Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj všichni.
Měla bych na Vás dotaz. Na začátku roku se mi narodilo první dítko. Těhotenství bylo naprosto v pohodě, jenom mi trošku lítal tlak. Co můžu posoudit, tak porod taky v pořádku. Trval 11 hod., z toho 5 hod. v porodnici. Píchali mi plodovku a jednou mi dali oxytocin, protože se mi to pomaleji rozbíhalo. Malej se narodil s Apgar skóre 9-10-10. Na samotný porod na mě dokonce pustili studentku PA. Po porodu taky v pohodě. A potom mi domů poštou přišla propouštěcí zpráva a koukám a tam napsáno rizikový porod. A na kontrole po šestinedělí jsem se bohužel neodhodlala zeptat
. Jedině mě napadá, že PA při vyšetření pořád řešila, že cítí jenom jednu fontanelu. A ptala se, kam mě malej kope a potom mě polohovala na jeden bok. Jo, a malej měl při narození pupečník kolem krku.
Dost mi to vrtá hlavou. I když vlastně vůbec o nic nejde
. Tak jestli má někdo odpověď, tak prosím napište.
Tak on už ten tlak mohl být brán jako riziko preeklampsie, jestli byl vyssi.
Nicméně oni mají ty zprávy dost předvyplněné a spíš v počítači umazavaji, co není pravda, já měla ve zprávě o prvním porodu napsaný oxytocin, který jsem nedostala.
Při nerizikovém porodu se v podstatě nemá dělat nic. Respektive na stáži nám to tak vysvětlovali, že téměř vždy dělají nástřih a s nástřihem se už musí vykazovat rizikový porod.
Nástřih mi nedělali a tlak jsem měla střídavě hrozně nízký a trochu zvýšený. Spíš jsem přemýšlela, jestli nebyl malej natočený předhlavím? Ale v jeho papírech je porod záhlavím a nevím, jestli se během porodu mohl otočit?
Anebo si tím potřebovali zdůvodnit proplácení zásahů u zdravotní pojišťovny…
Já jsem si takhle jednou nechala poslat výpis ze zdravotní pojišťovny, a to jsem koukala, jaké všechny zákroky si nemocnice a lékaři nechali za mě proplácet, a to dokonce v době, kdy jem byla mimo republiku…!
Buď bych se tím netrápila, nebo se zeptala v porodnici. Já taky měla v papírech pár chyb, praxe je taková, že v komplu je nějaká rozepsaná zpráva a do ní se dopisují a promazávají informace. Co dalšího se tam píše? Nemohl doktor prostě jen zapomenout smazat slovo rizikový? Nejsem PA, jen obyčejná všeobecná sestra, tak jestli chceš, tak mi tu zprávu pošli jako sz, zkusím se podívat, jestli mě důvod nenapadne.
@králíkovna Děkuji moc za nabídku. Já pracují jako rehabka na dospělé neu, takže ve zprávách číst umím, ale ono tam nic napsáno není kromě úplně základních info.
@zoy A to stačí oxytocin k rizikovému porodu? Já si představovala nějaké hrůzy a bůhví jaké komplikace, proto mě to tak zarazilo
@Mala.ještěrka mela bys to mit ve zprave. Ja jsem treba mela kalnou plodovku.
Potřebují, aby jim pojišťovna zaplatila za úkony.
Navíc pochybuji, že by ti jinak mohli dát ten oxytocin a pojišťovna by jim ho proplatila.
Ten u normálního porodu nemá co dělat. To, že ti ho dali navíc znamená pro dítě určité riziko, má i vedlejší účinky.
Přesně, normální porod je ten, kde jen sedí, koukají a „chytají“ dítě.
To je zajímavý. Já měla komplikovaný porod, zakončený wex. Dítě a. s. 8-9-10 a šňůra kolem krku 2×. Já rozrthaná jako blázen a ve zprávě bylo porod přirozený bez komplikací. No já myslela, že se svalím. A když jsem se na to zeptala, tak mi hned začali důrazně tvrdit, že je to normální postup, že jsem žádné komplikace neměla atd. Dr. po mě hned začal startovat jak kohout s těmi svými argumenty, no hrůza.