Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@patlamatlaxy Ano, chápeš varianty dobře, akorát já bych viděla ještě variantu 4. mám 5 měsíců na to, abych tu školku / hlídání sehnala.
Dostaneš výpověď, a to jako z jakého zákonného důvodu?? Proč by ti platil odstupné? Pokud nenastoupíš, má A, jde o závažné porušení povinností zaměstnance a vyhodí tě bez odstupného. Odstupné se vyplácí pouze:
@Coleta Tak třeba protože pro ni zaměstnavatel nebude mít místo (nebo ji tam nebude chtít) a nebude tušit, že ona nastoupit nemůže.
@patlamatlaxy Soukromá školka také není? Alespoň na přechodné období.
Jinak, na odstupné nárok nemáš. S neplaceným volnem ti vyjít vstříc nemusí.
@j.a.n.i1 píše:
@Coleta Tak třeba protože pro ni zaměstnavatel nebude mít místo (nebo ji tam nebude chtít) a nebude tušit, že ona nastoupit nemůže.
Tak to samozřejmě ano, já jsem to pochopila tak, že ona nenastoupí a dostane výpověď a odstupné. ![]()
@Coleta píše:
Dostaneš výpověď, a to jako z jakého zákonného důvodu?? Proč by ti platil odstupné? Pokud nenastoupíš, má A, jde o závažné porušení povinností zaměstnance a vyhodí tě bez odstupného. Odstupné se vyplácí pouze:
- rušení, přemístění zaměstnavatele či jeho části, nadbytečnost zaměsnance.
Ptám se, zda rozumím dobře variantám, takže mě se neptej proč a z jakého důvodu, čekám, že to někdo upřesní nebovyvrátí.
@jezzz soukromé školky jsou, ale finance na ní skutečně nejsou a nebudou, ke všemu neočekávám v nejbližší době rozloučení se s plínkou
No, z osobní zkušenosti to vidím nejpravděpodobněji na a) sehnat si soukromou chůvu, b) sama podám výpověď, páč lepší sama podat výpověď než dostat výpověď z důvodu hrubého porušení pracovních povinností („áčko“) - mám dojem, že to má dooost vliv na pobírání dávek na ÚP. Překážka je momentálně na tvé straně, ne na straně zaměstnavatele - leda že bys to hrála do poslední chvíle a věděla ale, že se chystá tvoje propuštění pro nadbytečnost. ![]()
Jaká je pro mě tedy nejlepší varianta? Opomeňte prosím variantu školka. Neplacené volno samozřejmě zkusím a když ho nedostanu, tak pak je lepší výpověď podat, nebo dostat? Pokud budev výpověď kvůli A, tak pak tuším nemám ani popřípadě nárok na podporu v nezaměstnanosti, kdyby se to náhodou nepovedlo.
@patlamatlaxy Aha, to je škoda. Bylo by to asi nejjednodušší.
Tak pak jedině jak píše @Emilie .
Ohledně PPM bohužel neporadím ;-(
@Emilie díky, v podstatě to mi stačilo, už vím vše, co potřebuji, holt podám výpověď (předtím samozřejmě zkusím neplacené volno).
@patlamatlaxy píše:
@jezzz soukromé školky jsou, ale finance na ní skutečně nejsou a nebudou, ke všemu neočekávám v nejbližší době rozloučení se s plínkou
No, znám ceny školek v Praze (kde bych je tipla jako jedny z nejdražších v ČR) a nemyslím, že by na ně z platu nebylo
ale je to tvoje věc, pokud myslíš, že bez problémů najdeš jinou.
Maminy, potřebuju vědět jak to je, nebo spíš zda to chápu dobře. V 4/2015 mi končí RD a měla bych nastoupit do práce. Do práce nastoupit nemohu - není školka, není hlídání. Dítě si zatím pořídít nemůžu. Nejdříve 7/2015 se začít snažit (ze zdravotních důvodů).
Takže jaké jsou možné varianty?
1. Zažádám si o neplacené volno, na sociálce nahlásím, že pečuji o dítě do 4 let a nárok na mateřskou zůstává i při druhém dítěti?
2. Dostanu výpověď, dostanu odstupné. Nahlásím sociálce, že pečuji o dítě do 4 let. Při druhém dítěti ztrácím nárok na mateřskou a pobírám až RD (od kdy?)
3. Zažádám si o neplacené volno, na sociálce nahlásím, že pečuji o dítě do 4 let a nárok na mateřskou zůstává i při druhém dítěti?
3. Nebo mi bude neplacená dovolená zamítnuta a budu požádána, abych výpověď podala já, když to neudělám, vyhodí mě bez odstupného z důvodu opakovaného áčka.
Chápu dobře všechny možné varianty? Případně existuje nějaká další varianta?