladně protřepat před použitím. Dej si pozor na kvalitu éteráků, až je budeš kupovat. Několik tipů najdeš v diskusi Přírodní kosmetika ve Vyrob si sám.
Ja som sa o očkovanie proti encefalitíde zaujímala už u staršej dcéry. Išlo mi hlavne o to, aké je riziko, že na túto chorobu ochorie.
Zo štatistických údajov za celú SR mi vyšlo toto: výskyt encefalitídy v SR cca 14,2 prípadov na 100 000 obyvateľov. Čiže riziko, že ju ja alebo dieťa dostaneme, je 0,0142%. Z tých ľudí, čo ochorejú, zomiera 1-2% a cca 6% má trvalé následky, čiže choroba ešte neznamená hneď to najhoršie. Z vicerých zdrojov som počula, že choroba prebieha o to ťažšie, o čo je človek starší. Zaujímavý je údaj, že až 12% ľudí ochorelo po konzumácii neprevareného mlieka - z tohto pohľadu je teda rizikom asi už aj to, keď dáte dieťaťu nepasterizovaný syr alebo bryndzu. Po prečítaní týchto údajov si ľahko uvedomíte, že na deti číhajú oveľa pravdepodobnejšie ochorenia a nebezpečenstvá ako je encefalitída. A problém je tiež to, že aj samotné očkovanie predstavuje určité riziko komplikácií.
Dnes o kliešťoch debatovali aj na ČT v Barvách života, čo je magazín pres seniorov. Varovali, že očkovať by sa mali predovšetkým dôchodcovia, pretože u nich encefalitída prebieha ovaľa častejšie v najhorších formách. Takisto zopakovali známu informáciu, že kliešť sa nemá NIČÍM zakvapkávať (takže by som bola veľmi proti dusiť ho levanduľovým olejom), pretože práve vtedy dochádza k vyvráteniu nainfikovanej krvi z jeho brucha do tela nositeľa. Najpodstatnejšie je zachytiť prisatie včas, pretože k infikovaniu nositeľa dochádza až po určitom čase, myslím že nie skôr ako po 24 hodinách. Kliešťa treba zachytiť čo najbližšie k miestu prisatia, aby sa pri vyťahovaní nestlačilo jeho bruško, dokonca podľa lekára nie je problém, ak v rane zostane hlavička - treba ísť k chirurgovi a skalpelom ju vyškrabnúť.
Ja už mám osobnú skúsenosť, syn mal kliešťa po hraní v pokosenom anglickom trávniku na jednej farme v UK. Zrejme ich tam bolo dosť kvôli množstvu zvierat. Na pohotovosti mu kliešťa vykývali takým umelohmotným nástrojom, ničím mu to nedezinfikovali ani pred ani po vybratí (to som sa už čudovala). Kliešť bol ešte úplne nenacicaný, tak dúfam, že malý bude OK. Ukľudňuje ma, že v UK sa nevyskytuje encefalitída, „len“ borelióza, ktorá sa ale dá liečiť antibiotikami. Deti momentálne plánujem pri pobyte v trávnatých porastoch striekať repelentami pre deti (hlavne oblečenie) a kŕmiť ich B-komplexom.
Rozeta + dcérka 4r. + syn 10,5m.
Možná hloupá otázka, ale přece mi to nedá
Okdy může dítě B-komplex??? Doma ho mám, ale krabičku jsem už vyhodila..
Sendy
Ahoj holky pejskařky,
začala klíšťatová sezóna - a náš labroušek si začal první kousky nosit domů (máme psa v bytě). Denně nacházím aspoň 1 klíště.
Nejradši bych hafana nastříkala nějakým repelentem, dala mu antiparazitární obojek nebo ten …spot (veterinář kápne mezi lopatky a ono to na kožichu vytvoří nějaký ochranný film.)
Jenže to všechno je chemické svinstvo - a naše dvouletá dcerka se s psím kámošem denně intenzivně objímá, válí se po něm, mazlí ho …
Je nějaký způsob, jak odpudit klíšťata a přitom nezamořit psí kožich chemií???
Díky za radu,
Baghira
Pimpa píše:
Přírodní prostředek je LEVANDULE . Doporučuju zakoupit kvalitní éterický olejíček a nosit ho pořád u sebe. Můžete ho kapičku přidat do krému, kterým budete dítě mazat, nebo ho kápnout na oblečení nebo botičky. Můžete ho smíchat s troškou lihu a vodou a udělat si sprej, to se bude líp aplikovat na oblečení. Pokud už se klíště zakousne, nejdřív ho zakápněte levandulí. Ta je pro klíště jedovatá a usmrtí ho. Až potom ho vykruťte nebo všemi směry vykynklejte (to je děsný slovo). Může to trvat několik minut, chce to trpělivost. Levandule zároveň místo kousnutí vydesinfikuje. Mám to vyzkoušený, naposled před pár dny jsem takhle klukovi tahala klíště, a že se pustit nechtělo.
Repelenty bych nepoužívala, taky si myslím, že je to příliš mnoho chemie na mrňata.
Ještě jeden olejíček je výborná přírodní desinfekce - a to TEA TREE oil, doporučuju zařadit do domácí lékárničky.
A pozor, nic není 100%, takže i po levanduli se může stát, že na vás klíště vleze. Ale nezapomeňte, že těch nakažených je jen pár, naštěstí.
Pimpa diky ![]()
Vyskousim
jeste te poprosim o doporuceni znacku nebo jmeno nektere kvalitni olejicky
Diky moc
Eli
Klíště není komár, nezakousne se hned, ale pečlivě si vybírá. Když si toho budete poctivě všímat, obyčejně ho najdete na místech akupunkturních bodů!!! Nejlepší je dítě na chatě 5× za den prohlídnout (copak je to tělíčko tak velké?), než ho mazat nějakým svinstvem. To máte totiž krém na opalování, krém proti hmyzu, při případném štípnutí fenystil a kdovíco ještě? Jak pak má chudák kůže reagovat když se to všechno míchá. Hodně se tu debatuje na téma ekologie, tak proč i tohle nedělat hezky postaru? Na komáry je dobrá ta zmiňovaná levandule. Na noc do aromalampičky - když ji máte u postele a komár už je fakt natolik drzý, že nedá pokoj ani přes levanduli, aspoň vám lampička svítí a ani to komáři nemají rádi, případně vám světlo trochu určí směr kam ta mrcha odlítla

A když už nic nepomůže? Vzpomenu si na tu hádanku jaký je rozdíl mezi mužským přirozením a komárem?
Komára můžete honit celou noc
A kolem postýlky stačí dát moskytiéru z obyčejné záclony.
Radka