Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Partnerství je o tom, že obě strany něco obětují a obě strany se v něčem přizpůsobí. Tvůj muž to tak očividně nemá nastavené a vypadá to, že o tom snad ani nechce diskutovat nebo brát ohledy na tvé vlastní pocity. Vzhledem k tomu, že jste si udělali dítě a předpokládám, že to nebylo po měsíci vztahu, tak bys měla vědět, co je za člověka.
Jedinou možnosti je si o tom seriózně promluvit, měla bys mu vysvětlit, jaké máš pocity a proč. Můžeš doufat, že nezklame a pochopí tvou stranu. Teoreticky se těch 5 měsíců vydržet dá, ale otázku je, proč nemá vůbec starost o svou těhotnou ženu a nechce život sehrát tak, aby to vyhovovalo vám oběma.
Ahoj a gratuluju k těhotenství ![]()
Úplně nestranná asi nebudu, přeci jen mám jen tvojí verzi a je možné, že jsi víc citlivá kvůli hormonům. Ale i tak
je možné, že chlapovi to fakt nepřijde jako že dělá něco špatně - každý to vnímá jinak. Zkus to znovu, v klidu, vysvětlit, jak se cítíš, že bys potrebovala psychickou podporu, odvézt autem atd.
Co mě ale zarazilo nejvíc, je to „parodování“… Jako aby dospělej chlap po tom, co ho žena o něco požádá, jí nevyhověl a ještě parodoval… To by mi blikala kontrolka dost. Musí převzít zodpovědnost, vždyť brzo budete mít dítě, které se o sebe dlouho samo nepostará… A ne někoho parodovat!
Hodně štěstí ![]()
Připadá mi to tak, že ustupuješ jenom ty. A ta poznámka s tím vydíráním ohledně těhotenství, tu raději komentovat nebudu. Sama mám měsíc před porodem a nálady mi lítají nahoru/ dolů. Šílené. Ono není spíše důležité abys na to těhotenství nebyla sama, ano podpora partnera je nejvíc, ale aby si nebyla sama na to dítě, tohle bych řešila, a začala to řešit klidně hned. Svému manželovi který nemá zrovna volna na rozdávání dávám najevo ať si nemyslí že na dítě budu 24/7 sama, neexistuje. ![]()
Máš chlapa, který hledí víc na sebe, v zásadě s tebou ani moc nechce trávit čas, má problém tě vyslechnout, vysmívá se ti a paroduje tě, má problém tě někde odvézt, přizpůsobovat se musíš ty a přesto jsi s ním chtěla dítě. Co ti máme poradit? Ne že by se nedalo odhadnout jak to bude vypadat a co tě čeká dál. ![]()
Jak můžeš vědět, že budeš za 5 měsíců na neschopence?
A jinak nechápu proč by nemohl chodit i na odpolední. Spousta lidí dělá na směny.
Až budeš doma s dítětem tak se uvidíte dopoledne.
Nechápu proč jste si teda pořizovali do této situace dítě.
Tak na druhou stranu jsi v 8tt, to je v podstatě úplný začátek… a těhotenství není nemoc, jasně, jsi unavená, ale nemůžeš čekat, že teď 9 měsíců bude lítat jen okolo Tebe.
Ale jinak to máte nastavené prapodivně, jak se stalo, že jste se dohodli na dítěti? Když spolu netrávíte čas, nic spolu nepodnikáte, nemáte extra nic společného a ani spolu nespíte…
No já nechci být za rypnu, ale proč sis s ním pořídila dítě, když na tebe věčně nemá čas a nebere na tebe ohledy? Ach jo. Budete si muset narovinu promluvit, kompromisy jsou o tom, že každý trochu ustoupí ze svých požadavků a nároků. V tomto případě ale ustupuješ pořád jen ty. Holt on bude muset začít přemýšlet, co s tou prací udělat, nezdá se mi, že by měl chuť nějak se víc rodinně angažovat ![]()
Si precitlivela. Co sa tyka tehotenstva, nerozumiem ako ti ma chlap pomoct tym, ze bude s tebou - ak potrebujes spolocnost, skus kamosky, rodinu, cvicenie jogy pre tehotnee.. aby ta ofukoval chlap, ked ti nic neni, len nechces byt sama… neviem, ale uz si dospelaa, nie?
