Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, mám strašnou radost a musim se hold pochlubit. Prckovi je sice 5m a kousek, ale korigovaných 3m a kousek (ale jako nedonošenec nevypadá,má 8kg a 68cm)a včera se konečně začal přetáčet ze zad rovnou na bříško a u toho hezky pase koníčky. S manželem jsme brečeli jak želvy ( pořád jsme oba jak v šestinedělí ), že se mu to konečně povedlo. Akorát to dělá pořád i u přebalováni, potvůrka jedna. Protože je narozený o 2m dříve tak mám strašnou radost z každýho kousku co udělá. Jen nevim jak mám u miminka čekat že se už bude chtít posadit. Z jaký polohy to bejvá? A taky jestli mu mám v tom nějak pomáhat. Prcka totiž v sezení vůbec nepodporuju,bojim se o jeho zádíčka. Ani ho jak všude čtu nepodpirám polštářema do sedu na gauči,přijde mi to nepřirozený když ješte neumí sám sedět,ale treba to dělám špatně,nevim… Tak mi mamči poraďte.
no tak to gratuluji!!!
a určitě děláš správně, že ho nepodporuješ v sezení. většinou se děti posadí ze všech 4, že se svalí do boku a sedí. to je podle chytrých knížek úplně nejsprávnější postup. bohužel si už nepamatuju, kdy a jak to udělala Klárka. vím, že kamarádky chlaperček se posadil v 9 měsících.
Ahoj,vím,jaká je to radost,když prcek udělá něco,na co dlouho čekáš!V sezení mu určitě nepomáhej!Malej se mi posadil ze čtyřech,a pár týdnů vyrovnával balanc,a teď už si v sedu prohlíží hračky,a začíná se pomaličku zvedat.
Gratuluju k radosti
.
Na sezení je času dost, sotva se přetočil.Přeci ho nechceš hned uhnat ![]()
Nejdřív začne z bříška lézt.Někdy děti dřív chodí než pořádně sedí.Posadit by se měl sám až z toho lezení.
gratuluji ![]()
sezeni z boku - boční sed, není klasický sed
do klasického sedu se dostane z polohy na čtyřech, zrovna včera mi fyz. rikala, že uplně idálních je 9 měsíců. Všude píšou 6 - ale to ne-e, pak se říká 8. Co jsem tak pozorovala hodně dětí se posadí dřív, ale neposazovat ! Oni to sami zvladnou a kdyz na to budou pripraveni tak to proste udelaji ![]()
Ja si pamatuju jak si Lip poprve sedla tak sem tady litala ONA SEDI ONA SEDI jupiiii
a mazel jen: „normalni lidskej vyvoj… “
Gratuluju k pokroku!
Dodnes si pamatuji, jak jsme to taky oslavili - též nedonošený prcek, člověk jen čeká problémy… jiná věc je tak, že mi pak z neustáleho převracení dělal z každého přebalování malé peklo, už jsem vážně myslela po pár (mnoha) týdnech, že ho přetrhnu jako hada. ![]()
Času na sezení máte ještě spoooousty, ale popíšu naši zkušenost, protože nedonošeňátka se občas vyvíjejí poněkud neučebnicově a chci jen dodat odvahy pro řešení v klidu a podle pocitu, jak na tom prcek je, místo podle tabulek.
Coby vzorná matka jsem neposazovala, dítko se vesele plazilo, plazilo… rychlostí rychlé chůze, ale pořád jen plazilo a už mu byl rok. Naštěstí máme rozumnou doktorku a prcek byl viditelně aktivní (až poněkud hyperaktivní), takže to nijak neřešila. Ve 13ti měsících se pak během týdne postavil a naučil běhat a sedat si začal teprve ze stoje
Během dalšího měsíce se naučil i lézt a normálně chodit, nejen tryskem lítat…
Následky do nenechalo žádné, jsou mu čtyři a mezi vrstevníky je mezi motoricky nejšikovnějšími ![]()
tak to jsem ráda že to dělám dobře. Švagrová má o měsíc mladšího chlapečka a pořád ho posazuje a přitahuje za ruce do sedu. I do kočárku ho dává do hodně kolmé polohy a on je tam chudák celej zhroucenej. No já akorát trpim,ale nedá si říct. Takže jak jste mi holky napsaly budu očekávat lezení,po čtyrech a pak za dlouho sezeni,jéé už se těšim…
![]()
Náš prcek strašně dlouho „péroval“ na kolínkách, jakože na čtyři se dostal někdy v šesti měsících, ale pak jen péroval a péroval a nic. Nikdy jsem ho nijak neposazovala, fuj!
No a týden před 9. měsícem najednou kec do strany a seděl, opíral se o ručky. Přesně dva dny na to začal lézt
K sezení se pak vrátil asi za týden, z lezení si prostě sedl a asi za další týden se přestal opírat o ručičky. Takže teď v devíti a půl leze a krásně si sedne a hraje bez opory. Ale stejně ho nikam neposazuju, jen ve vaničce
pořád mi přijde, že to není úplně 100% stabilní sed, občas se zaklátí, když si hraje moc vehementně ![]()
motiko, teda švagrová je dobrá… ale bohužel není ojedinělá. nedávno jsem potkala s mamkou její známou s dcerou a vnukem a obě mi nadšeně vyprávěly, jak už od šesti měsíců sedí na nočníku a vždycky něco udělá a ukazovaly jak krásně stojí. no vrávoral ve svých 7 měsících strašlivě a visel zaty ruce jak opička…
holt i takové matky jsou mezi námi… jednou si na ně jejich děti vzpomenou, až ve 30 budou mít zničená záda atd…
jéé gratuluju
a stim sezením rozhodně neposazovat. U nás se klučík posadil v 8 měsící a to ještě předtím si nejdříve začal stoupat. Vše chce svůj čas a každé dítko je jiné ![]()
Taky gratulace.Malej je šikulka.My jsme pomalejší,takže naše si sedla až okolo 9m,jinak neposazovat,nic se neuspíší.
nozu píše:
no tak to gratuluji!!!a určitě děláš správně, že ho nepodporuješ v sezení. většinou se děti posadí ze všech 4, že se svalí do boku a sedí. to je podle chytrých knížek úplně nejsprávnější postup. bohužel si už nepamatuju, kdy a jak to udělala Klárka. vím, že kamarádky chlaperček se posadil v 9 měsících.
Ahoj, tak přesně takhle si malý začal sedat a bylo mu 7 a půl měsíce. On teda nelezl, ale plazil se, lézt se naučil až v 8mi měsících.
Mě nutila k posazování dokonce dětská doktorka! ![]()
Pak taky rodinná známá - dětská sestra, no a vůbec neustále mě všichni otravovali, jesli malý sedí, ale vydrželi jsme.
Sedl si sám v 10 měsících.
No paráda a dokonce to stihnul v limitu i kdyby se nepočítal ten korigovaný věk, má to dle tabulek umět do 6. měsíce. Je to šikula ![]()
Dobře děláš, v sezení mu nepomáhej, zvládne to sám, už tu holky psaly jak. ![]()