Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamči,
mám 8mi měsíční holčičku, od 6 m přikrmujeme a abych pravdu řekla, jsme to pořádní žrouti.
Ale asi poslední 2 týdny už Sabinka mlíčko moc nechce, lépe řečeno, pauzy mezi jídlem se prodloužily a na MM už v podstatně nevyzbývá a kojím už jen v noci (2×) a ráno (1×-2×), MM už se mi netvoří tolik, kolik bych na noc potřebovala a malá pije třeba i půl hodiny z jednoho prsa a půlhodiny z druhého až mě to úplně pálí.
No tak řeším co teď. Jesli ráno po probuzení zavést UM. Ale co v noci?
No a co ze zbytkem mléka v prsou?
Díky za každý příspěvek.
Radka a Sabinka 8m
Ahojky,
mame to uplne stejne, mala pres den ji vsechno hezky, MM mame jako vy, 2× v noci, rano a vecer bud samotne nebo po kasi. Ale mala teda pije tak 5-10min, rano a vecer i min. Nezda se mi, ze by pila skoro hodinu (po pul hodine z kazdeho prsu), to se nedivim, ze te to boli. Opravdu pije nebo to jen dudla jako dudlik? Me ted popraskaly obe bradavky, bylo to dost neprijemny.
Jinak kdyz das treba rano UM, tak se postupne mleko tvorit na ranni kojeni prestane a stejne tak muzes postupovat dal, az se mala uplne odstavi. Ale mozna je to skoda, neni napita driv, zlobi se, kdyz ji das pryc od prsu, opravdu neni najezena? Mozna mam trapne dotazy, promin
Lucka+Klarka 9m
Ahoj,
já jsem kojila 8 měsíců a pak se malá v podstatě odstavila sama. Z počátku to bylo tak, že jsem kojila už jen v noci - první vzbuzení vypila jedno prso, druhé vzbuzení vypila to druhé. Mlíčka bylo čím dál méně. Takže nastal problém co k snídani? Tak jsem jí dala Sunar. Jednoho dnes ale už mlíčko nebylo ani v noci. Asi 10 dní jsem jí vařila Sunar - 1krát i v noci, ale teď už spí spolehlivě celou noc bez vzbuzení. Neměla žádný problém s přechodem na Sunar, chutnal ji už od začátku.
Asi po třech dnech, kdy jsem kojila naposledy, jsem měla prsa napěchovaná a ztvrdlá. Tak jsem ji ještě jednou naposledy nakojila - vypila obě prsa naráz. Potom se asi po 14 dnech MM samo vstřebalo.
Zdravím
Adriana + 9M Lucinka
Ahoj, mám možná hloupý dotaz, ale přesto se zeptám. Jak jste poznaly, že už máte málo mléka? Já mám 15 m dceru, kterou stále kojím (ráno, dopoledne,večer a 1× v noci). Samozřejmě plus příkrmy, které krásně papá. Večer jí stačí kojení, ještě jsme ani kaši nedávaly. Nikdy jsem si nevšimla, že mám málo mléka, vždyť prsa už nalitá nejsou, to bývá je zezačátku, tak podle čeho bych to poznala? Díky Lucka.
Ahoj Lucino,
já kojím už jen 2× ráno a večer po kaši a taky bych řekla, že toho už není tolik co dřív. Odhaduju to podle toho kolikrát musí „potáhnout“ než polkne (dřív téměř po každém potáhnutí polykala), teď třeba až po pátém nebo i desátém. Po pár minutách už skoro nepolyká a tak to vzdá. Myslím, že nebudu mít problém s úplným odstavením, protože kojení nějak zvlášť nevyžaduje. Samozřejmě když mně vidí v podprsence (při převlíkání), nadšeně se směje v očekávání papání, ale na rozdíl od některých miminek se po mně přes den nevrhá.
Jitka a Hanička (včera 1r.)
Ahoj holky,
díky za příspěvky…
Lucina: Ptala ses jak poznám že mám málo mléka…no, že malá tahá a polkne třeba až na popaté co potáhne, jak holky psali. Prsa mám úplně měkká a malá papá dýl než dřív. A rozhodně ji to nezasití na dlouho, třeba jen na hodinku. Takže kojení u nás přes den přestalo mít smysl a navíc to malá vůbec nevyžaduje.
Adri: Ani si nemusela odstříkávat? To mléko se ti vstřebalo úplně samo?
Klarisek: Neni najezená dřív, když ji odtáhnu od prsu vzteká se. Snažím se ji uklidnit, uspat, ale nic. Pláče a pláče. Tahá tahá, skoro nic neteče,takže se dá říct že dudlá a čeká až bude moct polknout.
Ahoj a ještě jednou díky.
Radka
Ahojky holky,
ten 8-mý měsíc je snad nějaký začarovaný co?Já mám 10m Niki a také jsem jí kojila do 8měsíců.Ze dne na den se sama odstavila,což jsem vůbec nečekala a ani neměla připravenou žádnou UM doma.Poslední měsíc to u nás probíhalo podobně jak už tady holky psaly,Niki čekala co poteče a když už nic,tak se začala vztekat a odpojila se.Naše dr.mi poradila Nutrilon,že je nejpodobnější MM.Musela jsem honem pro něj,prso už vůbec přes den nechtěla.Takže jsme taky kojili jen v noci a asi do 14dnů se tvorba MM snížia tak,že už ani na noc nestačilo.Prsa jsem měla měkká a po odstříkání z obou max 50ml,což není pro jedlíka nic.
Moc mě to mrzelo a pořád jsem si říkala,jestli jsem ještě pro tvorbu nemohla něco udělat,ale Niki prs už odmítala s řevem.Tak jsme od 8měsíců na UM a na chuť si zvykla okamžitě.
No ale já na kojení vzpomínám ráda,teď pořád vyvařovat lahvičky…
Mlíčko už papá jen večer a v noci.
Tak pěkné papaní přeje N+NIKI 10m