A tie ostatne veci - prestahovanie, zmena prace… dievca, to neni chyba partnera, ak nevies povedat, ze stahovat sa nechces a NErobis veci tak, aby vyhovovali AJ tebe. Ak si doteraz na vsetko kyvla, lebo sama nemas lepsi napad kde a preco byvat, tak sa nedivim, ze ta to zacina stvat. Ale co s tym? Teraz v tehotenstve vytycovat nejake hranice je uz neskoro, resp. si v inom stave a mozes vnimat/pozadovat veci prehnane. Ale mozes priamo hovorit - 2.3 mam kontrolu, pojdes so mnou? Buduci vikend podme tam a tam, co ty na to? - poziadaj o to co chces KONKRETNE a priamo, necakaj ze ti bude citat myslienky. A nie, neni bezne aby chlap chodil s partnerkou na tehotenske kontroly.
Příspěvek upraven 24.10.24 v 09:31
Tak muži se zdá nechápou že čekají dítě dokud to není vidět. Dokonce někteří ani do porodu. Těhotenství není nemoc ale přeci jen jiný stav ano. Dobrý je je brát na kontroly.
Za tu dobu musíš vědět jak se choval když jsi byla nemocná. Jestli tě nepodporoval tehdy nebude ani teď.
Máte jasno jaký model rodiny chce? Třeba chce klasický model kde žena obskakuje…
Je potřeba bez okolků říci teď tě potřebuju ale zas bych to úplně nezneužívala pro smutné pocity…můžou přijít skutečně starosti.
Ono ale také si rozmysli jestli to s ním doma bude dobré když bude naštvaný z práce. Není zvyklý být s tebou častěji a nevím jestli si ještě zvykne. Když bude doma zaleze k PC a stejně té nepodopoří…tak jestli není lepsi aby byl spoko aspoň v práci.
My jsme teď tři dny spolu na home office a bylo to celkem těžký se sžít
každý má rád svůj klid a ne že najednou někdo přijde s problémy když druhý pracuje/odpočívá
@Anonymní píše: Více
a jak máte naplánováno fungování, až bude dítko na světě? bude se taky vracet půl měsíce až po 19hod? po noční den prospí?
Sedni a prober to s ním, aby neměl představu takovou, že to přece sama zvládneš a kdyby ne, tak zavoláš sobě nebo dítku rychlou ![]()
@unuděná píše: Více
No spíš je otázka co dělal teda po práci když se po ranní směně vracel až v 7 večer. Jestli to už pominulo a bude chodit do práce normálně na 8 h a pak plus mínus domu za ní a dítětem, tak bych neviděla problém, že bude dělat ranní a odpolední.
My jsme se třeba s manželem vídali když jsme byla těhotná 1× v týdnu plus celý víkend a nehroutila jsem se z toho. Bydleli jsme spolu až jsem byla v 8 měsíci. ![]()
Přemýšlím nad tím, co takový vztah vlastně dosud dával a přinášel Tobě, že to vyústilo v rozhodnutí pořídit si dítě. Pokud se Ti doteď nepodařilo prosadit svoje představy a požadavky, jako těhotné a tuplem matce malého dítěte to půjde velmi obtížně (bude Tě mít ještě víc v hrsti, hlavně ekonomicky).
Ridicak si urcite co nejdriv udelej, to je zaklafni dovednost.
Hele tehotendtvi fakt neni zadna nemoc, tak z toho nedelej 3.svetovou.
Na utz ted stejne nic extra chlap neuvidi, tak si to prestan za kazdou cenu vynucovat; jo uplne neco jineho bude, az budes mit batole a budes muset k dr, tam je to na miste ta spoluprace rodicu, aby se jeden postaral o ditko, kdyz druhy opravdu nemuze.
Děkuji všem za reakce, je toho spousta, nad čím se musím zapremyslet…
Příspěvek upraven 24.10.24 v 12:20