Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, máme soudne určeny styk v rozsudku otec si dite vyzvedne v tolik a tehdy Moje otázka. Předali by jste dite i jiné osobě? I když rodinnému příslušníku, ale k teto osobě důvěru nemam. Léčila se na psychiatrii, několikrát pokus o sebevraždu. Nechci zbytecne vyvolávát konflikr
No, pokud bych neměla důvěru tak asi ne. Přece jen je matka zodpovědná za dítě a komu ho předává. Vysvětlila bych to otci, své důvody a navrhla řešení. My třeba někdy místo v pátek večer předáváme v sobotu ráno. Prostě až když může přímo rodič.
Tak jsem si to přesně myslela, ale má v tom problém. Ale to už je jeho problem
Nechci zbytecne prudit, ale myslím, že nabídka ode mne
at
si dite vezme o den dele je dobra. Dítě ani k tomu člověku nechce, takže asi tak
Jestli je v rozsudku oteci, tak má otec smůlu.
Já normálně předávám i jeho rodičům, bratrovi apod.
Ale jeho nové nádheře bych nedala, nevěřím ji. A on mě donutit nemůže
@Netopirek píše:
Jestli je v rozsudku oteci, tak má otec smůlu.
Já normálně předávám i jeho rodičům, bratrovi apod.
Ale jeho nové nádheře bych nedala, nevěřím ji. A on mě donutit nemůže
Ano. Matka předá dite otci Děkuji
V rozsudku je otec si vyzvedne, takže ho nikomu jinému dát nemusíš.
Pokud je dítě svěřeno do tvé péče a otec má pouze právo styku, pak toto právo musí uplatnit osobně, nikoliv prostřednictvím třetí osoby. To zákon výslovně upravuje. Pokud ale není dítě svěřeno do tvé péče, tedy právo a povinnost péče mají oba rodiče, pak je otec oprávněn pověřit jakoukoliv osobu převzetím dítěte, je to jeho odpovědnost, a ty to můžeš odmítnout pouze tehdy, pokud by byl racionální důvod - např. prokazatelná závadnost té osoby, nebo odpor dítěte s touto osobou odejít. I když to už lze vykládat různě. Ale zkuste se domluvit, pokud má otec nějakou překážku, nabídni mu, ať ti řekne, kdy bude mít čas, a ty mu urči, kde v tu dobu si může dítě převzít.
@Maky06 píše:
Děkuji. Dítě mam v péči ja a otec soudne určen styk.
No právě jeden krajský soud rozhodl, že u předání musí být osobně rodič, i když jde o předání do jeho péče, tedy nikoliv v situaci, kdy má upraveno pouze právo styku.
Takže podle tohoto rozhodnutí, pokud chce dítě převzít třeba babička nebo manžel rodiče (např. matka v práci nebo nemocná), lze toto odmítnout a dítě si ponechat. Upozorňuji, že se nelze dovolávat této rady, protože v jiném případě může soud rozhodnout zcela jinak a dát takovému rodiči pokutu. Zásadně je totiž v praxi (nikoliv v zákoně) rozdíl, když má dítě převzít osoba blízká otci - to se nesmí, ale otec musí předat dítě osobě blízké nebo pověřené matkou.
Je to kravina, ale takto soudy rozhodují.
Muž v práci od nevidím do nevidím, vydělává na alimenty (dobrovolně platí alimenty na 1 dítě 15tis - přestože vydělá necelých 30tis čistého) a když mám dítě přebrat já (dlouholetá partnerka), tak jeho bývalá dělá neskutečné problémy.
Nikdy jsem ji nic špatného neřekla/neudělala, mám soukromou školu v Praze - takže s dětmi zkušenosti, s dítětem mám dobrý vztah, ale ona neustále řádi, že dítě mi nepředá. Přestože je dítě přes celý víkend převážně se mnou.
Takto to fungovalo rok…
Po roce se chlap naštval (ona mu teda i vypisovala, že mu malého nedá, pokud bude se mnou apod) a řekl, že místo toho, aby si vážila toho, že může mít víkend a 2 dny v týdnu pro sebe dělá problémy a jestli dítě nepředá mně, ať si ho nechá a dítěti to vysvětlí. Nechal snížit alimenty na 6tis a čekal. Po 3 měsících mu manželka volala, zde si já pro malého nechci dojet ![]()
Věřím, že mnoho otců nemá takovou páku na matku, ale mnohdy matky opravdu přehání a muže „vydírají“ přes děti, popřípadě si děti přivlasňují. Všeobecně matky v dnešní době (čest výjimkám) chtějí co nejmenší kontakt s otcem a co nejvyšší alimenty… „drž hubu a plať“…
@mokrymop píše:
Nechal snížit alimenty na 6tis a čekal. Po 3 měsících mu manželka volala, zde si já pro malého nechci dojet
jako že se tři měsíce vykašlal na děti, jen aby to natřel bejvalce? to je frajer
a jaký má vřelý a milující vztah k dětem ![]()
Samozrejme, že i takove maminky jsou. Ale jsou i tací tatínkové, co plati alimenty minimální a nic navíc nekoupi a přes dite vydiraji. Další věc je, že když má otec na víkend dite mel by se mu věnovat on.