Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, mám v tom totální bordel: mám doma novorozence, 11 dnů. Jsem prvorodička a mám dotaz: Vy, co kojíte a částečně dokrmujete, jak více, kolik dokrmu připravit? Pro mě začíná být neúnosné krmit stylem: zvážit, nakojit, zvážit, odečíst, co vypil a pak dokrmit, pak odsát… navíc když nemám dokrm předpřipravený, tak mezi tím je samozřejmě řev. Navíc netuším, kolik mu má stačit, protože kolikrát z prsu dle váhy dostane i přes 100 a přijde mi, že se ještě hlásí… nevím tedy, jestli dokrmovat vůbec, jestli má ještě hlad, nebo jen chce cumlat. Nechci ho taky překrmovat. Nějak nevím a začíná mě to vyčerpávat, místo abych měla z kojení radost.
@jdusiproradu proč dokrmujes? Pouze bych vážila před a po, zda se napil. A v případě potřeby pak přiložila znovu. Dokrm je vesměs zbytečný, pokud dítě přibira a má mokré pliny
Já to dělala tak, že když ještě po kojení dítě chtělo jíst a řvalo - z prsa už nic neteče a dítko cucá, ne dudlá, tak jsem udělala dokrm třeba 30ml, 60ml… per oko v závislosti od věku. Tu padesátku v prvních týdnech scuclo v pohodě. Někdy chtělo víc - tak jsem dodělala. Dokrmovala jsem odsátý MM nebo UM, jak se mj chtělo. Taky z odsáváni jsem nedělala kovbojku - jak mi to vyšlo. Dokrmovala jsem zejména večer, přes den a v noci většinou mm stačilo. Do měsíce si to sedlo a dokrm nebyl potřebný.
Na přesný čísla se vykašli, zbytečně budeš bláznit. Ty taky nemáš vždy stejný hlad.
Z jakého důvodu dokrmuješ? Nestačí mít dítě pořád přiložené, střídat prsa?
Zkus jen kojit a na vážení se vykašli. Sleduj kolik má pocuranych plen a jestli je spokojený. Jestli ti vypije z prsu 100ml tak dokrm nepotřebuješ. Novorozenece neprekrmis, když bude mít hodně tak to vyzvraci.
Může si chtít taky jen dudlat. Prostě zkus dát prso kdykoliv začne řvát. Nebo ideálně ještě než se rozeřve.
Ke každýmu kojení jsem předem připravila 30mlMU. Já ale nevážila! Jen v porodnici a to podle váhy bylo max 15 ml z obou stran. Na 50 ml jsme se dostali až ve 2 měsících. Jeli jsme tak 5 měsíců
.
Píšeš, že dle váhy vypije 100. To mi přijde dost a dokrm bych nedávala spíš kojit dýl?
popřípadě častěji?
Jinak doporučím kojící čaje, hodně tekutin, kvalitní nenadýmavou stravu a třeba homeo ricinus communis a často přikládat a střídat prsa a nebo zkontrolovat techniku kojení od laktační poradkyně ![]()
Nevazila jsem. Kdyz se dite tvarilo spokojene, nedostalo nic, kdyz rvalo, udelala jsem 30 ml, pozdeji vetsi davku.
