Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, tak si dnes nutně potřebuju postěžovat
synovi je 2 a čtvrt roku a najednou - jak už jsem psala jinde - začal děsně zlobit - už né jako mimino, ale tak po „klukovsku“! A k tomu se přidala i potíž se spaním. Ráno vstává hodně brzo, třeba o půl 6. a ještě tak 3 týdny zpátky si šel po obědě docela rád lehnout. Je teda bohužel zvyklý na uspávání - ale na klíně jsem mu zazpívala pár jeho oblíbených písniček a do čtvrt hodinky krásně usnul - třeba už ve 12.10. Jenomže poslední dny je to katastrofa…usne tak kolem půl 2. a předtím hroozně zlobí - na klíně už být nechce, takže se vymýšlí - do velké postele, do malé postýlky, peřinu dát, za chvíli sundat, chvíli zpívat, chvíli nezpívat atd. atd. snažím se to sice nějak korigovat, ale moc se mi to nedaří..pak už jsem vzteklá, že se musím sakra ovládat a říkám si, že už se na to vykašlu…ale myslím, že ten spánek potřebuje, protože když konečně zabere, spí pak třeba 2 nebo i 3 hodiny! ale za ty nervy mi to nestojí a asi to jinak nedokážu..navíc ho nejde moc nechávat moc samotného v ložnici, protože se bojím, že při pokusech odejít vypadne z postýlky…nějak jste tohle taky musely řešit? a jak to dopadlo? na zrušení odpo. spaní mi přijde ještě dost brzo (kromě toho si taky ráda v ten čas odfrknu a věnuju se miminu), ale asi to už fakt vzdám..dnes to totiž byla fakt hrůza…
Moje dcera tayk začala zlobit se spaním po druhém roce… tolik obstrukcí kvůli tomu a ona ani eusla. vyletěla jsem z ožnice naštvaná jako čert
Ona si neodpočinula, já taky ne, všude binec ještě od oběda. ptž jsem nestíhala uklidit, když jsem ji musela uspávat
Neusla sama ani se mnou, prostě VŮBEC!
Takže už nespí, ale musí pěkně ležet se zvířátky. Vydrží tam cca půl hodinky… ale rozdíl je teda v našich dětech ten, že ona ráno spí i do 8:30 a večer už ve 19:30spí- když nespí ve dne, tak večer musí jít brzo
Už tak si ji užiju za celý den dost
Tvého synka bych nechala v postýlce samotného. Trochu přísnosti neuškodí a nějkaý ten výchovný lepaneček taky ne
jakou má postel? Ještě postýlku? Sundej (tatínek) mu bok postýlky. Vysvětli mu, že bude spinkat se zvářátky a on si aspoń poleží, když neusne a večer v 18:30 už může jít do postele ![]()
Klik je miminku? Jestli ty změny v chodání syna nesouvisé s narozením sourozence
Naše má tři a taky nové mimi (nyní 7m) špatně nesla. Hrozně zlobila, vymýšlela, začala se počůrávat, upoutávala pozornost… nakonec jsem to vyřešila tak, že si s ní denně na určitý čas sednu a hrajeme si - čteme, kreslíme, nebo něco stavíme - jen MY DVĚ, bez sourozence - ten buď spí nebo ho někdo vozí. pomohlo to, uklidnila se a s ní i já a moje reakce
dítko prostě potřebuje svoji maminku jen pro sebe ![]()
Ahoj, moje dcera je to samé. Teď jsou jí 2 roky a 8 měsíců a nespí po obědě asi od jara. Za žádnou cenu se nenechá uspat, kdybych se na hlavu stavěla, občas vytuhne v kočáře, tak aspoň něco. Večer chodí spát v 7 (v případě, že nespí přes den - což je většinou), budí se jak kdy, mezi půl 6 a půl 8 ráno. Není v mých silách přinutit ji po obědě spát, i když ten spánek evidentně potřebuje, protože odpoledne je už protivná. Netuším, jak s takovým nespavcem naloží ve školce, pokud se příští rok dostane. Radu nemám, ale pokud ji někdo má, ráda si ji přečtu. Zakladatelko, Tobě alespoň posílám sílu to zvládat. ![]()
No já si právě od toho slibuju - že když teda po obědě nebude spát, tak půjde večer o trochu dřív a mohl by i ráno dýl vydržet!!! Ale on večer nechodí zase tak pozdě - do půl 9. už většinou spí…ale ráno je schopnej už po 5. říct, že je hotovo a že si jdem hrát…a to už teď bývá ráno tma..bléé.. Řekla bych, že se ségrou to moc nesouvisí - je jí půl roku - a fakt ještě před pár dny (tak 14 dní) usínal krásně po obědě. Spíš na něm vidím takovou celkovou změnu, že fakt z toho roztomilýho (sice už velkýho) mimina je prostě najednou kluk. A tak i mnohem víc vydrží, prostě tak nevytuhne jako předtím. A jinak myslím, že se mu věnuju hodně, máme i chvíle pro sebe, mimčo dopoledne spává, takže se mu věnuju, i když je táta v práci, tím by to snad být nemělo..
