Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
No, osobně bych o zvýšení nežádala, měla bych strach, aby to ještě nezkrouhli. Ono 4 tisíce sice není moc, ale co tu kolikrát čtu, že se chlapi cukaj aj skrz 15 stovek… ![]()
Jinak co dělá a kolik vydělává přítelkyně je myslím v tomto případě úplně jedno, ne? ![]()
Tak já bych se asi řídila tím, jestli ty náklady jsou vyšší, pro soud je to třeba doložit, mít to písemně: jaké náklady byly před tím, jaké jsou ted, vědět ten rozdíl, o kolik to poskočilo- náklady na školu, družinu, obědy, kroužky, léky, zdr. pomůcky, vybavení pro sport pokud dělá atd. atd. Výživné se vždy počítá jen z čistého příjmu otce (nikoliv jeho přítelkyně), je fajn, že předchozí soud určil tak vysoké výživné i když otec přiznal tak málo (nebývá to až tak obvyklé), máte možnost dokázat nějak jeho skutečné příjmy? Soud si vyžádá jeho daňové přiznání, ale jak už to jednou udělal, může vycházet i z předpokládaného příjmu vzhledem např. k výši vzdělání a předpokládaného příjmu v daném oboru, ale jak už jsem řekla, nebývá to až tak obvyklé, taky to může chytit do ruky jiná soudkyně/soudce a bude se řídit čistým (doloženým) příjmem. Podat žádost o zvýšení si však můžete, přinejhorším to soud zamítne, ted otázka jestli to otci nedá podnět, aby si zažádal o snížení ![]()
Co to znamená jako každý OSVČ? Omlouvám se za dotaz mimo téma, ale jako OSVČ me tyhle mýty a mylně představy urazi.
@Alkata píše:
Co to znamená jako každý OSVČ? Omlouvám se za dotaz mimo téma, ale jako OSVČ me tyhle mýty a mylně představy urazi.
V klidu, mě to nadzvedlo ze židle taky
To, že je k.ipl bývalý partner jako fakt neznamená, že jsou k. iplové všichni, vážená anonymní zakladatelko ![]()
Dle zkušenosti bych Ti radila nežádat. Jsem překvapená, že máš nyní 4 000Kč. Při platu muže 37 000Kč - čistého! Jsou alimenty stanoveny na 4 500Kč. Myslím, že při jeho platu - ať je jaký je, máš alimenty velmi štědré.
@Anonymní píše:
Ahoj všem, otázka pro Vás jasná, pro mne ze strachu moc ne..
Před 3 lety skončil partnerský vztah, dcera měla 5 let. Partner dělak na černo automechanika u soudu pžiznával 7000, byť minimální mzda byla tenkrát něco kolem 9000,–. Soudkyně určila výši alimentů na 4000 měsíčně s tím, že dcera je ve školce a až nastoupí do školy, aby měla možnost alimenty zvýšit.ˇ/při nástupu do školy, změny…)Dcerce bude za měsíc 8 let, je ve druhé třídě, partner začal podnikat jako automechanik(přizná zase jen minimální příjem jako každý osvč)a žije v naší bývalé chalupě s přítelkyní(která vůbec netuším jaký má příjem ani kde pracuje). Já pracuji u státní správy s příjmem báj oko 22000 čistého. Otázka zní jasně, mám zažádat o zvýšení alimentů? Na dceru pouze posílá alimenty, nepřispívá na ničem(tábory, kroužky, sám jí nikam nevodí ani nevyzvedává) Dceru má jednou za čtrnáct dní o víkendu, ale z důvodu jeho nového podnikání si jí už tak často nebere, prý má hodně práce. Tak a co teď, mám chtít alimenty vyšší nebo být ráda za to co dostávám a nerouhat se?
Takže Mila zakladetalko!!!Nebudu ti odpovídat na tvůj dotaz, ale pěkně si mi hnula žluči. Ty pracuješ ve státní správě, máš tech 22000 Kč jistého každý měsíc,, ať se děje co se děje, at máš bud více nebo méně práce. Osvc si musi vydelat na dovolenou, nemoc atd. A pokud ma tato osoba zrovna nekolik mesicu mene zakazek, tak i mene penez…zatímco ty, když mas mene „uredniciny“,tak mas stejne plny plat. Vetsina techto lidi pracuje i o vikendu, zatímco ty jses doma!!!Nehazej všechny Osvč do jednoho pytle.!!!
@Kintyre A ze stejného platu cca 38 tis čistého kamarád platí 10 tis. aliementy na čtyřleté dítě. K tomu navíc polovinu kroužků, dárky, kolo, brusle, lyže, helmy…To jsou štědré alimenty. A hlídá naprosto kdykoliv, třeba i 5× týdně, když jeho ex potřebuje kvůli práci nebo někam jede s novým přítelem.
Taky jsem zadala ó zvýšení ve druhé třídě ZŠ. Ex je OSVČ a cukal se hodně. To soudce naštvalo tak, že šel na horní hranici mého návrhu, což jsem ani nečekala a částku nadsadila. V návrhu jsem uváděla i mimořádně výdaje, které nejsou každý měsíc a otec se nijak nad rámec výživného nepodílí. Ex začal vytahovat snížení a to mu soudce dost rázně vysvětlil, že by musel mít další vyživovací povinnost navíc. Nebo onemocnět a být dlouhodobě mimo obor nebo v invalidním důchodu, jinak náklady na dítě prostě rostou. A původní výživné taky nebylo zrovna malé na místní poměry. Soud se zajímal i ó podíl otce na péči, má to vliv na výši výživného.
Od roku 1999 dělám na fú, takže vím moc dobře, jak stát zvýhodňuje a zvýhodňoval podnikatele narozdíl od zaměstnanců. O tomto tato diskuze není.
Myslela jsem, že pokud s ním bydlí přítelkyně, sčítá se příjem celé domácnosti, aspoň dle zde uvedených diskuzí…?
Ráda bych jen oponovala, všem naježeným Osvč, všichni máme právo pracovat pro státní správu, hurá do výběrového řízení, když je to taková paráda…
@Anonymní píše:
Taky jsem zadala ó zvýšení ve druhé třídě ZŠ. Ex je OSVČ a cukal se hodně. To soudce naštvalo tak, že šel na horní hranici mého návrhu, což jsem ani nečekala a částku nadsadila. V návrhu jsem uváděla i mimořádně výdaje, které nejsou každý měsíc a otec se nijak nad rámec výživného nepodílí. Ex začal vytahovat snížení a to mu soudce dost rázně vysvětlil, že by musel mít další vyživovací povinnost navíc. Nebo onemocnět a být dlouhodobě mimo obor nebo v invalidním důchodu, jinak náklady na dítě prostě rostou. A původní výživné taky nebylo zrovna malé na místní poměry. Soud se zajímal i ó podíl otce na péči, má to vliv na výši výživného.
@Anonymní píše:
@Anonymní píše:
Napíšeš mi o jaké částky se jedná(z kolika zvýšil a na kolik), ať mám představu…? zakl
@anikahen píše:
Takže Mila zakladetalko!!!Nebudu ti odpovídat na tvůj dotaz, ale pěkně si mi hnula žluči. Ty pracuješ ve státní správě, máš tech 22000 Kč jistého každý měsíc,, ať se děje co se děje, at máš bud více nebo méně práce. Osvc si musi vydelat na dovolenou, nemoc atd. A pokud ma tato osoba zrovna nekolik mesicu mene zakazek, tak i mene penez…zatímco ty, když mas mene „uredniciny“,tak mas stejne plny plat. Vetsina techto lidi pracuje i o vikendu, zatímco ty jses doma!!!Nehazej všechny Osvč do jednoho pytle.!!!
Milá naštvaná podnikatelko, pokud jsem na paragrafu s dítětem a to bývá hodně často, mám velký rozdíl na výplatě.
Ale potěším tě, Finanční úřady stále hledají nové zaměstnance, jistě se osvědčíš a budeš se mít stejně dobře jako já…
to tu všechny stříkají jed všude okolo nebo jen tato? zakl.
No, na jednu stranu chápu rozhořčené OSVČ, nicméně kolik z nich poctivě odvádí každou korunu?
Je fakt, že mám kolem sebe lidi nejvíc z oborů řemeslných, ale nikdo z nich co nemusí to neodvede
od zedníků přes truhláře až po zahradníka, všichni pěkně keš na ruku ![]()
@Anonymní píše:
Napíšeš mi o jaké částky se jedná(z kolika zvýšil a na kolik), ať mám představu…? zakl
ani nevim, jestli to sem psát
z 8000 na 15000. Počítala jsem se 12000, kdyby bylo pod tuhle hranici, dávala bych odvolání. Dcera je atopik, má poruchu imunity a poruchu pozornosti a závodně sportuje ( nákladný sport). Otec se podílí na péči stejně jako ten váš, takže dost málo. Příjmy má nadstandardní a „Čurdy“ nedání. Je kreativní ředitel reklamní agentury, ale podle toho co předváděl při jednání, by mu člověk dál petikorunu. Takže se začal soudce detailně vyptávat na jeho náklady/ uváděné příjmy a už se chtěl domlouvat. Nakonec se ani neodvolaval, na radu právníka.
Ahoj všem, otázka pro Vás jasná, pro mne ze strachu moc ne..
Před 3 lety skončil partnerský vztah, dcera měla 5 let. Partner dělak na černo automechanika u soudu pžiznával 7000, byť minimální mzda byla tenkrát něco kolem 9000,–. Soudkyně určila výši alimentů na 4000 měsíčně s tím, že dcera je ve školce a až nastoupí do školy, aby měla možnost alimenty zvýšit.ˇ/při nástupu do školy, změny…)Dcerce bude za měsíc 8 let, je ve druhé třídě, partner začal podnikat jako automechanik(přizná zase jen minimální příjem jako každý osvč)a žije v naší bývalé chalupě s přítelkyní(která vůbec netuším jaký má příjem ani kde pracuje). Já pracuji u státní správy s příjmem báj oko 22000 čistého. Otázka zní jasně, mám zažádat o zvýšení alimentů? Na dceru pouze posílá alimenty, nepřispívá na ničem(tábory, kroužky, sám jí nikam nevodí ani nevyzvedává) Dceru má jednou za čtrnáct dní o víkendu, ale z důvodu jeho nového podnikání si jí už tak často nebere, prý má hodně práce. Tak a co teď, mám chtít alimenty vyšší nebo být ráda za to co dostávám a nerouhat se?