Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Včera večer jsem dala klasicky dítě spát. Hodinu spal a potom se probudil a začal hrozně řvát, byl strašne spocený. Pak jsem ho pozorovala a všimla jsem si, že přestává dýchat, když spí a zase během chvíle nebyl schopný popadnout dech vzbudil se a začal řvát. Tim jak začal řvát tak se probudil.
Na pohotovosti ze mě udělali vola, že mu nic neni. Je prý to jako má spousta dětí, že když se naštve zapomene dýchat.
@annaei Bylo dítě modré? Jestli ne, tak to byl asi jen tvůj dojem a fakt mu nic není.,
@Tiger-lily Nebylo tak, kdyby se to stalo jednou, ale my jsme to pak měli přes noc každých 20 minut přibližně
Ahoj moje dcerka se také občas jakoby zapomněla nadechnout, mívala to většinou při rýmě, já s ní v tu dobu raději spala v jedné postely - byly jí 2roky, pak jsem to probírala s její doktorkou, poslechla jí srdce, byly jsme pro jistotu i na vyšetření v Praze a vše ok. Pak dostala hroznou rýmu, zánět stř ouška a to už měla v noci dlouhé pauzi v nádechu, nakonec jí trhaly nosní mandle od té doby -po vytržení - je vše v pořádku ![]()
@78mamina Ono to nejde pokud máme druhý den fungovat, když on nespí víc jak 20 minut v kuse. Musim jít k pediatrovi, protože ty lidi na ty pohotovsti netuší, co dělají.
Naše malá to má taky.. ale jen občas.. už od mala někdy v noci jako když prostě nedýchá.. někdy mne to až vyděsí, že se probudím.. ona totiž normálně docela dost chrápe. tak do ní musím „žďuchnout“ a ona se nadechne.. ona by se tedy nadechla i sama, ale nedá mi to
většinou je to kolem 15-20 vteřin. jen jí to většinou nebudí, pokračuje ve spaní dál, asi je zvyklá
někdy taky jo, když pak zalapá po dechu, ale to málokdy.. taky to prý nic není.. prý to má od chrápání.. a když brečí tak dokonce už dvakrát omdlela, jak se dlouho nenadechla.. to jsem se fakt bála.. to do ní vždycky mlátím a řvu dýchej..ale určitě k doktorovi zajdi, nemusí to být nic, ale radši..
@annaei píše:
@78mamina Ono to nejde pokud máme druhý den fungovat, když on nespí víc jak 20 minut v kuse. Musim jít k pediatrovi, protože ty lidi na ty pohotovsti netuší, co dělají.
chápu, já jsem taky byla vyřízená
ale na ORL byla výborná doktorka a ta nám nakonec našla že má malá hrozně velké nosní mandle a že to muže být tím, že má zkušenosti -po vyndání bude změna k lepšímu a opravdu hned byla.
@veverkas22 píše:
Naše malá to má taky.. ale jen občas.. už od mala někdy v noci jako když prostě nedýchá.. někdy mne to až vyděsí, že se probudím.. ona totiž normálně docela dost chrápe. tak do ní musím „žďuchnout“ a ona se nadechne.. ona by se tedy nadechla i sama, ale nedá mi tovětšinou je to kolem 15-20 vteřin. jen jí to většinou nebudí, pokračuje ve spaní dál, asi je zvyklá
někdy taky jo, když pak zalapá po dechu, ale to málokdy.. taky to prý nic není.. prý to má od chrápání.. a když brečí tak dokonce už dvakrát omdlela, jak se dlouho nenadechla.. to jsem se fakt bála.. to do ní vždycky mlátím a řvu dýchej..ale určitě k doktorovi zajdi, nemusí to být nic, ale radši..
no malá taky hodně chrápala a jak píšu po vyndání nosních mandlí nechrápe a nemá pauzu v dýchání-oni tomu říkaj nějak jako apneu nebo tak já bych se musela juknout do papíru ![]()
Mě štve, že už jsem na pohotovosti v 1 ráno byla a tam jsou uplně neschopný. Minule jsme tam byli se zánětem spojivek a doktor nám řekl, že to určitě neni. Pak jsem šla k pediatričce a ta to viděla už od dveří.
@annaei A kolik je děcku? U miminek to někdy bývá, ale nesmí modrat. Malá to mívala, občas jsem ji sledovala a počítala sekundy jako blbec, obvykle jsem napočítala do 20 sekund a nadechla se. Pokud jde o miminko, ať spí na rovné podložce, někdy je lepší usínat s dudlíkem-pusinka zůstane pootevřená. A určitě monitor dechu…a upozornila bych pediatra s tím, že mívá „apnoické pauzy“
@annaei Aha…tak to už je velikej ![]()
zkus si přečíst tohle: http://nova.medicina.cz/…e/clanek.dss?…
Jinak bych upozornila pediatra a řekla mu to, akutně se to většinou neřeší, ale měl by vás poslat třeba na ORL(kvůli mandlím), nebo vyloučit kardogenní souvislost(natočit EKG).
@78mamina když Nikolka nemá zvětšené nosní mandle, ty jsou v pořádku.. má to asi od rýmy, kterou má téměř chronickou a její příčina zatím nebyla objasněna.
doktorka už neví kam nás poslat ![]()
@veverkas22 píše:
@78mamina když Nikolka nemá zvětšené nosní mandle, ty jsou v pořádku.. má to asi od rýmy, kterou má téměř chronickou a její příčina zatím nebyla objasněna.doktorka už neví kam nás poslat
Hm no nám to na ORL na Kladně také nepotvdily, jela jsem s malou do Slaného tam nám okamžitě vypsala papír a objednala a za 14dní už nás na Kladně operovaly - a i zde nám potom zdělily že je měla opravdu velké, ale že se to někdy nepozná
Od rýmy to muže ale mít také- to jo tak víc neporadím ![]()
@78mamina my byly na kladně v nemocnici, pak u Mudr. Čuby na ORL, v Motole.. máme za sebou snad milion vyšetření.. několikrát ORL, alergie, imunita, výtěry snad ze všech otvorů, krev, dokonce i takové vyšetření jako cystická fibróza a další nesmysly u čehož je nějaký minimální příznak rýma… a nic ![]()