Vyprdni se na váze i..prostě koj…pokud bude třeba hodinu na prsu a stejně bude mít pořád hlad tak udělej 60 prikrmu a dej mu to, uvidíš kolik docucne…me vypil většinou tak 30-40ml…kolik prikrmu sem připravit sem se řídila podle tabulky na krabici um…já sem dokrmovala převážně přes den protože mám ještě doma batole a tak sem neměla úplně prostor na to mít mimčo celý den na prsu aby se dostatečně najedl…když mi příkrm zbyl tak sem to dala vycucnout starsi jako mlsku
jinak samozřejmě vylyt no… Kombinovala sem odsate mm a um podle toho jak se mi chtělo co bylo v tu chvíli rychleji po ruce…zvážila sem max vždycky ráno a večer jako v porodnici jestli pribral nebo aspoň nehubne..cca po 2m teď malej zesílil natolik že si jídlo vycucne celkem rychle plus starší si taky zvyklá že se jí nemůžu úplně věnovat takže už dokrmovat vyloženě nepotřebuju…ale občas to dělám prostě z pohodlnosti (když jsme venku…je zima
)
Jestli nakojíš 100 ml tak zahoď lahvičku i s dokrmem a koj - ono se zdá že si to dítě naučíš a bude ti viset na prsu 24/7 ale ono se to poměrně rychle srovná a napije se rychlejc, vydrżí dýl ![]()
Nevážila jsem kolem kojení, pouze každý den ráno, jestli přibrala, myslím, že to bylo denně tak 30-50g. Dokrmovala jsem chvíli odsátým mateřským mlékem kvůli žloutence, vypila mi tak 5-10ml a víc nechtěla. Myslím, že to nebylo potřeba vůbec. 100ml mi přijde krásný. Jestli kojíš v nějakých kratších intervalech do dvou hodin, tak bych se na dokrm možná vybodla, zkusila bez a přinejhorším třeba za týden zas zavedla.
@jdusiproradu píše:
Ahoj holky, mám v tom totální bordel: mám doma novorozence, 11 dnů. Jsem prvorodička a mám dotaz: Vy, co kojíte a částečně dokrmujete, jak více, kolik dokrmu připravit? Pro mě začíná být neúnosné krmit stylem: zvážit, nakojit, zvážit, odečíst, co vypil a pak dokrmit, pak odsát… navíc když nemám dokrm předpřipravený, tak mezi tím je samozřejmě řev. Navíc netuším, kolik mu má stačit, protože kolikrát z prsu dle váhy dostane i přes 100 a přijde mi, že se ještě hlásí… nevím tedy, jestli dokrmovat vůbec, jestli má ještě hlad, nebo jen chce cumlat. Nechci ho taky překrmovat. Nějak nevím a začíná mě to vyčerpávat, místo abych měla z kojení radost.
Dalsi chudera, co ji likviduji kojeni totalne nablble rady z porodnice
.
Zakladatelko, v porodnici delaji to, ze pred/po kojeni vazis a kdyz se tim mnozstvim „nevejdes do tabulek“, tak dokrmis.
Coz je naprosty ulet, jednak vazenim ti miminko dele breci hlady, tim se vic vysili a min vypije - zacarovany kruh.
Navic staci kojit casteji a sup - uz mas logicky mensi davku na jedno kojeni.
Nebo proste jedno miminko pribira rychleji a druhe pomaleji a take je to normalni.
Rada?
Prestan vazit pred/ po kojeni, vykasli se na dokrm a koj na pozadani, jak miminko potrebuje, co nejcasteji.
Sleduj mnozstvi pocuranych plen, aby bylo miminko spokojene a pro klid duse ho muzes co tri dny prevazit.
(Jestli ti vytahne 100 ml na kojeni, tak opravdu zadny dokrm nepotrebujes, to si bud jista.)
Proc vazis pred/po kazdym kojeni? A pokud nakojis tolik, tak nechapu proc dokrmujes…
Pokud nemas dite s nejakym problemem, prestan s timhle vazenim a merenim a koj. Me i dite narozene o mesic driv s porodni vahou pod 2.5kg a ze zacatku dokrmovane vazili jednou za 2 dny uz v porodnici (mimo CR) a naprosto to stacilo. Jestli ti vypije 100ml, tak je to na tak male dite uctyhodny vykon a zadny dokrm nepotrebuje. Navic materskym mlikem ho neprekrmis, maximalne to vyblije. Zbav se toho kolotoce, udelej si pohodli, vyloz nohy, nahod dite na prso a z par dni jste v pohode. Ja tohle jela asi 2-3 tydny, nez maly nabral silu poradne sat, a pak jsem vyhodnotila, ze radeji budu kojit 15× denne nez podstupovat to martyrium s odsavanim a lahvickami. Kojila jsem pak temer do 2 let naprosto v pohode.