No a bohužel to že by poležel sám v postýlce nehrozí…on prostě když nespí tak nepoleží v klidu
zkoušela jsem to, ale furt na mě volá, pořád dokola!!nebo ječí nebo se tam chruje, snaží se vylejzat z postýlky atd…takže asi vážně bude po poledním klidu…
Syn taky přestal někdy kolem tich 2 let po obědě spát, znova začal až ve školce. A i teď ve 4 letech si občas odpoledne zaleze
Já osobně bych se s ním nemazlila, když nechce, ale večer bych ho potrápila aby byl utahanej, takže i kdyby chtěl večer jít spát dřív, dala bych ho až v tu dobu, kdy chodí normálně, další den vysvětlit, že buď si půjde lehnout a nebo bude večer zase unavený, některý děti už to spaní prostě nepotřebujou. A nebo mě jěště napadlo místo ve 12 hod, ho dát lehnout až třeba ve 14-14:30
Ahoj… tak u nás to nastalo ca ve 2,5 letech. Do té doby jsem položila do postele/postýlky přečetla pohádku a odešla. Ještě si chvilku broukala a usnula. Najednou před spaním hrozný obstrukce, vymýšlení a řev. Já na nervy, ona vykolejená. Když nakonec usnula spala i 2 hodiny. Bohužel se ale tato situace hrotila a byl problém i s večerním usínáním. V noci se také budila. Podotýkám že jsem v tu dobu byla v 7.tt a bylo mi fakt zle
Tu hodinu spánku jsem potřebovala asi víc než dcera
Nakonec manžel ještě musel na celý týden na služebku
V půlce týdne jsem toho už měla fakt plné zuby. Po obědě jsem ji přestala dávat spát. Nutím ji pouze lehnout si a podívat se na nějakou pohádku nebo když mám čas tak jí i něco přečtu. Od té doby jsem v klidu já i dcera. Ráno spí kolikrát i do 8,30 a večer usíná mezi 19,30-20 ![]()
No on teď stejně neusne dřív jak o půl 2., ale pak zase zbytečně dlouho vychrupuje..a prostě hlavně ten ukrutnej boj mě na tom štve…
Maddlen: no právě dnes jsem si říkala, že síly už mě pomalu ale jistě opouštějí..už mě pak vytáčí každé jeho „mamíííííí“, co se line z postýlky, a tak to asi nemá cenu…
No jo - ale co s dětmi děláte v tom čase po obídku? on mi i te´d dělá takový lumpárny, že ho všecko za chviličku přestává bavit a tak…no prostě přišla pravá zkouška nervů
tv mu pouštět nechci (i když on by chtěl), protože na tu čučí ráno, než se trochu rozední ![]()
Nazdarek: prááávě!!! on když pak usne, tak je to kolikrát na 2 i 3 hodiny - to by na podzim vstával za tmy
a pak už je to zase všecko posunutý i večer…spíš teda přemýšlím, jak ho zabavím místo toho spaní…dost mi to vyhovovalo, že jsem se věnovala mimču a mezitím ho uspala (mímo) - protože bohužel ještě nemají režim sladěný… knížky bohužel moc číst nechce, nevydrží u toho, a u prohlížení jen chvilku…no budu to muset nějak vymyslet!!!
Já bych úplně spaní ještě nerušila, minimálně aspoň chvíli ležet, jak píše @3HE Jestli půjde do školky, tak tam bude muset taky spát nebo alespoň v klidu ležet.
A zkusit ho dopoledne nějak víc utahat?
Jinak naše malá (26m) chodí po obědě spát celkem dobrovolně, ležím teda vedle ní v ložnici, ale pokud začne dělat v postýlce blbosti a vymýšlet si tohle a támhleto (většinou, když už je přetažená), tak prostě odcházím z ložnice, během chvíle začne brečet a volat mě, tak se vrátím a pak už radši v klidu leží. Nebo odejdu podruhé nebo tím aspoň vyhrožuju ![]()
Radka K: tak zrovna dneska jsem tohle zkusila - když zlobil - odejít. a to se děly věci! to mě totiž úplně dorazilo…volal mě, pak naštvaně řval, pak se vztekal, pak brečel, až mi to přišlo líto, no a když jsem tam přišla a pochovala ho, v minutě spal…a jinak právě že dopoledne jsme dost aktivní. vaříme ráno a pak jsme dopoledne venku - lítá, jezdí na motorce, procházky, písek atd. takže na spánek by nárok měl! však taky už te´d spí dvě hodiny a je tam pořád klid v ložnici…s tou školkou jsem zvědavá…ale moje neteř to měla úplně stejně a sousedky kluk taky a ve školce naprosto spořádaně a bez řečí chodí spinkat s ostatníma. ale doma ne ![]()
No a co zkusit davat spat pozdeji? Me obe holky chodi spat po 13 hod. a max ve ctyri je budim, aby sly v poho spat vecer a to chodi v 20:30 hod.
@JankaF dle mě máš malé dítě na to abys mu zrušila spaní, že zlobí je normálka, dcera byla v určitém věku taky příšerná a nechtěla usnout a když usnula spala i 4 hodinky. má 3,5 let a spí po obědě pořád, přes týden ve školce hodinku dvě ale o víkendu dospává klidně i 4-5 hodin!! až ti půjde dítě do školky budeš ráda že spí, protože nespící děcka po obědě jsou v určitých školkách problém učitelky je nutí jen ležet. jinak 2 letý dítě promiň ale malá mi ve 2 spala v posteli sama v patře, takže bát se že ti spadne mi přijde úsměvné. není to mimino! u nás pomohlo koupit přenosné dvdčko, malá je tak zvyklá dodnes, pustíme jí do postele pohádku, buď usne než skončí nebo jdu a vypínám už je taková rozležená že neprotestuje a nelítá po pokoji.
Né to já se nebojím, že by spadnul z postele, ale po obědě většinou spí ve svojí ještě malý postýlce a z ní má tendence ve vzteku nebo ve zlobící náladě vylízat, je dost nápaditej a šikovnej…tuhle po hlavě vylítnul z vany, tak z tý postýlky se trochu bojím no…
To já vím, že spát ještě odpol. potřebuje… ale nějak se mi to nedaří no.. on to vyloženě zkouší, co se bude dít, a já jsem zatím ještě nepřišla na to, jak na něj! on je prostě takovej, že když nespí, tak ležet v klidu nevydrží, aby třeba postupně usnul…ani u pohádky ani u tv…jedině když jsem ho mívala na klíně, jenže to už teď te´d nechce a vyloženě se dožaduje, že chce jít do postýlky, ale když ho tam dá, tak provádí hrozný brikule ![]()
Tak já bych to nehrotila, dcera mě taky přestala spát kolem roku a půl v poledne a syn kolem dvou let. Ve školce potom zase začali a v poho usnuli, já bych teda radši kdyby nespali ani v té školce, obzvláště syn pak chodí spát až kolem desáté hodiny, když si dvě hodinky dáchne. Prostě když nespí, tak bych nenutila, spíš bych možná kolem poledne zvolila klidnější činnost aby si odpočinul, třeba čtení, povídání atd.