Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Loni před Vánocemi jsme sháněli postel pro staršího synka, celkově jsme předělávali pokoj a na spaní v dětské postýlce mi přišel už velký. Nakonec jsme koupili patrovku, že budeme mít pak rovnou i pro brášku
. A teď k jádru věci, je to taková pro menší děti - lůžko 70×160 cm. Celkově je nižší než klasická patrovka. Od země k horní matračce 113cm. Míša má necelých 4,5 roků a předtím jsme mu slibovali že s novým školkovým rokem půjde nahoru a mladší bráška (2,5)bude spávat dole. Ale teď se bojím, že spadne - je tam sice zábrana, ale pak je tam místo na žebřík a co když se otočí a právě tou mezerou spadne hlavou dolů. Stalo se už někomu z vás, že vám dítko spadlo z patrové postele? A od kolika let byste dítko nechali spávat nahoře?
Děkuji za rady a zkušenosti
Klídek, taky máme patrovku, naše princezna tam spí od 2,5 let a nikdy nespadla. Zpočátku jsme ji dole jistili polštářema, ale akorát překážely při nočních toulkách na záchod.
Já zatím teda zkušenosti nemám, ale máme už patrovku, a právě taky řeším, kdy je vhodné dceru tam nahoru dát. Ona už chce teď - má 3 roky. Já jsem jí slíbila že až od dalších narozenin (což je za rok v srpnu), ale i tak mi to stále příjde brzo
(navíc my jí nemáme ani tak nízkou, ale klasicky vysokou). A odsun starší nahoru je pro nás docela důležitý ve zrušení postýlky pro mladší. Sama nevím jak to bude. Nejraději bych jí tam šoupla až mezi 5-6tým rokem, ale to je scifi že by mladší byla v postýlce do 3,5-4,5let ![]()
Plánuju tam dát i nějakou síť, ale jak zabezpečit žebřík vůbec nevím. - Nemůžu jí tam „zamknout“ tou sití na celou noc - to bych pak musela chodit za ní až bude chtít na záchod. Prostě nevím.
Mezerou Ti nespadne, toho se neboj. To by byla velká náhoda - neslyšela jsem, že by se to někdy někomu přitrefilo, a to prakticky všechny moje kamarádky palandu pro děti mají.
Dcera šla na vysokou postel, když jí byly 3 roky - tatínek coby dárek k narozeninám přimontoval k postýlce své velké princezny nožičky. Nespadla nikdy. Takže z mého hlediska, ve 4,5 letech už tam půldruhého roku bez problému byla.
Nicméně je potřeba se řídit znalostí vlastního dítěte - pokud máš třeba nervóznější dítko, které za Tebou v noci chodí do postele, pak rozhodně nahoru nepouštět. Aby každou noc slézalo po žebříku, rozespalé a nervózní, že už už potřebuje být v posteli u maminky… tam to riziko pádu samozřejmě stoupá. Zobecnit se to nedá.
Příspěvek upraven 05.09.13 v 23:23
Zhruba v pěti letech jsem letěl asi z 1.5 metru a vpohodě, možná mně to ani nevzbudilo, to už nevím, ale v každým případě, nic se mi nestalo ![]()
@danali píše:
To bych pak musela chodit za ní až bude chtít na záchod. Prostě nevím.
No… a to je nějaký problém? Dva tři měsíce za ní chodit a dohlédnout, když bude v noci potřebovat na záchod…? ![]()
@BohunkaP No a velký ![]()
Mě nejde o to že bych musela vstávat, ale o to že je nepraktické tam mít zamotanou síť a odmotávat jí a zase zamotávat. A ráno jí vypouštět jako nějakého vězně.
Mám spíše představu takovou, že bych tam nechala udělat prostě prkýnko, které by bylo na pant (na kloub), který by si uměla sama otevřít/zavřít. Zda to půjde netuším.
@danali, tak… to snad není podstatné, jestli je to praktické nebo nepraktické. To už holt k tomu patří, než si zvykne. Nebo si prostě bude zvykat postupně - jak jsem psala, naše tam byla od tří let bez problémů, Ty to plánuješ ještě o rok později, takže pokud dcerka není vysloveně klinicky hyperaktivní či přecitlivělá, nějak nevidím jiný problém než maminčinu nervovou soustavu ![]()
Starší tam spí cca od čtyř let a v pohodě, ze začátku jsme jí tam dali mantinel…
Malá z postele „spadla“ pouze jednou. Když jí bylo 2,5 roku a sotva se tam naučila vylézt. Později jsme zjistili, že naspadla, že skočila…
Já to teda slyšela, že dítě spadlo i úzkým otvorem.
Já bych to asi řešila matrací nebo tlustým polštářem pod schody (i když pokud tam nemáte dlažbu, tak dítě nebude padat úplně do tvrda).
Jinak moje dcera bude ve výšce cca 85 cm, a bude mít jen zábranu a k nohám jí dám obrplyšáka, že by ho musela hodně odkopnout nebo odstěhovat - budu doufat, že prostě nepoletí
Stěhovat ji hodlám tak ve třech.
Naše čerstvě 4 letá dostala teď postel(tu klasickou sestavu postel, stůl skříň - vše v jednom) a i když má divočejší spaní a v noci s sebou hází tak přez zábranu nejde, ale ještě na klasické posteli, naposled cca před rokem spadla ne vlivem převalování ale asi náměsíčností? prostě zbuchla jak se vydala na toulky a když se probrala na zemi tak byla celkem mimo
už spí teď 14 dní ve 150cm a já jsem pro jistotu pořád přez noc na válendě u ní v pokoji, pro jistotu ale ráda bych už přesedlala zpět do své postele ale červík pochybnosti pořád hlodá tak přemýšlíme že pro náš klid seženeme síť kterou přiděláme k posteli a stropu, místo na slez necháme a snad budu zas klidně spát protože takhle jsem vzhůru při každým jejím přetočení ![]()
Kluk spí na patrovce 180×80 cm od 2,5 let. Stěhovavý je v posteli víc než dost, párkrát jsem ho našla otočeného hlavou na druhou stranu, tak jsem ho pro svůj vlastní klid stěhovala tak, jak má být. Nicméně ráno se mi tak budí často a nikdy nespadl. Teď je mu 4 a čtvrt roku.
@danali píše:
Sama nevím jak to bude. Nejraději bych jí tam šoupla až mezi 5-6tým rokem, ale to je scifi že by mladší byla v postýlce do 3,5-4,5let
Náš spal do tří let v postýlce se žbrdlinkama a byl úplně v pohodě ![]()
@BohunkaP Hyperaktivní není, přecitlivě taky ne, jen spí jako cestovatel a jednou týdně s postele spadne. Proto si nedokážu představit že by tam už půl roku byla, a ani si nedokážu představit že tam bude za rok, ani za dva. Nejdřív bych jí tam dala kolem s první třídou, ale to prostě nepůjde. Za těchto okolností si dovedu předtavit že tam jde nahoru mladší a starší dole - ale to by starší nepřežila.
Michálek se v noci taky hodně točí a cestuje, párkrát se nám stalo, že spadl z té spodní postele, ale tam je zábrana kratší a mezera delší. Nicméně už dlouho nespadl, tak si říkám, že snad už to má za sebou a na rozměry postele si zvykl. Máme společnou ložnici, takže kdyby spadl tak to hned vím. Klasická patrovka je o fous lepší v tom, že je an ní větší plocha na převalování, ale zase na té nižší je zase vyšší zábrana.