Konec RD a nenastoupení do práce

patlamatlaxy
28.11.14 09:45

Konec RD a nenastoupení do práce

Maminy, potřebuju vědět jak to je, nebo spíš zda to chápu dobře. V 4/2015 mi končí RD a měla bych nastoupit do práce. Do práce nastoupit nemohu - není školka, není hlídání. Dítě si zatím pořídít nemůžu. Nejdříve 7/2015 se začít snažit (ze zdravotních důvodů).

Takže jaké jsou možné varianty?

1. Zažádám si o neplacené volno, na sociálce nahlásím, že pečuji o dítě do 4 let a nárok na mateřskou zůstává i při druhém dítěti?

2. Dostanu výpověď, dostanu odstupné. Nahlásím sociálce, že pečuji o dítě do 4 let. Při druhém dítěti ztrácím nárok na mateřskou a pobírám až RD (od kdy?)

3. Zažádám si o neplacené volno, na sociálce nahlásím, že pečuji o dítě do 4 let a nárok na mateřskou zůstává i při druhém dítěti?

3. Nebo mi bude neplacená dovolená zamítnuta a budu požádána, abych výpověď podala já, když to neudělám, vyhodí mě bez odstupného z důvodu opakovaného áčka.

Chápu dobře všechny možné varianty? Případně existuje nějaká další varianta?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101710
28.11.14 09:52

@patlamatlaxy Ano, chápeš varianty dobře, akorát já bych viděla ještě variantu 4. mám 5 měsíců na to, abych tu školku / hlídání sehnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2506
28.11.14 09:57

Dostaneš výpověď, a to jako z jakého zákonného důvodu?? Proč by ti platil odstupné? Pokud nenastoupíš, má A, jde o závažné porušení povinností zaměstnance a vyhodí tě bez odstupného. Odstupné se vyplácí pouze:

• rušení, přemístění zaměstnavatele či jeho části, nadbytečnost zaměsnance.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
28.11.14 10:02

@Coleta Tak třeba protože pro ni zaměstnavatel nebude mít místo (nebo ji tam nebude chtít) a nebude tušit, že ona nastoupit nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jezzz
28.11.14 10:03

@patlamatlaxy Soukromá školka také není? Alespoň na přechodné období.

Jinak, na odstupné nárok nemáš. S neplaceným volnem ti vyjít vstříc nemusí.

• Citovat
  • Upravit
2506
28.11.14 10:06
@j.a.n.i1 píše:
@Coleta Tak třeba protože pro ni zaměstnavatel nebude mít místo (nebo ji tam nebude chtít) a nebude tušit, že ona nastoupit nemůže.

Tak to samozřejmě ano, já jsem to pochopila tak, že ona nenastoupí a dostane výpověď a odstupné. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
patlamatlaxy
28.11.14 10:07
@Coleta píše:
Dostaneš výpověď, a to jako z jakého zákonného důvodu?? Proč by ti platil odstupné? Pokud nenastoupíš, má A, jde o závažné porušení povinností zaměstnance a vyhodí tě bez odstupného. Odstupné se vyplácí pouze:
  • rušení, přemístění zaměstnavatele či jeho části, nadbytečnost zaměsnance.

Ptám se, zda rozumím dobře variantám, takže mě se neptej proč a z jakého důvodu, čekám, že to někdo upřesní nebovyvrátí.

• Citovat
  • Upravit
patlamatlaxy
28.11.14 10:08

@jezzz soukromé školky jsou, ale finance na ní skutečně nejsou a nebudou, ke všemu neočekávám v nejbližší době rozloučení se s plínkou

• Citovat
  • Upravit
20518
28.11.14 10:09

No, z osobní zkušenosti to vidím nejpravděpodobněji na a) sehnat si soukromou chůvu, b) sama podám výpověď, páč lepší sama podat výpověď než dostat výpověď z důvodu hrubého porušení pracovních povinností („áčko“) - mám dojem, že to má dooost vliv na pobírání dávek na ÚP. Překážka je momentálně na tvé straně, ne na straně zaměstnavatele - leda že bys to hrála do poslední chvíle a věděla ale, že se chystá tvoje propuštění pro nadbytečnost. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
patlamatlaxy
28.11.14 10:11

Jaká je pro mě tedy nejlepší varianta? Opomeňte prosím variantu školka. Neplacené volno samozřejmě zkusím a když ho nedostanu, tak pak je lepší výpověď podat, nebo dostat? Pokud budev výpověď kvůli A, tak pak tuším nemám ani popřípadě nárok na podporu v nezaměstnanosti, kdyby se to náhodou nepovedlo.

• Citovat
  • Upravit
jezzz
28.11.14 10:12

@patlamatlaxy Aha, to je škoda. Bylo by to asi nejjednodušší.

Tak pak jedině jak píše @Emilie .

Ohledně PPM bohužel neporadím ;-(

• Citovat
  • Upravit
jezzz
28.11.14 10:13

@patlamatlaxy Lepší je určitě výpověď podát sama.

• Citovat
  • Upravit
patlamatlaxy
28.11.14 10:13

@Emilie díky, v podstatě to mi stačilo, už vím vše, co potřebuji, holt podám výpověď (předtím samozřejmě zkusím neplacené volno).

• Citovat
  • Upravit
101710
28.11.14 10:17
@patlamatlaxy píše:
@jezzz soukromé školky jsou, ale finance na ní skutečně nejsou a nebudou, ke všemu neočekávám v nejbližší době rozloučení se s plínkou

No, znám ceny školek v Praze (kde bych je tipla jako jedny z nejdražších v ČR) a nemyslím, že by na ně z platu nebylo :think: ale je to tvoje věc, pokud myslíš, že bez problémů najdeš jinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5251
28.11.14 10:17

Hlavně to dé výpovědi napiš, že je to z důvodu péče o dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie