Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky ![]()
vzhledem k tomu, ze se blizi leto, rada bych vedela, zda nemate nejaky typ na nejaky olejicek, sprej proti klistatum, komarum…
Budeme jezdit za par dnu na chatu (asi jako vetsina z vas) a bojim se, aby malou neco moc nepostipalo nebo na ni nevlezlo kliste.......!
Prosim poradte ![]()
Simona&Kristynka(skoro 10 mesicu)
Ahoj, poradí Ti, samozřejmě , v lékárně, ale já osobně nechávám syna naočkovat proti klíšťovce.
G.
Očkování je prima,ale bohužel až od 18 měs. a v zimě,teď už je pozdě ![]()
Taky bych brala nějaký přírodní prostředek,zatím stříkám deku zespodu repelentem a stříkali jsme trávu nějakým svinstvem.....ještě v předjaří.
Ahoj,
před pár dny jsem se na to samé ptala naší doktorky a ona mi používání repelentů proti obtížnému hmyzu nedoporučila. Je to dost chemie, která se kůží dostane do organismu a u tak malých dětí nic moc.
Radila mi spíše oblékání atd., ale co v parném létě, no nevím
Očkování jsme taky probíraly, jenže proti encefalitidě se očkují děti starší jednoho roku, a nakonec jsme se dohodly spíše na meningokokovi než na encefalitidě.
Silvie+Anetka 8 měs.
Amazonko01,
mohla by jsi miprosím poradit, čím jste v předjaří stříkali tu trávu? Máme zahradu zamořenou klíšťaty a nevíme si moc rady.
Díky!!
amazonko , děti pobývající v kritických oblastech se mohou očkovat už v jednom roce, navíc se může začít s naočkováním kdykoliv (i když nejlepší je právě na podzim), ale lze použít i tzv. „zrychlené“ očkovací schéma.
Silvie
Kočulko…to se mě moc ptáš
Manžel to koupil v zahrádkářské prodejně…a flašku jsme už vyhodili.Je to prostě nějaké chemické svinstvo proti hmyzu…je fakt,že to pomáhá,ale moc elologické to asi nebude
No jo,ale ekologie je krásná věc,když vám ale leží miminko v nemocnici po kousnutí nějakou tohle bestii…takže jsem zavřela obě oči ![]()
Ano,jde to i od roka,ale bohužel v té době je tolik očkování normálních,že si dítě patřičnou imunitu stejně nemůže vytvořit.Navíc nám stejně rok bude až v červnu,a to už je sezóna klíšťat v plném proudu a nikdo to nenaočkuje…takže tak!
Taky jsem chemii patlat nechtěla,spíš,jestli někdo nezná přírodní prostředek,
Amazonko, tomu nerozumím, proč by to nikdo v červnu nenaočkoval?
a v případě potřeby lze naočkovat i děti mladší, záleží na individuální konzultaci s lékařem
Silvie
Martino,
co máš na mysli pod lehčí formou meningokoka? Očkuje se proti skupině C a ta je smrtelná, existují ještě starší typy vakcín i proti kmenu A, ale ten se u nás nevyskytuje.
Silvie
Tak to je fakt nějaká hloupost ![]()
Je pravda, že skupina A není tak nebezpečná (ale u nás se prakticky nevyskytuje), skupiny B a C jsou smrtelné, ale vakcína existuje pouze proti C . To měla zřejmě Tvá doktorka na mysli. A i její doporučení co se týče věku očkování se, jak vidím, s hygienickou stanicí rozchází ![]()
Každopádně až v jednom roce ukončíme základní vakcinaci, nechám malou proti C očkovat.
Silvie
V rádiu na téma klíšťata a děti doktorka doporučovala očkovat a ž od tří let, ale že jinak lze i od 1,5 let. Její názor však byl, že dítě nemůže být tak vážně postiženo jako dospělý člověk. Proto doporučovala očkovat proti klíšťové encefalitidě hlavně rodiče, živitele rodiny, protože průběh u dospělého často končí obrnou-ochrnutím, pak ztrátou zaměstnání.
Mich.
Přírodní prostředek je LEVANDULE . Doporučuju zakoupit kvalitní éterický olejíček a nosit ho pořád u sebe. Můžete ho kapičku přidat do krému, kterým budete dítě mazat, nebo ho kápnout na oblečení nebo botičky. Můžete ho smíchat s troškou lihu a vodou a udělat si sprej, to se bude líp aplikovat na oblečení. Pokud už se klíště zakousne, nejdřív ho zakápněte levandulí. Ta je pro klíště jedovatá a usmrtí ho. Až potom ho vykruťte nebo všemi směry vykynklejte (to je děsný slovo
). Může to trvat několik minut, chce to trpělivost. Levandule zároveň místo kousnutí vydesinfikuje. Mám to vyzkoušený, naposled před pár dny jsem takhle klukovi tahala klíště, a že se pustit nechtělo.
Repelenty bych nepoužívala, taky si myslím, že je to příliš mnoho chemie na mrňata.
Ještě jeden olejíček je výborná přírodní desinfekce - a to TEA TREE oil, doporučuju zařadit do domácí lékárničky.
A pozor, nic není 100%, takže i po levanduli se může stát, že na vás klíště vleze. Ale nezapomeňte, že těch nakažených je jen pár, naštěstí.
Taky jsem se ptala na očkovaní (mala měla asi 1,5) a naše Dr. mi ho nedoporučila. Také repelenty prá nejsou pro mimi vhodná. Na chalupě opravdu pomáhá pravidelné sekání trávy. Případně nám doporučila si zavolat na hyg. stanici a zeptat se zda přímo oblast kde mame chatu je zamořena klíštaty, která jsou nakažená. Jako prevenci nám doporučila dávat B komplex, prý dětem neublíží a tělo jej vylučuje i potem, který tem ošklivejm breberám klíšťatům nevoní. Pravda je, že malá ještě klíště neměla a to jsme byly na chatě opravdu často. Zkuste se zeptat na toto své MUDr. jestli doporučuje nebo ne. Jaro a léto bez klíšťat přeje Lenka
Ono je to s tím očkováním tak,že nejde jen o ten čas,potřebný k vytvoření imunity,ale taky dítě nesmí v průběhu očkování kousnout klíště,jinak by to mohlo dopadnout hodně blbě.Takže proto si nikdo zodpovědný neriskne očkovat v červnu,kdy se to klípáky jen hemží.
A opravdu zatěžovat roční miminko dalšími očkováními… ![]()
Tak o tom nebezpečí kousnutí klíštětem jsem nevěděla
myslím ale že 70% imunita se získá 14 dní po očkování, 90% měsíc po očkování. V tomhle případě taky zkusíme nějaký přírodní prostředek, ale co se týče meningokoka, pro mě je přijatelnější dočasně zatížit organismus mého dítěte než si později něco vyčítat
tohle je opravdu zákeřná nemoc ![]()
S.