Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, Matěj (20měsíců) už asi 3. až 4. den špatně usíná po o i večer, musíme ho uspávat. Když ho dáme do posýlky, okamžitě si stoupne a řve, vezmu ho k sobě do postele, začne skákat a blbnout. Horko těžko usne asi po půl hodině. Už jsem zkoušela i nechat ho vyřvat - nepomohlo. Ještě minulý týden spal odpoledne i 3h, i když zase vstával brzo ráno(5-6h). Vždy usínal sám bez problémů. Myslíte, že už nepotřebuje spát po obědě? Díky za rady.
kvítko starší kluk přestal spát po obědě zhruba ve dvou letech a tak 4 poslední měsíce to byl už boj. Určitě bych to zkoušela dál, jestli spal 3 hodiny tak mu to bude chybět, my spali hodinu, max. hodinu a půl.
Borůfka
Klárka už v tomhle věku taky nespala. Dávali jsme ji odpočívat, měla tam knižky a hračky, ale musela být v posteli. Někdy usnula někdy ne. Hlavní ale je, jestli to vydrží do večera a není moc protivný. Pokud to v pohodě vydrží do sedmi, tak ať chodí spát už v sedm a nenuť ho poo. Já vím, je to otrava, ale zase máš klid brzy večer.
Halka
Já bych vytrvala… Ve dvaceti měsících je to ještě prtě… Nemohou mu růst zuby?
L.
Ahoj,
taky bych ještě počkala,třeba se to zas srovná.Jířovi bude dva a půl a po o někdy spí,někdy ne.Nechávám ho max.2 hodiny a kdyžtak ho budím.Ale musím ho uspávat,i večer.Takže si myslím,až bude mimi,že už nebude spát po obědě vůbec.Což je blbý,myslím,že by to ještě potřeboval.
Lesino jak to máte vy?
Tak jak psala Halka - nenutit spát, ale odpočívat ano. S hračkama nebo knížkama. Buď usne nebo ne, ale bude zvyklý, že se po obědě odpočívá..za rok ve školce jako když najde ![]()
Holky spí všechny, když Adu nedávám, bývá protivná. Ale občas některá neusne nebo o víkendu nestíháme… Mám svoji poobědovou siestu ![]()
Dokonce se mi většinou daří sjednoti spaní i Eli, ale ta si to ještě řídí sama, je to prcek.
L.
Holky díky moc, asi to bude spojený i s tím, že mu rostou zuby a taky delší dobu kašle. Ale překvapuje mě, že není ani moc protivný, když nespí. Ale teď si najednou řekl „hají“, sice se v postýlce vztekal jako obvykle, že tam nebude. Po chvíli jsem tam šla, že si jen chvilku odpočine a po další minutě spal. Takže hurá - spíme - a snad s odpoledním spánkem nekončíme. ![]()
Jé holky,
jak já vám závidím spaní po o.U nás bych asi spala jen já a mimčo.Kuba (5let) nespí ani ve školce. A Gabku (3 roky) jsem přestala dávat na konci léta.Ona i když jsem jí řekla,že spát nemusí,tak spustila takový hysterák,že jsem to vzdala.
A to jsem si naivně myslela,že mi budou děti chodit spát po o až do první třídy. ![]()
Oba večer ukládám v 8 a stejně ještě brebentí nejmíň do půl deváté.Někdy i dýl.
A ráno vztávají v rozmezí půl 7 a 7.Asi víc spánku nepotřebují.:nevim:
Ahoj holky, závidím vám vaše spinkací návyky po obědě - u nás to starší zrušila v 18měsících a nedonutila jsem jí ani heverem. Mladší chodila spát tak cca do 2 let. Teď jí jsou tři a ani omylem, když jsem se jí tam snažila včera dát - přišla poprvé ze školky a byla unavená, tak mi tam hodinu řvala, jako bych jí trhala ručičky, fakt děsný. Měla z toho dokonce do večera chrapot..takže takhle je to u nás.
Já vám závidím, malý mi po obědě ani odpoledne nespává asi od 1,5 roku, někdy když je fakt utahaný tak usne, ale to je vždycky nějaký omyl a většinou je to v autě, když jedu pro mamku do práce.
Ráno vstáváme kolem půl 6 a večer je naučený chodívat spinkat hned po večerníčku sám (už asi půl roku spává sám v pokojíčku). Jsem moc ráda, že se posunul čas, je nějaký zmatený a vstává až kolem 7!!! ![]()
Syn taky někdy dělal se spaním problémy, ale musel si zvyknout, že po obědě se jde prostě do postýlky/postele. Buď usnul nebo si tam hrál. Teď už má 3 a čtvrt roku - ve školce nespí skoro nikdy a doma vždycky. Ještě to potřebuje.
Já bych to spaní každopádně nerušila, důležité je vytvořit návyk, aby si děti po obědě odpočinuly.
Martina