Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@marinka5 píše:
nemá moc smysl se nad tím zaobírat po smrti mamky a babičky jsem nečetl skoro žádnou kondolenci a ani otec jej nečetl, všechny se vzali a sklidili se daleko z očí
Což není univerzální. Moje maminka zemřela před třemi lety a i když jsme kondolence nečetli hned, po určité době jsme se k nim vrátili a dodnes stále vracíme. Osobní „vyznání“ v nich obsažená pro nás dodnes hodně znamenají.
já nějak nemám odvahu se na ně podívat, popravdě ani přesně nevím od koho všeho byli
na druhou stranu třeba si je někdy přečtu a budu mile vzpomínat, ale stále to zatím nejde
@marinka5 , to má opravdu každý jinak. Proto je nesmyslná rada „nemá smysl se tím zaobírat“. Má to velký smysl. I kdyby nakonec pro pozůstalé ne (každý je jiný), tak pro autora ano - protože tohle by neměla být jenom nějaká zdvořilostní záležitost, pro autora by to měla být i určitá možnost formulace vlastního smutku.
@BohunkaP Trochu jsi mě nalomila. Možná to napíšu osobněji. Víš, já bych to oslovení chtěla napsat, ale nemůžu přeci oslovit všechny pozůstalé. A oslovit třeba jen manželku mi přijde nevhodné, když měl pán děti, vnoučata atd. Hm, asi to fakt s tím oslovením nejde ![]()
@Paoloska , jestli bys tam oslovení měla ráda, pak bych (pro podobný citát) použila univerzální - „Vážení pozůstalí“…
Jinak, taky záleží, komu to adresuješ. Pokud bude na obálce uvedena adresa „paní XY…“, tak klidně můžeš napsat jen „Vážená paní XY“.
Pokud na obálku napíšeš „Rodina XY“, tak je potřeba oslovit všechny, tj. třeba „Vážení pozůstalí“.
Příspěvek upraven 12.06.12 v 10:57
@BohunkaP píše:
@Paoloska , pak stačí jednoduše - „Vážení pozůstalí“…
Tý jo, to mě nenapadlo
A přitom je to tak jasný. Dík moc ![]()
Ahoj, prosím o radu. Hlídám dům rodičům a přišlo parte. Zemřela partnerka mého bratrance (je uveden 6.místě jako partner). Nejsme si blízcí, rodinu zemřelé naše rodina téměř nezná (jen podle vidění z města). Přes sms z dovolené jsem dostala úkol zaslat kondolenci. Mám nadepsat obálku Rodina XY podle příjmení partnerky nebo to adresovat konkrétně bratranci? Děkuji.
@Lamicka píše:
Ahoj, prosím o radu. Hlídám dům rodičům a přišlo parte. Zemřela partnerka mého bratrance (je uveden 6.místě jako partner). Nejsme si blízcí, rodinu zemřelé naše rodina téměř nezná (jen podle vidění z města). Přes sms z dovolené jsem dostala úkol zaslat kondolenci. Mám nadepsat obálku Rodina XY podle příjmení partnerky nebo to adresovat konkrétně bratranci? Děkuji.
bratranci
Pokud by rodiče znali rodinu zesnulé, kondolovala bych jejím rodičům i bratranci. Pokud její rodinu neznáte, pak jen bratranci
Potřebuji poradit. Dneska zemřela maminka naší rodinné známé ( zná mě od mého narození, naší rodinu, s jejím synem jsme byli spolužáci), bavily jsme se spolu o nemoci zemřelé, prostě se známe přes naše rodiny. A já váhám, jak v tuto chvíli vyjádřit soustrast. Na pohřeb samozřejmě půjdu, ale aby teď věděla, že na ní myslím. Když pošlu kondolenci poštou nedojde dříve než ve středu. Přemýšlím, že bych napsala zprávu něco jako ve smyslu, že je mi moc líto její ztráty, že na ní myslím… Ale nevím, jestli to není hloupé. Na druhou stranu si říkám, že když nepošlu nic bude to takové jako, že je mi to jedno.
Myslíte, že mám poslat aspoň tu zprávu nebo raději poštou s tím, že to bude až ve středu?
Předem děkuji